Sinuciderea asistata a unui milionar, transmisa de BBC

Joi, 09 Iunie 2011, ora 14:24
6741 citiri
Sinuciderea asistata a unui milionar, transmisa de BBC
Foto: The Telegraph

BBC va transmite luni prima sinucidere asistata filmata de televiziune. Personajul central este afaceristul Peter Smedley, care a ales in decembrie 2010 sa se sinucida in fata camerelor de luat vederi, la varsta de 71 de ani si suferind de o boala incurabila.

Prin gestul sau Smedley a vrut sa sensibilizeze autoritatile din Marea Britanie, care interzic sinuciderea asistata, dezvaluie The Telegraph.

De altfel, Smedley si-a dus la indeplinire planul in centrul Dignitas, din Elvetia, ce apartine unui grup care sustine sinuciderea asistata a bolnavilor in stadii terminale.

Totul a fost filmat in cadrul unui documentar marca Sir Terry Pratchett, autorul unei controversate campanii despre legalizarea sinuciderii asistate in Marea Britanie, el insusi fiind diagnosticat cu Alzheimer.

Financiar, Peter Smedley era pentru ceilalti un om implinit. Detinea un imperiu alimentar si a facut o avere dintr-o afacere in domeniul hotelier. In decembrie anul trecut, insa, a decis sa se retraga in Elvetia si sa-si puna capat zilelor. Suferea de o afectiune neuronala degeneretiva.

Cu exceptia familiei, nimeni nu a stiut nimic. De aceea, nu mica le-a fost mirarea prietenilor lui Smedley, care au fost invitati la funeraliile afaceristului de catre o echipa a BBC. Initial, identitatea afaceristului nu a fost divulgata de postul TV, insa prietenii acestuia au dezvaluit numele personajului care apare in documentar cotidianului The Telegraph, in semn de respect fata de gestul curajos al lui Smedley.

"Peter era un om extrem de discret, care nu si-ar fi dorit sa impartaseasca multe dintre lucrurile care i se intmaplau. Cu siguranta prin gestul sau a vrut sa schimbe legislatia", a povestit un prieten apropriat al lui Smedley pentru The Telegraph.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Țara europeană care va crește cheltuielile pentru apărare: "Nu ne aflăm în pragul războiului, ci pe picior de război"
Cheltuielile pentru apărare ale Marii Britanii vor crește până la 2,5% din PIB pentru a se ajunge la 87 de miliarde de lire sterline (108 miliarde de dolari) pe an până în 2030, a declarat...
#sinucidere asistata, #Marea Britanie , #Marea Britanie