Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sunday Express: Sute de mii de moldoveni cu pasapoarte romanesti vor emigra

Duminica, 17 Martie 2013, ora 15:33
4778 citiri
Sunday Express: Sute de mii de moldoveni cu pasapoarte romanesti vor emigra
Foto: Adevarul

Presa britanica a identificat o noua amenintare, aflata in conexiune cu Romania, la care trebuie sa se astepte Regatul de la 1 ianuarie 2014. De data aceasta este vorba despre cetatenii moldoveni, care cu ajutorul pasapoartelor romanesti vor navali si ei in Marea Britanie.

Publicatia Sunday Express avertizeaza ca peste 300.000 de moldoveni se pregatesc sa intre in Marea Britanie pe "usa din spate".

Jurnalistii noteaza ca moldovenii, desi nu sunt membri ai Uniunii Europene, obtin pasapoarte UE invocand nationalitatea romana. "Tot ce trebuie sa faca un moldovean pentru a avea un pasaport UE este sa aduca documente care sa ateste ca unul dintre bunici a fost de cetatenie romana", noteaza publicatia britanica in editia de duminica.

Sunday Express il acuza pe presedintele roman Traian Basescu ca incurajeaza exodul moldovenilor deoarece le-a impus autoritatilor consulare sa proceseze 10.000 de aplicatii in fiecare luna.

"Deja cozile uriase la ambasada Romaniei de la Chisinau au devenit un eveniment obisnuit. Romania a mai deschis inca doua noi consulate la Balti si Cahulpentru a face fata cererii in crestere", observa jurnalistii britanici.

Britanicii strang, zilnic, 5.000 de semnaturi sa scape de imigrantii romani

Sunday Express nu uita sa mentioneze ca "multi dintre cei care vor sosi au cazier pentru infractiuni serioase, precum organizarea de retele de prostitutie sau trafic cu fiinte umane. Investigatiile facute de Sunday Espress arata ca eforturile UK Borger Agency de a stopa afluxul de violatori si ucigasi inspre Marea Britanie sunt inadecvate".

"In jur de 226.507 de moldoveni au obtinut cetatenia romana intre 1991 si 15 august 2011. De atunci, mai pot fi adaugati cateva zeci de mii, ca urmare a urgentarii procesului. Exista acum o cerere mai mare ca oricand din partea celor care vor un pasaport romanesc", a declarat Sergiu Panainte de la Fundatia Soros pentru publicatia britanica.

Cum planuieste Marea Britanie sa faca fata noilor imigranti

Jurnalistii au vorbit si cu o tanara moldoveanca, Anca Nicolescu, de 21 de ani, care si-a manifestat speranta ca va putea sa lucreze ca asistenta in Marea Britanie, unde va putea sa castige "de zece ori mai mult ca in Moldova". "Am trei frati si toti vrem sa parasim Moldova. Singura cale de a junge in Vest este de a avea un pasaport romanesc. Acesta este visul meu, sa muncesc in Marea Britanie", a adaugat tanara.

Jurnalistii mentioneaza ca exista si o piata neagra a pasapoartelor romanesti pentru cei care nu sunt eligibili, care pot fi cumparate cu 1.000 de lire sterline. Ei amintesc ca anul trecut au fost arestati sase oficiali romani si inca 20 de membri ai unei retele de furnizare ilegala a pasapoartelor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#moldoveni Marea Britanie, #imigranti romani Marea Britanie, #Marea Britanie moldoveni pasapoarte Romania , #Marea Britanie