A doua noapte de proteste la Chisinau si presedintele sigur nu demisioneaza

Marti, 08 Septembrie 2015, ora 09:45
2503 citiri
A doua noapte de proteste la Chisinau si presedintele sigur nu demisioneaza
Foto: Facebook/Vrem Unirea Cu Romania

Protestele antiguvernamentale continua in centrul Chisinaului, unde in noaptea de luni spre marti s-au aflat cateva sute de persoane, in majoritatea tineri, iar numarul corturilor instalate in asa-numitul orasel al "Demnitatii si Libertatii" a crescut la 100.

Luni seara, pe scena din fata cladirii Executivului s-au perindat liderii unor ONG-uri si reprezentantii Platformei Civice "Demnitate si Adevar" - o miscare de opozitie creata de jurnalisti, politologi si militanti ai societatii civile din Republica Moldova care militeaza impotriva coruptiei si pentru ca oficialii responsabili de "jaful secolului" - cand din sistemul bancar al tarii au disparut, dupa diferite estimari, un miliard de dolari americani, ceea ce reprezinta cam jumatate din bugetul anual al tarii la sfarsitul anului 2014 - sa fie trasi la raspundere.

In cea de-a doua noapte de protest, manifestantii pareau foarte bine organizati, ei amenajasera doua cantine, un punct medical si instalasera doua WC-uri ecologice, conform presei de peste Prut.

Totodata, miscarea colecteaza bani si produse alimentare pentru manifestantii ramasi in piata. La ora actuala au fost colectati peste 100.000 de lei moldovenesti.

"Maidanul" de la Chisinau: Zeci de mii de oameni la un miting anti-coruptie (Galerie foto)

Protestele din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau vor continua pana cand actuala guvernare va fi demisa, a declarat luni seara avocatul Andrei Nastase, unul din organizatorii protestului, la un post local de televiziune, informeaza IPN.

"Cred ca nu vom ajunge la iarna sa inghetam in corturi. Vor sta in ele cei de la guvernare, daca nu vor ajunge la puscarie. Baietii acestia vor trebui sa plece, ei isi apropie sfarsitul. Daca nu vor fi satisfacute revendicarile, vor urma proteste in toata tara, chiar si in sate. Nu va fi niciun Maidan (dupa modelul miscarii de contestare din Piata Independentei din Kiev), caci ei vor pleca in cele din urma", a spus Nastase.

Protestul de la Chisinau a devenit violent: Arestati si raniti

Reprezentantul protestatarilor a spus ca este gata sa discute cu liderii din conducerea statului. "Suntem dispusi la dialog. In special, cu presedintele Nicolae Timofti, care are competenta sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate", a adaugat Nastase.

Cu siguranta, Timofti nu pleaca

Presedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, al carui mandat se incheie in martie 2016, "nu-si va prezenta cu siguranta demisia", asa cum solicita protestatarii din centrul Capitalei, a declarat tot luni Ion Paduraru, secretarul general al Cancelariei prezidentiale.

Ion Paduraru a declarat pentru Ziarul National ca aceasta cerere a manifestantilor i se pare "bizara" si "nefondata", "aparuta peste noapte" si "devenita laitmotivul actiunii de parca nu ar mai exista si alte probleme".

"Demisia presedintelui nu este nici in interesul populatiei, nici in interesul tarii", spune el.

Cat despre solicitarea ca presedintele Nicolae Timofti sa vina in piata, Paduraru a spus ca "presedintele examineaza problema" si va oferi ulterior un raspuns.

Liderii Platformei "Demnitate si Adevar", organizatoarea protestelor din centrul Chisinaului, au spus ca nu vor merge la intalniri cu presedintele Timofti, presedintele parlamentului Andrian Candu si premierul Valeriu Strelet, dar i-au chemat pe oficiali in centrul capitalei.

Printre revendicarile protestatarilor se numara demisia presedintelui R. Moldova si organizarea de alegeri anticipate.

"Orice demonstratie, orice expresie libera a opiniilor, orice incercare de a cere socoteala celor de la putere printr-un dialog direct este un exercitiu sanatos pentru democratie", astfel a comentat protestele de la Chisinau fostul comisar european pentru extindere si politica vecinatatii, diplomatul ceh Stefan Fule, cel sub al carui mandat Republica Moldova a negociat si semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeana.

Intr-un interviu cu Europa Libera, Fule a atras atentia ca este gresit din partea oricarui politician sa creada ca "nu va mai fi banuit de coruptie" doar pentru ca se declara proeuropean.

Referindu-se la motivele care au scos lumea in strada la Chisinau, Fule reaminteste ca de multi ani Comisia Europeana a atras atentia ca problema "coruptiei este una din cele mai mari amenintari la adresa democratiei, indiferent daca alegi sa mergi spre Uniunea Europeana sau Uniunea Vamala..." (Rusia, Belarus si Kazahstan).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#proteste chisinau , #Moldova