Valiza de piele rosie a lui Margaret Thatcher, adjudecata pentru o suma impresionanta (Video)

Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 11:44
1822 citiri
Valiza de piele rosie a lui Margaret Thatcher, adjudecata pentru o suma impresionanta (Video)
Foto: Captura video AFP

Faimoasa valiza de piele rosie in care erau transportate documentele oficiale ale premierilor britanici si care i-a apartinut lui Margaret Thatcher a fost vanduta cu 242.500 de lire sterline (334.000 de euro) la o licitatie organizata marti la Londra de casa Christie's.

Estimata initial intre 3.000 si 5.000 de lire (4.200 - 7.000 de euro), valiza a fost adjudecata la capatul unei licitatii extrem de animate, in aplauzele salii, transmite AFP.

Valiza era una dintre piesele emblematice din cele circa 200 de obiecte personale ale fostului premier britanic propuse marti la licitatie. Alte 200 de obiecte sunt prezentate spre vanzare online pana miercuri.

Obiectele istorice au avut mai mult succes decat articolele de imbracaminte ale Doamnei de Fier. Documentul semnat de Margaret Thatcher pe care este notat un fragment dintr-o rugaciune a lui Francisc de Assisi rostit la sosirea in Downing Street 10, estimata intre 600 si 900 de lire, a fost adjudecata cu 37.500 de lire, in timp ce rochia de la casatorie, din catifea albastra, prezentata in premiera si evaluata intre 10.000 si 15.000 de lire, a fost achizitionata de un cumparator din Oman cu 25.000 de lire.

Margaret Thatcher a murit

Sala a fost plina la "licitatia istorica ce a celebrat viata primei femei premier" din Marea Britanie si circa 200 de cumparatori au urmarit sedinta online sau prin telefon din Austria, Coreea de Sud, Australia sau California. Obiectele, scoase la vanzare in beneficiul copiilor Doamnei de Fier, Mark si Carol, si a nepotilor, au fost propuse inainte Muzeului Victoria and Albert din Londra, cel mai important muzeu din lume in materie de arte decorative si design, insa institutia a refuzat sa le expuna.

Colectia prezentata la licitatie ofera "o perspectiva publica si privata asupra parcursului unui titan politic", a subliniat casa Christie's. Ea dezvaluie si "pasiunea secreta" a lui Margaret Thatcher, fiica a unei croitorese, pentru haine. "Cand era copil, ea si sora ei obisnuiau sa confectioneze haine. Cand a ajuns prima femeie premier, si-a utilizat imbracamintea pentru a-si pune in valoare puterea", a afirmat organizatoarea licitatiei. "De cate ori urma sa fie fotografiata, aparea minunat imbracata, impecabil coafata, cu o poseta draguta. Arata a ceea ce era cu adevarat: cineva puternic", a adaugat Meredits Etherington-Smith.

Margaret Thatcher s-a aflat in fruntea guvernului britanic intre 1979 si 1990. A murit in 8 aprilie 2013, la varsta de 83 de ani, aminteste AFP.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Margaret Thatcher valiza licitatie, #Margaret Thatcher licitatie , #Marea Britanie