Scotia ramane in Regatul Unit, lumea rasufla usurata: Reactiile celebritatilor si politicienilor

Autor: Ana Ilie
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:55
3862 citiri
Scotia ramane in Regatul Unit, lumea rasufla usurata: Reactiile celebritatilor si politicienilor

Referendumul de joi din Scotia, prin care scotienii au decis ca doresc sa ramana in Regatul Unit, a generat un val de reactii.

In Romania, ministrul Afacerilor Extrene, Titus Corlatean, a salutat rezultatul referendumului, care reconfirma unitatea si forta Regatului Unit, potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com.

"Ne bucuram ca Marea Britanie continua sa fie acelasi partener si aliat puternic pentru Romania la nivel european si international. In conditiile provocarilor de securitate si economice ale lumii actuale este necesar, mai mult decat oricand, ca vocea Uniunii Europene, prin contributia fiecaruia dintre statele membre, sa fie unitara si coerenta pentru a fi credibila.

Provocarile cu care ne confruntam atat in vecinatatea estica a UE si NATO, dar si in plan mai larg necesita raspunsuri coordonate si puternice. Avem nevoie de mai multa integrare, nu de fragmentare pentru a conta ca actori pe scena globala", a spus seful diplomatiei romane.

In Marea Britanie, premierul pro-independenta al Scotiei, Alex Salmond, a acceptat infrangerea vineri dimineata. "Accept acest verdict al poporului. Si cer intregii Scotii sa procedeze la fel si sa accepre verdictul democratic al poporului scotian", a spus acesta, potrivit New York Magazine.

La randul sau, premierul britanic David Cameron, a carui slujba depindea de rezultatul referendumului, a jubilat: "scotienii au pastrat tara noastra cu patru natiuni impreuna si ca milioane de alti oameni ma bucur si eu".

Autoarea seriei Harry Potter, J.K. Rowling, care a sustinut tabara "Mai bine impreuna" si a donat un milion de lire sterline acestei cauze, a avut un ton conciliator pe Twitter: "Am stat treaza toata noaptea sa vad cum scrie Scotia istoria. Uriasa prezenta la urne, un proces democratic pasnic: ar trebui sa fim mandri".

Vicepremierul britanic Nick Clegg s-a declarat si el incantat ca scotienii au "protejat familia noastra de natiuni pentru generatiile viitoare".

La nivel european, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a "rasuflat usurat dupa rezultatul" referendumului, apreciind ca Europa are nevoie de "un Regat Unit intr-o Europa unita".

Independenta Scotiei se decide azi: Pro si contra, de la petrol la regina

Referendumul pentru independenta Scotiei a avut loc joi. Alegatorii au raspuns la intrebarea "Scotia trebuie sa devina o tara independenta?".

Rezultatele oficiale ale referendumului de independenta al Scotiei, dupa numararea voturilor din toate cele 32 de circumscriptii electorale, au fost de 55,3% impotriva independentei si 44,7% pentru separarea de Regatul Unit

Alianta Scotiei cu Marea Britanie dateaza din 1707.

"Ghidul idiotului" despre referendumul pentru independenta Scotiei

Scotia are 8,3% din populatia Marii Britanii si o treime din suprafata sa si contribuie cu 9,2% din PIB-ul Regatului Unit.

Scotia a spus "Nu" independentei - rezultatele finale ale referendumului

"Ghidul idiotului" despre referendumul pentru independenta Scotiei

In anul 1707, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, insa Scotia are propriul sistem legal si educational, iar din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Scotia referendum reactii, #Scotia referendum independenta , #Marea Britanie