Scandal in Marea Britanie: Am fi nebuni sa votam ca magistratii romani sa ne poata aresta alegatorii!

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 13:23
12383 citiri
Scandal in Marea Britanie: Am fi nebuni sa votam ca magistratii romani sa ne poata aresta alegatorii!

Mai multi parlamentari conservatori din Marea Britanie se declara impotriva planului Guvernului de a extinde sfera mandatului european de arestare. Un critic vehement al initiativei crede ca ar fi un act de "nebunie" sa ofere, de exemplu, magistratilor romani puterea de a aresta alegatori britanici.

Dezbaterile de la Londra privind mandatul european de arestare sunt extrem de vocale, fiecare tabara aparandu-si cu inversunare parerea. Acest mandat este un instrument legal european care faciliteaza extradarile suspectilor intre tarile UE.

Politia si ministrul de Interne, Theresa May, propun ca mandatul european de arestare sa aiba o arie extinsa de actiune. Ministrul crede ca mandatul este un "instrument vital", in schimb, mare parte din conservatori il considera o "amenintare la libertatea britanicilor si la suveranitatea Marii Britanii".

Marea Britanie trebuie sa decida pana in decembrie daca va continua sa foloseasca mandatul european de arestare si daca va asimila inca 30 de masuri comunitare in domeniul judiciar, un vot in acest sens, in Camera Comunelor, urmand sa aiba loc inainte de sfarsitul anului, informeaza BBC.

In timp ce Theresa May isi doreste mentinerea si chiar extinderea mandatului european, multi dintre colegii sai parlamentari nu-i impartasesc parerea. Graham Brady, importanta figura in Partidul Conservator, considera ca ar trebui ca Marea Baritanie sa isi recapete din prerogativele pierdute in favoarea UE.

"Nu ar trebui sa cedam puterile noastre institutiilor europene. Cred ca trimite un mesaj care nu ne e deloc de ajutor", a declarat acesta pentru Radio 4 BBC.

Conservatorii sunt de parere ca ar trebui readus controlul de la Bruxelles in regat. Exista voci care spun chiar ca "am fi nebuni sa votam ca magistratii romani sa aiba puterea de a ne aresta alegatorii".

Marea Britanie, inca un pas in afara UE: Nu mai vrem imigranti. Incep expulzarile

De cealalta parte, deputatul conservator Damian Green afirma ca acest mandat "tine strazile sigure".

"Fara mandatul european de arestare e mai simplu sa comiti crime, violuri, sa abuzezi copii si sa faci alte infractiuni grave, pentru ca apoi sa mergi in alte state europene si sa scapi de jurisdictia britanica", explica el.

Romanca vanduta proxenetilor de propria mama, victorie uriasa in justitia din Marea Britanie

Laburistii doresc, de asemenea, pastrarea acestui mandat, situatia fiind extrem de incurcata din acest motiv, mai ales in perspectiva alegerilor parlamentare partiale care vor avea loc pe 20 noiembrie.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...