Vize pentru romani si bulgari in Marea Britanie? Vezi ce raspund autoritatile

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:46
6185 citiri
Vize pentru romani si bulgari in Marea Britanie? Vezi ce raspund autoritatile

Ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, a declarat, luni, ca nu exista posibilitatea ca Marea Britanie sa introduca vize pentru bulgari.

Seful diplomatiei de la Sofia a comentat, luni, declaratiile ministrului britanic de Interne, Theresa May, conform careia Marea Britanie ar putea reintroduce vizele pentru cetatenii romani si bulgari. Mladenov a spus ca nu exista "aceasta posibilitate", reamintind ca toare restrictiile privind dreptul de munca al bulgarilor in Uniunea Europeana vor fi ridicate din 2014.

"Campanie electorala", a spus Mladenov, citat de Novinite, despre afirmatiile ministrului britanic.

Ceva mai tarziu si Ministerul de Externe roman a emis un comunicat de presa, in care isi arata "preocuparea fata de posibilitatea impunerii unor masuri de control al mobilitatii cetatenilor din unele state europene dupa 2014".

"In acest context, secretarul de stat Luminita Odobescu va avea astazi, 8 octombrie 2012, o intrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, cu scopul de a transmite preocuparea partii romane fata de aceste ultime declaratii, precum si fata de dificultatile persistente si din ce in ce mai numeroase intampinate de cetatenii romani in exercitarea libertatii de circulatie in Regatul Unit.

(...) Totodata, MAE subliniaza ca principiile care stau la baza constructiei europene nu trebuie subminate, iar coeziunea proiectului european si solidaritatea intre Statele Membre nu trebuie afectata, mai ales in contextul actual de criza care afecteaza toate Statele Membre", se arata in comunicat.

De asemenea, si purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Jonathan Todd, a reactionat fata de acest subiect.

"Economia britanica a beneficiat de afluxul de muncitori din noile state membre, spre exemplu, si multi muncitori din Marea Britanie lucreaza in alte state membre ca urmare a acestor reguli", a subliniat purtatorul de cuvant al CE, citat de NewsIn.

Jonathan Todd a precizat ca aceasta tema apare din cand in cand in dezbaterile politice din Marea Britanie, dar a declarat ca pana acum Guvernul de la Londra nu a solicitat revizuirea tratatelor europene pentru a schimba regulile privind dreptul la libera circulatie al muncitorilor, "care aduc un beneficiu enorm economiei europene si economiei britanice".

Marea Britanie vrea vize pentru romani si bulgari

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat, duminica, pentruSunday Times, ca directiva europeana pentru libera miscare a cetatenilor, care garanteaza dreptul a 500 de milioane de persoane sa circule libere in Uniunea Europeana, ar trebui revizuita.

May este ingrijorata de faptul ca expansiuneaUE, precum si libertatea de a calatori, ar putea conduce la o migratie majora din motive economice. Restrictiile pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii romani si bulgari au fost ridicate anul trecut, expertii asteptandu-se la un flux ridicat de persoane din cele doua tari, care isi doresc un loc de munca.

Citeste si:
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge oficial în România. Cine ar trebui să primească medicamentul începând de luni
50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. ”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer...
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Florin Cîțu susține că se va opune oricărei tentative a PSD de renegociere a PNRR: „Aruncăm la coș 30 de miliarde de euro”
Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat joi, 27 ianuarie, că o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este imposibilă, deoarece asta ar însemna pierderi de 30...