Ziare.com

15 septembrie, 94 de ani de la incercarea URSS de a rupe Basarabia de Romania

de Ciprian Apetrei, profesor, jurnalist
Sambata, 15 Septembrie 2018, ora 19:19

   

15 septembrie, 94 de ani de la incercarea URSS de a rupe Basarabia de Romania
Ciprian Apetrei
In anul Centenarului francofon, sa ne amintim si de francezii care nu ne-au fost prieteni, ci dimpotriva. Pe 15 Septembrie 1924 se declansa "revolta" de la Tatarbunar, din Bugeac, atunci parte a Romaniei.

Citeste toate textele scrise de Ciprian Apetrei pentru Ziare.com

O insurectie sovietica care incerca sa provoace o instalare a unui guvern comunist in Basarabia. Speranta lor era sa canalizeze nemultumirile taranilor din acea zona multietnica.

Tezele sovietice din epoca ne suna si astazi cunoscut. Este ceea ce spune Dodon de fiecare data: Romania este forta de ocupatie in Basarabia si moldovenii sunt un popor distinct de romani.

Revolta armata a venit dupa esuarea negocierilor dintre Romania si URSS, care nu a recunoscut niciodata Unirea de la 1918. Reteta a fost cea care a functionat in Cuba: o mica armata a intrat clandestin in tara prin surprindere, si-au creat o baza operationala si au incercat sa atraga populatia de partea lor. Nu au reusit decat primele doua operatiuni, fiind sprijiniti de catre granicerii sovietici.

Impotriva lor au luptat etnicii germani si romani din zona. Interventia rapida a Armatei romane a stins apoi revolta in cateva zile. Actiunea a fost considerata terorista si a dus la interzicerea Partidului comunist roman. Socialistii din Romania au condamnat si ei rebeliunea, considerand ca agentii provocatori ai Internationalei a III-a s-au folosit de vietile taranilor pentru a fonda o "ridicola Republica sovietica moldoveneasca".

Unde sunt francezii, insa? Ei acum intra in scena. De partea sovieticilor. Romain Rolland, Louis Aragon si Henri Barbusse, printre alti 'telectuali din lumea larga, considera ca revolta a fost a unor oropsiti ai sortii, stransi cu jugul capitalist si nationalist de catre Romania. Le prindea bine o revolta taraneasca care sa le confirme lupta de clasa. Plus atasamentul fierbinte la URSS.

Aragon a ramas, de exemplu, stalinist pana la sfarsitul vietii. Suparandu-si multi prieteni si colegi de lupta contra exploatatorilor care trecusera intre timp la maoism.

Barbusse a condus grupul de oameni de litere si stiinte din lumea democratica care au venit sa asiste la procesul "revoltatilor", in majoritatea lor tarani naivi ucrainieini, rusi si gagazuzi, care crezusera ca vine armata sovietica sa ii ajute. Asa fusesera mintiti de catre agentii sovietici. Majoritatea au fost achitati. Restul au primit pedepse mici.

Un fapt semnificativ pentru ceea ce avea sa urmeze cand Basarabia a fost anexata de URSS. Unul din cei doi lideri ai rebeliunii l-a abandonat pe celalalt cand fugeau de armata romana, dupa ce i-a furat banii. Pe care acesta ii furase de la tarani. Cam asa se recrutau cadrele de nadejde si pe atunci.

Francezii de care vorbeam la inceput au dus o campanie furibunda de presa impotriva Romaniei si in favoarea URSS. Barbusse a scris si o carte despre toate acestea, "Calaii" se numeste. Nu au scris pe gratis. Erau toti platiti bine, in valuta capitalista, de catre sovietici. Si cu banii rosii traiau in Franta libera.

Nimanui nu i-a pasat de mortea oamenilor nevinovati. Primii dintre ei fiind primarul, sotia sa si jandarmii din sat, asasinati de agentii sovietici. Nici a taranilor din ambele tabere. Revolutia merita oricate victime. Teroarea sovietica era la inceput, dar bazele erau deja bine puse.

Aragon avea sa scrie peste cativa ani un imn al Securitatii ucigase sovietice. "Cant hegemonia violenta a proletariatului asupra burgheziei/ Cu scopul nimicirii ei. / Stralucirea impuscaturilor adauga privelistii/ O veselie inca necunoscuta./ Sunt executati ingineri si medici./ Moarte celor care primejduiesc cuceririle revolutiei din octombrie,/ Moarte celor care saboteaza planul cincinal".

Dupa esecul revoltei de la Tatarbunar, URSS a infiintat in RS Ucrainiana o asa zisa "Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca", cu capitala in orasul Balta.

Tatarbunar era atunci in Basarabia, zona Bugeac. Care a trecut dupa cel de-al Doilea Razboi mondial in componenta Republicii Socialiste Ucrainiene, regiunea Odesa. Acum, aproape ramasa fara romani, este vazuta ca un potential focar de rebeliune rusa. Dupa alta "revolta" a unor grupuri inarmate, care, n'est-ce pas, chers camarades, voiau doar sa "elibereze" populatia oprimata. Cea terminata cu succes, in Crimeea.

Sa nu uitam.

Text publicat si pe Marginalia.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Basarabia Romania revolta Tatarbunar
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6661 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"15 septembrie, 94 de ani de la incercarea URSS de a rupe Basarabia

de Romania"

- de tinut minte ! :o(((

 

bun articol

doar ca Odesa si Bugeacul nu sunt acum in Rusia ci in Ucraina, o tara construita de Stalin prin furt: o mare bucata din Basarabia, una mare din Bucovina, alta mare din Polonia si Cehoslovacia. ca rusii vor acuma sa transforme Ucraina in Rusia, asta e alta poveste.

 

Dl Ciprian Apetrei ne aduce aminte lectiile trecutului si bine face!

Dar nu sunt de acord cu "francezii care nu ne-au fost prieteni"decat cu completarea "unii 'telectuali francezi nu ne-au fost prieteni"!
Este cunoscuta opacitatea unor scriitori francezi(cei enumerati nu erau singurii)fata de realitatile atroce ale regimului bolsevic!
Prin atitudinea lor au devedit ca nu erau intelectuali!
Semantic "intelectual"incumba prezenta "intelectului"adica a discernamantului in gandire!
Nu a fost cazul!
Orbirea "intelectuala"a unui grup de scriitori francezi a continuat si dupa ce confesiunile invinsului Panait Istrati care le-a descris realitatile vizitei "independente"in "raiul stalinist"!
Tot nu au avut inteligenta sa inteleaga!
Fenomenul nu a avut nici o legatura cu relatiile franco-romane la nivel inter-statal!Teo

 

"face parte din Rusia, ca toata Odesa"

Odessa e in Ucraina

 

Păi cu asa pretini

ca ăia trei 'telectuali frantuji, mai avem nevoie de dusmani?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor