Un milion de persoane au fost vaccinate in Marea Britanie impotriva COVID-19. Boris Johnson: E posibil sa fim nevoiti sa adoptam masuri mai restrictive in Anglia

Duminica, 03 Ianuarie 2021, ora 12:33
3291 citiri
Un milion de persoane au fost vaccinate in Marea Britanie impotriva COVID-19. Boris Johnson: E posibil sa fim nevoiti sa adoptam masuri mai restrictive in Anglia
Foto: Facebook/ Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat duminica, la emisiunea "The Andrew Marr Show" de la BBC, ca parintii ar trebui sa isi trimita copii din ciclul primar la cursuri luni si nu a exclus ca este posibil ca, in saptamanile urmatoare, sa fie impuse noi restrictii in Anglia.

El a precizat ca inchiderea unitatilor de invatamant din Londra si din sud-estul Angliei drept "exceptionala", din cauza variantei de coronavirus care se raspandeste mai rapid.

"Scolile sunt sigure - este foarte, foarte important sa subliniez asta. Riscul la care sunt expusi copiii este foarte, foarte scazut", a mai spus el.

Intrebat daca oamenii de stiinta au dat un verdict in cazul controlarii noii variante a coronavirusului daca scolile raman deschise, prim-ministrul a spus ca dovezile nu sunt clare. El a subliniat ca mai multi experti in sanatate publica au aratat ca tinerii ar avea mai mult de suferit daca scolile raman inchise.

Johnson a adaugat ca impactul nivelului 4 de restrictii aplicat in Anglia este inca neclar.

"Prioritatea trebuie sa fie educatia copiilor". Johnson a mai afirmat ca testarea in masa a lor, in mod regulat, ar putea avea un impact "urias" pentru mentinerea scolilor deschise.

Ministrul britanic al Sanatatii, Matt Hancock, a publicat duminica un mesaj pe Twitter in care a prezentat pe scurt situatia campaniei de imunizare si si-a exprimat optimismul legat de finalul epidemiei.

Hancock a spus ca pana in prezent 1 milion de oameni au fost vaccinati in Regatul Unit, iar de luni va incepe campania de imunizare cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford si AstraZeneca.

"Finalul este la orizont", a adaugat el.

Sir Mark Walport, fost consilier stiintific al Guvernului si membru al Grupului de Consiliere Stiintifica pentru urgente (SAGE), a declarat in aceeasi emisiune a lui Andrew Marr ca mentinerea masurilor de distantare fizica este singura modalitate de a controla semnificativ virusul.

El a precizat ca grupurile sociale cele mai vulnerabile trebuie protejate si ca Marea Britanie trebuie "sa plaseze vaccinul cat mai repede cu putinta".

Expertul a mai spus ca democratiile vestice au intampinat greutati in controlarea virusului fata de regimurile autoritare si a adaugat ca nivelul patru de restrictii in vigoare in multe zone din UK este necesar, dar ca "este destul de clar ca vom avea nevoie de mai multe masuri".

Johnson a spus, la randul sau, ca nu poate exclude posibilitatea de extindere a restrictiilor in Anglia: "Este posibil sa fim nevoiti sa luam, in saptamanile urmatoare, masuri care vor fi mai restrictive. Situatia este grava".

Prim-ministrul a declarat ca Marea Britanie ar fi putut sta un an in carantina pentru a eradica virusul, dar asta ar fi afectat "colosal" economia si sanatatea mintala a oamenilor.

Incepand de luni, a precizat Johnson, aproximativ 530.000 de doze din vaccinul Oxford vor fi in centrele de administrare si "alte milioane" de doze din vaccinul Pfizer.

"Vom vaccina zeci de milioane de oameni pe parcursul urmatoarelor trei luni", a completat el.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Boris Johnson, #Boris Johnson covid, #Boris Johnson vaccin, #Boris Johnson coronavirus, #marea britanie vaccin covid , #Marea Britanie