Scotland Yard: Scurgerile din presa privind Huawei, care au dus la demiterea ministrului Apararii, nu reprezinta o ''infractiune''

Sambata, 04 Mai 2019, ora 18:49
4069 citiri
Scotland Yard: Scurgerile din presa privind Huawei, care au dus la demiterea ministrului Apararii, nu reprezinta o ''infractiune''
Foto: Facebook / Gavin Williamson

Scurgerile din presa privind decizia britanica de a autoriza participarea companiei chineze Huawei la reteaua 5G, care au dus la demiterea ministrului apararii Gavin Williamson (foto), nu constituie o "infractiune", a anuntat sambata Scotland Yard.

Aceste scurgeri, privind discutii care au avut loc in cadrul Consiliului pentru securitate nationala (NSC) si care au regim de confidentialitate, au dus la solicitari de deschidere a unei anchete judiciare din partea alesilor opozitiei, printre care si deputatul laburist Tom Watson, relateaza AFP.

Insa "dezvaluirile nu contineau informatii susceptibile sa incalce legea privind secretele oficiale (Official Secrets Act) ", a declarat intr-un comunicat Neil Basu, unul dintre responsabilii de la sefia Scotland Yard.

"Nicio infractiune nu a fost comisa. In aceste circumstante ar fi inadecvat sa declansezi o ancheta", a adaugat el.

Totul a inceput prin dezvaluirea, pe 23 aprilie, de catre cotidianul The Telegraph, a deciziei luate de Theresa May de a autoriza grupul chinez Huawei sa participe intr-o masura limitata la desfasurarea retelei 5G, in pofida avertismentelor SUA, care suspecteaza compania de spionaj in favoarea Beijingului.

Unda verde ar fi fost data chiar in aceeasi zi in cadrul unei reuniuni a NSC, format din ministri si inalti responsabili din domeniul apararii si securitatii, si prezidat de Theresa May.

Scurgerea de informatii, in contextul in care decizia guvernului era asteptata pana in luna iunie, a dus la deschiderea unei anchete interne. Secretarul cabinetului, Mark Sedwill, cel mai inalt functionar din Marea Britanie, le-a scris persoanelor prezente la reuniune pentru a le intreba daca sunt responsabile pentru aceasta scurgere de informatii.

Mai multi ministri, printre care si Gavin Williamson, au respins public orice responsabilitate in aceasta scurgere de informatii.

Miercuri insa, Theresa May i-a cerut lui Gavin Williamson sa demisioneze din guvern, afirmand ca are "dovezi irefutabile" ale implicarii sale si estimand ca nu exista "nicio alta versiune credibila a evenimentelor pentru a explica aceasta scurgere".

Intr-o scrisoare adresata premierului May, Williamson a negat orice implicare. El a declarat pentru SkyNews ca, de fapt, concedierea sa a fost "o decizie luata din motive politice". El a fost inlocuit cu euroscepticul Penny Mordaunt, pana acum ministru pentru dezvoltare internationala.

Citeste mai multe despre:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#scurgere informatii Huawei Marea Britanie , #Marea Britanie