Primul om care a inotat in jurul Regatului Unit: A stat 5 luni in apa si a doborat un record

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 18:04
3882 citiri
Primul om care a inotat in jurul Regatului Unit: A stat 5 luni in apa si a doborat un record
Foto: Arhiva Ziare.com

Aventurierul britanic Ross Edgley a fost coplesit de emotie cand a pus piciorul pe uscat dupa ce a devenit prima persoana care a inotat in jurul Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Trei sute de inotatori l-au insotit pe barbatul in varsta de 33 de ani in cea de-a 157-a zi a cursei sale, cu o lungime totala de 2.883 kilometri in jurul Marii Britanii, incheiata duminica in Margate din comitatul Kent, locul de unde a luat startul, la 1 iunie, relateaza Press Association.

Dupa ce a parasit orasul din Kent in prima zi a lunii iunie, Edgley a inotat in sensul invers acelor de ceasornic si nu a mai pus piciorul pe uscat.

Inainte de a porni in aventura, britanicul a estimat ca va avea nevoie de circa o suta de zile. "Imi pare rau ca am intarziat", le-a spus el membrilor familiei care l-au intampinat duminica pe plaja, impreuna cu sute de alte persoane.

Edgley a recunoscut ca este putin cam ametit dupa cinci luni petrecute pe apa, fie inotand, fie la bordul barcii care l-a insotit, si a declarat ca se simte emotionat.

"A trebuit sa-mi pun ochelarii de inot. Devenisem foarte emotionat. Am crezut ca o sa cad. Si apoi am inceput sa alerg... a fost o greseala. Eram foarte ametit", a marturisit inotatorul pentru Red Bull TV.

Edgley a inotat pana la douasprezece ore pe zi, chiar si noaptea, si a avut de infruntat numeroase pericole, precum curenti puternici, temperatura scazuta a apei, furtuni si meduze.

Aventura si-a spus cuvantul asupra corpului sau din cauza expunerii prelungite la apa sarata si a costumului de inot.

Edgley a fost insotit in cursa de navigatorul Matthew Knight care l-a sustinut de la bordul catamaranului Hecate.

In cea de-a 74-a zi a calatoriei pe apa in jurul tarmului Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, la 14 august, britanicul a doborat recordul mondial pentru cea mai lunga deplasare inot. Precedentul record a fost detinut de Benoit Lecomte care a petrecut 73 de zile inotand in Oceanul Atlantic, in 1998.

Edgley, care provine din orasul Grantham, situat in comitatul Lincolnshire, este de mult timp pasionat de exploratorii britanici si a pornit in aceasta aventura deoarece nimeni nu a mai inotat in jurul Regatului Unit.

In luna aprilie 2016, britanicul a parcurs urcand pe o sfoara o distanta echivalenta cu inaltimea varfului Everest, tentativa ce i-a luat nouasprezece ore, iar cu doua luni inainte a incheiat un maraton tractand o masina, precizeaza Press Association.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#britanic inot jurul Regatului Unit , #Marea Britanie