Tensiuni intre Marea Britanie si Spania: Nave de razboi britanice, in drum spre Gibraltar (Video)

Luni, 12 August 2013, ora 15:51
3946 citiri
Tensiuni intre Marea Britanie si Spania: Nave de razboi britanice, in drum spre Gibraltar (Video)
Foto: BBC News

Mai multe nave ale Marinei Britanice vor pleca din port in urmatoarele cateva zile si vor avea ca destinatie Marea Mediterana. Navele vor face o oprire in zona Gibraltarului.

Este vorba despre patru nave de razboi care au misiunea de a participa la o serie de exercitii in zona Marii Mediterane si a Golfului Persic, scrie BBC News.

Aceasta miscare are loc in contextul intensificarii tensiunilor dintre Spania si Anglia in ceea ce priveste apele teritoriale ale regiunii Gibraltar.

Oficialii britanici din Ministerul britanic al Apararii sustin ca aceasta operatiune a Marinei Regale a fost programata din timp si ca nu are legatura cu acest conflict recent.

Reprezentantii guvernului spaniol au transmis ca intentioneaza sa duca disputa cu regiunea Gibraltar la Consiliul de Securitate al ONU. Mai mult, Spania cere sustinerea Argentinei in aceasta problema.

Un purtator de cuvant al guvernului spaniol a declarat pentru BBC ca, "desi insulele Falkland pentru care Marea Britanie a intrat in razboi cu Argentina si Gibraltarul sunt doua lucruri diferite, exista totusi similaritati intre cele doua conflicte".

Conflictul in ceea ce priveste Gibraltarul a degenerat dupa ce autoritatile au decis amplasarea a 70 de blocuri de beton in mare cu scopul de a crea un baraj artificial.

Guvernul spaniol s-a aratat deranjat de aceasta decizie si sustine ca acele blocuri de beton nu au fost amplasate legal, cu autorizatiile necesare. Mai mult oficialii spanioli sustin ca Marea Britanie nu detine acele zone iar o astfel de constructie subacvatica va afecta viata marina si pescuitul din zona.

Madrid a raspuns acestei decizii anuntand ca va impune o taxa vamala de 50 de euro, intre regiunea Gibraltar si Spania.

Enclava britanica Gibraltar are aproape 30.000 de locuitori, iar economia se bazeaza pe industria bancara off-shore, jocuri de noroc online si turism. Autoritatile au decis sa construiasca reciful pentru a-i ajuta pe pescarii autohtoni, care nu folosesc vase mari precum ale spaniolilor.

"Am vazut unele lucruri pe care le credeam uitate. Lucrurile pe care domnul Garcia-Margallo le-a spus sunt reminiscente ale tipului de declaratii pe care le auzi de la Coreea de Nord", a afirmat ministrul Gibraltarului, Fabian Picardo, lasand sa se inteleaga ca amenintarile Spaniei au intrecut masura.

De cealalta parte, nici britanicii nu sunt prea incantati, mai ales dupa ce oficialii din Gibraltar au cerut asistenta britanica. Londra l-a convocat pe ambasadorul Spaniei, dar nu exista vreun rezultat al acestei discutii.

Gibraltar a fost subiectul unor batalii indelungi in istorie pentru castigarea celei mai bune pozitii strategice la iesirea in Marea Mediterana.

Numele de Gibraltar vine din araba de la conducatorul arab Tariq care in anul 710 a traversat stramtoarea si a ocupat sudul Spaniei. De fapt denumirea completa a fost Jebel Tariq, adica muntele lui Tariq.

Ulterior, dupa ce crestinii au recucerit Spania, au adaptat forma initiala araba in Gibraltar. Inaltimea maxima a stancii este de 425 m. In varful ei si pe unii versanti mai putin abrupti inca exista o baza militara britanica permanenta.

Pe 6,7 km2 cat masoara aria micului stat sub suveranitate britanica, se "inghesuie" 30. 000 de oameni. Englezii detin proportia cea mai mare si ca populatie si ca turisti.

In 2002, a avut loc un referendum privind forma de organizare a statului. Au existat trei variante, sub suveranitate britanica, spaniola sau independenta totala. Un procent covarsitor de aproape 85% din populatie a votat pentru Marea Britanie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gibraltar nave razboi Marea Britanie Spania , #Marea Britanie