Rapit de MI6 si despagubit cu peste doua milioane de lire sterline

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 22:05
3078 citiri
Rapit de MI6 si despagubit cu peste doua milioane de lire sterline
Foto: The Times

Guvernul Marii Britanii s-a declarat de acord sa plateasca 2,2 milioane de lire sterline unui disident libian si familiei sale pentru ca acestia au fost predati ilegal de MI6 regimului colonelului Moammar Gaddafi.

In 2004, disidentul libian Sami Al-Saadi a fost urcat cu forta intr-un avion in Hong Kong de catre serviciul secret britanic MI6, impreuna cu sotia si cei patru copii, fiind apoi debarcat in Libia. La operatiune au participat si agenti secreti americani si libieni. Disidentul a fost dupa aceea incarcerat si torturat.

Dintr-o serie de documente gasite, dupa debarcarea lui Gaddafi, in biroul sefului spionajului libian, rezulta ca Marea Britanie a ajutat la repatrierea fortata a disidentului. Guvernul britanic si-a declinat "orice responsabilitate", cu toate ca a acceptat sa plateasca peste doua milioane de lire daune, mentioneaza BBC.

Intr-o declaratie facuta publica de avocatii sai, Al-Saadi a spus ca a fost de acord cu acest aranjament cu guvernul britanic pentru ca familia sa a "suferit destul".

Explicand de ce a acceptat banii, in conditiile in care guvernul refuza sa-si recunoasca implicarea, disidentul a declarat ca "copiii mei au acum sansa sa-si desavarseasca educatia intr-o Libie libera si noua".

"Am inceput acest proces crezand ca va scoate adevarul la lumina. Dar astazi, cand guvernul incearca sa-l impinga prin tribunale secrete, simt ca toata procedura nu este benefica pentru familia mea. Am mai trecut prin experienta proceselor secrete in Libia lui Gaddafi si a fost la fel de rau precum tortura. Nu mai vreau sa trec prin asa ceva. Chiar si acum, guvernul britanic nu a dat un raspuns la o intrebare simpla: Ati fost implicati in rapirea mea, a sotiei mele si a copiilor?", a subliniat Al-Saadi.

Ministerul de Externe britanic a facut publica o declaratie in care confirma ca "guvernul si ceilalti inculpati au ajuns la o intelegere cu reclamantii. Nu a fost admisa responsabilitatea guvernului si nicio curte nu l-a gasit responsabil".

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#despagubiri disident libian, #Marea Britanie MI6 disident libian, #proces MI6 Marea Britanie , #Marea Britanie