Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Alegerea Moldovei: Rusia sau UE

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 16:26
7420 citiri
Alegerea Moldovei: Rusia sau UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile prezidentiale de duminica din Republica Moldova vor fi un verdict pentru ceea ce isi doreste cea mai saraca natiune din Europa.

Poate ca sunt noua candidati la scrutinul din weekend, insa, in realitate, paleta se reduce la doua optiuni: Rusia sau Uniunea Europeana, scrie Politico intr-un articol despre situatia din Republica Moldova.

Candidatul socialist Igor Dodon, prorus, care a fost ministru al Economiei si care conduce in toate sondajele de opinie, declara recet ca acordul de asociere semnat de tara sa cu Bruxelles-ul a fost o greseala. Daca va fi ales presedinte, va organiza un referendum pe aceasta tema.

Candidatul proeuropean Maia Sandu se situeaza, in general, pe locul al doilea in preferintele moldovenilor. Presedinte al Partidului Actiune si Solidaritate si fost ministru al Educatiei, Maia Sandu este sprijinita de Partidul Popular European (PPE). Sandu este convinsa ca ea e singura "care poate asigura parcursul proeuropean" al tarii sale.

Alti doi candidati, Marian Lupu si Andrei Nastase, care sustin ca sunt proeuropeni, s-au retras recent din cursa pentru a o sustine pe Maia Sandu in cazul foarte probabil in care va ajunge in turul al doilea cu Igor Dodon.

Totodata, un al treilea candidat, Mihai Ghimpu, a anuntat ca se va retrage si el, insa doar daca Maia Sandu preia proiectul unirii cu Romania.

In cazul in care niciunul dintre candidati nu va obtine mai mult de jumatate din voturile alegatorilor, al doilea tur de scrutin este programat pentru data de 13 noiembrie.

Moldova are multe probleme

Republica Moldova este cea mai saraca tara a Europei si se afla intr-o situatie economica precara si din cauza unui embargo pus de Rusia pe exporturile agricole, ca raspuns la aspiratiile europene ale Chisinaului.

Tara se mai confrunta cu un scandal urias: disparitia fara urma a unui miliard de dolari, adica nu mai putin de 12% din PIB-ul tarii.

A disparut un miliard de dolari din R.Moldova - Banii au ajuns la Moscova?

Multi dintre cei 3,5 milioane de cetateni ai Republicii Moldova lucreaza in strainatate, in Rusia sau in Europa.

Din 1990, tara are de-a face cu un conflict inghetat in regiunea separatista Transnistria. Independenta fasiei de teritoriu de la granita cu Ucraina nu este recunoscuta la nivel international, Transnistria fiind vazuta ca un satelit al Rusiei.

Cine s-a retras pana acum

Primul candidat care s-a retras pentru a o sustine pe Maia Sandu a fost Andrei Nastase, avocat si presedinte al partidului Platforma "Demnitate si Adevar". PPE a cerut tuturor candidatilor proeuropeni sa se adune in jurul celui care are cele mai multe sanse sa castige alegerile. Cand un sondaj a aratat ca acesta este Maia Sandu, Nastase a facut un pas inapoi si i-a oferit sprijinul. Sandu a salutat retragerea sa.

Totusi, atunci cand Marian Lupu, seful Partidului Democrat (PD) aflat la conducere, care sustine ca este proeuropean, s-a retras, Maia Sandu a respins sprijinul sau de teama ca va avea de pierdut din cauza scandalurilor de coruptie in care este implicata formatiunea politica.

Maia Sandu il considera pe Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedintele PD, un oligarh corupt care controleaza numeroase institutii de stat.

"Nici eu, nici poporul moldovean nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Plahotniuc era speriat ca votul poporului va arata de cat de putin sprijin se bucura Marian Lupu, candidatul puterii", a scris Sandu pe Facebook.

"Partidul Democrat nu este un partid european. Lucrurile pe care le face partidul nu se potrivesc cu valorile europene", a declarat ea pentru Politico in timpul unei vizite recente la Bruxelles.

Desi Marian Lupu se declara un sustinator al parcursului european al Chisinaului, in presa moldoveana circula zvonul ca partidul sau ar face pe ascuns campanie pentru Igor Dodon.

La randul sau, Igod Dodon acuza ca Maia Sandu este omul Washingtonului. In opinia sa, retragerea lui Lupu intareste ideea ca aceasta e sustinuta de SUA. Dodon a mai acuzat ca Plahotniuc s-a inteles cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, sa o sustina pe Maia Sandu impotriva sa.

"Noi, socialistii, ne vom mobiliza chiar mai mult acum", a spus Dodon, promitand ca va lupta sa castige chiar din primul tur, "inainte ca oligarhia si americanii sa isi instaleze masinaria de manipulare si sa fraudeze alegerile".

Alegeri in Moldova: Dodon le cere unor candidati sa se retraga si sa-i acorde sprijinul

Este pentru prima data in 20 de ani cand moldovenii isi vor alege presedintele prin vot direct, dupa o decizie din martie a Curtii Constitutionale de la Chisinau. Anterior, presedintele era desemnat de Parlament. Ramane de vazut daca moldovenii isi vor dori sa se apropie de Uniunea Europeana sau vor prefera, mai degraba, sa fie de partea Rusiei.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#alegeri prezidentiale Moldova, #alegeri Moldova Rusia UE , #Moldova