Aberatiile noului sistem electoral din Moldova: O lege pentru repetenti, unde castigatorul poate iesi la sorti

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 16:34
6878 citiri

Am parcurs, in intregime, noua lege electorala adoptata de Parlamentul de la Chisinau. Este, de departe, una dintre cele mai mari inselatorii, o capcana intinsa cetatenilor de catre cei care raspund exclusiv chemarii propriilor interese, nicidecum celor nationale sau principiilor democratice.

Ambalat in argumente false si impus de acaparatorii puterii de la Chisinau, noul sistem electoral are un singur obiectiv: sa-i aduca lui Dodon in Parlament o majoritate confortabila, iar Plahotniuc sa devina deputat ales pe lista sau uninominal.

Sa le luam pe rand, cu argumente valabile.

O lege pentru repetenti

Art. 79, lit. 6* din legea electorala ne ofera o premiera. O persoana va putea candida de doua ori. Spre exemplu, Plahotniuc, Voronin sau Leanca vor deschide lista nationala a partidelor pe care le conduc pentru cele 50 de mandate, dar vor candida si uninominal, intr-o circumscriptie electorala.

Practic, cei care nu reusesc sa castige un mandat in colegiul uninominal vor intra pe lista de partid. Ca repetentii. N-ai reusit din prima, mai incerci o data. Doar ca de data asta in joc nu este un simplu examen, ci responsabilitatea unui mandat. Pe cat de penibil, pe atat de revoltator.

Reiau explicatia. Circumscriptia nationala va cuprinde 50 de mandate, restul mandatelor uninominale fiind repartizate in 51 de circumscriptii uninominale, inclusiv pentru regiunea ocupata din stanga Nistrului si pentru Diaspora. Pe cale de consecinta, alegatorii vor pune stampila de doua ori pe un singur candidat, acesta aflandu-se atat pe lista de circumscriptie nationala, cat si pe cea a circumscriptiei uninominale.

Recunoasterea existentei entitatii numite Transnistria, un precedent periculos

Actul juridic elaborat de Plahotniuc si Dodon mai ofera o premiera. Acesta recunoaste entitatea numita Transnistria. Exact asa defineste noua lege (art. 29) circumscriptia care face referire la regiunea separatista de dincolo de Nistru.

Un precedent extrem de periculos, care va putea fi folosit dupa alegeri pentru a readuce in atentie posibilitatea federalizarii R. Moldova. De la o "Transnistrie" recunoscuta ca entitate valabila de Chisinau chiar in textul unei legi pana la fortarea unei astfel de realitati nu este decat un pas.

Alegatori cu (auto) carul

Alegatorii din zona ocupata de Rusia, cei de dincolo de Nistru, vor vota in sectiile infiintate special in localitati aflate sub controlul Chisinaului. Din acelasi articol 29, litera c), aflam ca acestea se vor infiinta tinandu-se cont de numarul de cetateni care au participat la alegerile precedente. Or, este cunoscut faptul ca Tiraspolul a organizat cetatenii din stanga Nistrului sa-l voteze pe Dodon, lucru care, cu certitudine, se va intampla din nou.

Egalitate neegala

O noua noutate (repetare intentionata) a "legii-minune" este candidatura diferentiata in functie de gen. Candidatii barbati din circumscriptia uninominala vor trebui sa stranga minimum 500 de semnaturi, iar femeile, minimum 250. No comment.

Candidatii incomozi, "dezINTEGRItati"

Candidatii vor trebui sa obtina un certificat de integritate pentru completarea dosarului. Pe langa restrictiile impuse acestora de decizii ale instantelor, noul text al legii, la art. 44, punctul 1, lit. e), adauga o fraza esentiala, desi aparent fara importanta: "alte date relevante in conformitate cu legea integritatii".

Cu alte cuvinte, concurentii incomozi pentru putere vor putea fi exclusi din competitie fara prea multe explicatii. Practic, un filtru pentru concurenta.

Modul de actiune este previzibil. Cel mai probabil, se va face o plangere pe numele unui concurent incomod, iar certificatul de integritate va fi eliberat "dupa verificari suplimentare", abia dupa incheierea perioadei de depunere a candidaturilor. Un tertip atat de simplu, dar eficient. De fapt, un abuz legiferat.

Diaspora, umilita din nou

Articolul 74, punctul 4, lit. d), precizeaza ca circumscriptiile electorale de peste hotare se vor infiinta tinand cont de numarul de alegatori care au participat la alegerile precedente. Prin urmare, cei peste un milion de cetateni ai R. Moldova plecati peste hotare vor avea cel mai probabil doar trei reprezentati in Parlament.

De fapt, nimic nou sub soare. Reprezentantii Puterii de la Chisinau nu au dorit niciodata sa infiinteze un numar reprezentativ de sectii de votare peste hotare, din simplul motiv ca cetatenii plecati peste hotare nu sunt alegatorii lor.

Control politic total pe circumscriptiile uninominale

Mai intai, se va crea o comisie speciala care va prelua unele atributii ale Comisiei Electorale Cetrale (CEC). Aceasta va fi formata din reprezentati ai Presedintiei, Guvernului si ai partidelor care au obtinut peste 2% la ultimele alegeri. Potrivit art. 75, membrii comisiei vor avea drept sarcina crearea celor 51 de consilii electorale de circumscriptie pe teritoriul R. Moldova.

Totodata, la Chisinau isi va desfasura activitatea Consiliul de circumscriptie pentru cetatenii din zona de conflict transnistreana (Transnistria, potrivit acestei legi) si Consiliul de circumscriptie pentru diaspora.

Aici, se va mai face o negociere Plahotniuc - Dodon. Acestia vor avea libertatea sa creioneze circumscriptiile in functie de candidati si interesele lor meschine. Norma de reprezentare pentru o circumscriptie va fi de minimum 55.000 de alegatori. Tocmai de aceea, circumscriptia ar fi trebuit sa fie creata de o comisie speciala controlata politic, nu de o autoritate care are in sarcina organizarea alegerilor, precum este CEC.

Prin urmare, Consiliile de circumscriptie sunt cele care vor da mandatul uninominal. Subliniez, il vor "da"!

Mandatele se vor trage la sorti

Am mai sesizat o premiera care nu are nimic in comun cu vointa cetatenilor.

Art. 91, punctul 2, face referire la faptul ca, daca doua persoane obtin un numar egal de voturi, mandatul va fi redistribuit prin tragere la sorti. Daca treci de redistribuirea calculatorului si nu ti se anuleaza niste voturi, trebuie sa ai noroc pentru a-ti primi mandatul.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nou sistem electoral Moldova , #Moldova