Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:07
3113 citiri
Scandal de spionaj in Marea Britanie - Victime: oficialii de la summit-urile G20

Politicienii straini si oficialii ce au luat parte la doua intalniri in formatul G20 la Londra au fost supravegheati la ordinele gazdelor britanice. Unii delegati au fost pacaliti sa utilizeze internet cafe-uri, care fusesera deja aranjate de agentiile britanice de informatii, pentru a le putea fi citite e-mailurile.

Dezvaluirile publicatiei The Guardian survin in contextul in care Marea Britanie pregateste un nou summit, luni, pentru natiunile G8, care au participat la cele doua intalniri din 2009 spionate sistematic.

Publicatia apreciaza ca este posibil ca delegatii sa ii ceara explicatii premierului britanic si sa il intrebe daca operatiunea se va desfasura din nou saptamana aceasta.

Interceptarile NSA au ajutat la dejucarea unor atentate in peste 20 de tari

Dezvaluirile indica noi semne de intrebare cu privire la limitele supravegherii GCHQ si organizatiei americane inrudite, National Security Agency, vedeta a unui scandal similar anterior, si care si-a justificat spionajul intensiv prin lupta impotriva terorismului si a crimei organizate.

In Marea Britanie, insa, spionajul de la G20 pare a fi fost organizat din motive mai putin nobile, cum ar fi castigarea unui avantaj in intalniri. Delegatii carora le-au fost spionate comunicatiile telefonice si electronice provin din tari aliate, precum Turcia si Africa de Sud.

Dovezile vazute de publicatia citata includ documente "top secret", descoperite de cel aflat in spatele deconspirarii activitatilor National Security Agency, Edward Snowden. Conform documentelor, la intalnirile G20 din aprilie si septembrie 2009 s-au pus in miscare "capacitati uimitoare de strangere de informatii".

Documentele releva urmatoarele operatiuni:

Instalarea de internet cafe-uri acolo unde exista programe de interceptare a e-mailului si programe de spionaj a felului in care diplomatii utilizeaza calculatorul; spargerea securitatii delegatilor pe telefoanele BlackBerry, pentru a le spiona e-mailurile si convorbirile; 45 de analisti au avut parte de o evidenta live, continua, a persoanelor care vorbeau la telefon in timpul summitului; vizarea ministrului de Finante turc si a altor 15 persoane din delegatia sa; primirea de rapoarte de la o incercare a National Security Agency de a trage cu urechea la liderul rus, Dmitri Medvedev, cand telefonul sau facea conexiunea cu satelitul pentru a suna la Moscova.

Mai mult, documentele arata ca operatiunea a fost aprobata la inalt nivel in gvernul premierului de atunci, Gordon Brown.

Citeste si:
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
A fost anunțată oficial echipa de conducere a PNL: Dan Vîlceanu este secretar general. Cine ocupă celelalte funcții
Dan Vîlceanu este noul secretar general al PNL după ce a fost votat de 1.743 de delegaţi, Rareş Bogdan a fost ales prim-vicepreşedinte al PNL cu 1.115 voturi, Iulian Dumitrescu cu 1.620...
Sursa: Ziare.com