Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20

Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:07

   

Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20
Politicienii straini si oficialii ce au luat parte la doua intalniri in formatul G20 la Londra au fost supravegheati la ordinele gazdelor britanice. Unii delegati au fost pacaliti sa utilizeze internet cafe-uri, care fusesera deja aranjate de agentiile britanice de informatii, pentru a le putea fi citite e-mailurile.

Dezvaluirile publicatiei The Guardian survin in contextul in care Marea Britanie pregateste un nou summit, luni, pentru natiunile G8, care au participat la cele doua intalniri din 2009 spionate sistematic.

Publicatia apreciaza ca este posibil ca delegatii sa ii ceara explicatii premierului britanic si sa il intrebe daca operatiunea se va desfasura din nou saptamana aceasta.

Interceptarile NSA au ajutat la dejucarea unor atentate in peste 20 de tari

Dezvaluirile indica noi semne de intrebare cu privire la limitele supravegherii GCHQ si organizatiei americane inrudite, National Security Agency, vedeta a unui scandal similar anterior, si care si-a justificat spionajul intensiv prin lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.In Marea Britanie, insa, spionajul de la G20 pare a fi fost organizat din motive mai putin nobile, cum ar fi castigarea unui avantaj in intalniri. Delegatii carora le-au fost spionate comunicatiile telefonice si electronice provin din tari aliate, precum Turcia si Africa de Sud.

Dovezile vazute de publicatia citata includ documente "top secret", descoperite de cel aflat in spatele deconspirarii activitatilor National Security Agency, Edward Snowden. Conform documentelor, la intalnirile G20 din aprilie si septembrie 2009 s-au pus in miscare "capacitati uimitoare de strangere de informatii".

Documentele releva urmatoarele operatiuni:

Instalarea de internet cafe-uri acolo unde exista programe de interceptare a e-mailului si programe de spionaj a felului in care diplomatii utilizeaza calculatorul; spargerea securitatii delegatilor pe telefoanele BlackBerry, pentru a le spiona e-mailurile si convorbirile; 45 de analisti au avut parte de o evidenta live, continua, a persoanelor care vorbeau la telefon in timpul summitului; vizarea ministrului de Finante turc si a altor 15 persoane din delegatia sa; primirea de rapoarte de la o incercare a National Security Agency de a trage cu urechea la liderul rus, Dmitri Medvedev, cand telefonul sau facea conexiunea cu satelitul pentru a suna la Moscova.

Mai mult, documentele arata ca operatiunea a fost aprobata la inalt nivel in gvernul premierului de atunci, Gordon Brown.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3055 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
grindina
rank 5
foarte inteligentă
mișcare deși copilărească. Aș fi procedat intocmai..

Fraieri cei care, la tehnologia de azi, au căzut in plasă pentru confort (lene) sau o economie de cațiva bănuți.
oscar
rank 5
Baietii astia criticau securitatea ca ii asculta pe scriitorii si
poetii consumatori de saniuta care le umfla ovazul.
Astazi suntem mai urmariti ca inainte de 1989 ca s-a dezvoltat si tehnica si ne ridicam fustitele si mai sus ca sa se vada si mai clar.
Folosirea informatiilor in scopul destructurarii terorismului international si local,securitatii populatiei si economiei este OK dar utilizarea in scopuri politice este o mizerie imensa pe care o practica multe puteri politice aflate la putere
grindina
rank 5
sunt de cord
cu spionajul pentru că a dus progresul mai departe. Este cel mai vechi sport al minții alături de imaginație.

Nu sunt de acord cu cei care - afland rezultatul spionării (resursele naturale ale unui stat) - pun umărul la devalizarea lor din impotență și neinstruire (lăcomie).
anti prostia altora
rank 1
@grindina ...
ce intelegi prin inteligenta?
Faptul ca "lumea buna" se fura unii pe altii?
grob
rank 5
Ziceai la fel daca "miscarea" era facuta in Rusia?
.
romanian_cv
rank 2
fara scrupule
nu stiu cine poate avea incredere in englezi

niste criminali care ne pot baga acum cu syria in ww3
DR.STRANGELOVE
rank 5
La orice reuniune internationala
serviciile tarii-gazda trag cu urechea la ce spun oaspetii. Nu este nicio noutate.
Poiana Negri
rank 2
@grindina - nimic spectaculos
astfel de practici sunt peste tot nu numai la englezi. "spectaculos" poate fi doar pentru partea naiva a presei, nicidecum pentru gazde sau participanti care, mai ales la acest nivel (oficialii G-20), sunt constienti si "accepta tacit postura de supravegheat" divulgand prin e-mailuri informatii cu piste false, intoxocari, dezinformari pentru fraierii care i-ar putea crede naivi.
oscar
rank 5
Diferenta este ca daca asculta cei destepti nu-i
prinde nimeni
PeterPan
rank 5
Noutati vechi....
In orice tara din lume s-ar tine asemenea conferinte, serviciile secrete ale tarii gazda ar fi extrem de ocupate in aceaa perioada. Si nu numai ale tarii gazda...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor