A uitat Boc de banii pentru Moldova?

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 15:19
2938 citiri
A uitat Boc de banii pentru Moldova?
Foto: Arhiva

Printre amendamentele depuse la bugetul alocat pentru anul 2012 exista si unul prin care doi senatori PDL, Viorel Badea si Marius Necula, cer Guvernului sa acorde banii promisi Republicii Moldova in urma cu un an.

Buget 2012: 8.000 de amendamente, mult zgomot pentru nimic?

Mai exact, cei doi democrat-liberali din Senatul Romaniei ii cer premiurului Emil Boc sa respecte acordul semnat cu autoritatile de la Chisinau in urma cu un an prin care Romania s-a invoit sa dea 100 de milioane de euro Republicii Moldova, suma neramursabila, acord derulabil in patru ani.

Viorel Badea si Marius Necula invoca in amendamentul depus, miercuri, in Parlament, Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova.

Viorel Badea: Moldova este un al doilea stat roman

Senatorul PDL de diaspora, Viorel Badea, a declarat, joi, pentru Ziare.com, ca a depus, impreuna cu senatorul PDL de Galati, Marius Necula, un amendament la bugetul pe anul 2012.

"Este vorba despre acordul de cooperare semnat intre Romania si Republica Moldova. In baza acelui acord, am inceput sa oferim din suma de 100 de milioane de euro pe care am promis-o Chisinaului. Am dat anul trecut suma de opt milioane de euro pentru constructia de case in localitatea Nemteni, grav afectata de inundatii in 2010", a declarat Viorel Badea pentru Ziare.com.

Potrivit senatorului PDL cu cabinet parlamentar la Chisinau, acordul semnat intre Romania si Republica Moldova nu tine cont de situatia economica interna. Romania s-a invoit sa acorde 100 de milioane de euro basarabenilor si trebuie sa se tina de cuvant.

"Acordul ramane in picioare indiferent de situatia economica interna. Mai ales ca acordul a fost semnat anul trecut si a inceput derularea lui", a adaugat Viorel Badea.

Nu in ultimul rand, senatorul democrat-liberal a amintit de relatia dintre autoritatile de la Bucuresti si cele de la Chisinau: "Romania are o relatie speciala cu Republica Moldova si pe unde ne ducem spunem ca Moldova este un al doilea stat roman. Am promis ca le dam bani si trebuie sa le dam bani".

Marius Necula: Ar fi fost o grava eroare sa nu includem Republica Moldova in bugetul pe 2012

La randul sau, senatorul PDL de Galati Marius Necula a declarat pentru Ziare.com ca amendamentul pe buget a fost depus duminica, in conditiile in care luni, 5 decembrie, a fost data limita pentru depunerea amendamentelor.

"Este un ajutor normal pe care il dam romanilor de peste Prut. Si acolo sunt toti romani, numai ca acum, vremelnic, suntem despartiti teritorial. Ei sunt atenti la toate informatiile care vin dinspre Romania si au speranta in noi", a declarat Marius Necula.

"Nu stiti cum stau lucrurile la Chisinau. Se vede diferit de la Bucuresti. Eu am petrecut Ziua Nationala a Romaniei la Chisinau si va spun ca acest ajutor inseamna foarte mult pentru ei.

Chiar am propus in Senatul Romaniei si am vorbit si cu domnul Gheorghe Selaru (ministrul Mediului din Republica Moldova - n.red.) sa mergem in ianuarie la Chisinau si sa infiintam un fel de Program Special de Pre-Aderare pentru Agricultura si Dezvoltare (SAPARD) si pentru moldoveni ca sa inteleaga si ei cum se atrag fondurile europene. Ei sunt inca pe sistemul comunist 'Dati-mi si mie'", a explicat senatorul democrat-liberal.

Revenind la amendamentul depus pe bugetul anului 2012, Marius Necula a atras atentia ca absenta Republicii Moldova din proiectia bugetara pe anul viitor ar fi fost mare o greseala atat din punct de vedere diplomatic, cat si sentimental.

"Ar fi fost o grava eroare diplomatica si sentimentala ca noi nici macar sa nu cuprindem Republica Moldova in proiectia bugetara pe 2012. Chiar sper ca amendamentul sa fie aprobat si ca acesti bani sa ajunga in Moldova", a incheiat Necula.

Bugetul, in comisiile din Parlament - Vezi cine a primit ok-ul

Amintim ca, pe 24 martie 2010, a fost publicat in Monitorul Oficial Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat pe 27 aprilie 2010. Banii sunt derulati prin Ministerul Dezvoltarii si Turismului in perioada 2010-2013.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#bani Republica Moldova, #Romania acord Moldova, #Romania bani Moldova, #100 milioane euro acord Romania Moldova , #Moldova