Alegeri cu strigare in R. Moldova: "Voronin la gunoi!" si "Victorie" (Video)

Vineri, 16 Martie 2012, ora 14:24
2842 citiri
Alegeri cu strigare in R. Moldova: "Voronin la gunoi!" si "Victorie" (Video)

Sute de moldoveni s-au strans, vineri la pranz, in jurul Palatului Republicii din Chisinau, unde a fost ales noul presedinte al tarii, Nicolae Timofti, dupa aproape trei ani de criza. Ei scandau "Voronin la gunoi", "Victorie" si "Timofti", aplaudand vestea ca au un nou sef de stat.

Inauntru, cei 62 de deputati AIE si independenti care l-au ales pe Timofti in cea mai inalta functie in stat l-au aplaudat in picioare pe acesta. Presedintele interimar, Marian Lupu, i-a inmanat un buchet de trandafiri rosii, nu inainte de a-si face cruce, scrie Publika.

"Eu cred ca vom reusi sa realizam lucruri frumoase pentru popor", le-a spus deputatilor proaspatul presedinte, inconjurat rapid de deputati purtand si mai multe buchete de flori.

Primele cuvinte, la o portavoce imprumutata

Dupa felicitari, pupaturi si flori, liderii aliantei de guvernare si noul presedinte au iesit, pe treptele Palatului Republicii, unde sute de moldoveni strigau "Victorie", "Timofti". Pentru ca microfonul li s-a defectat, au imprumutat o portavoce de la manifestanti, majoritatea veterani ai razboiului de la Nistru.

Primul s-a adresat multimii noul presedinte, Nicolae Timofti: "Va multumesc foarte mult pentru sustinere. Sa avem o tara care merge spere Europa. Am reusit si am demonstrat ca atunci cand este unire si unitate se poate trece peste orice bariere. Numai prin unitatea noastra vom reusi".

Premierul Vlad Filat s-a folosit de o formula consacrata de presedintele roman, Traian Basescu, pentru a transmite bucuria sa multimii: "V-ati dorit sa alegem presedintele R. Moldova. Actiuni care sa aduca tara noastra in marea familie europeana. Sa putem trai bine in propria noastra tara. Am ales presedintele!!! Am ales un presedinte bun din Republica Moldova".

In schimb, presedintele interimar, Marian Lupu, a salutat o "mare victorie" si a indemnat moldovenii sa purceada la constructia societatii. "Dragi prieteni! Este o zi importanta in instoria statului nostru. Azi am obtinut o mare victorie. Alegand presedintele am deblocat o situatie de neclaritate pentru Moldova...Astazi nu suntem pe punctul de final, ci la punctul de plecare. La munca toti, ca o societate, ca o natiune! ", a spus acesta.

In fine, al treilea lider al Aliantei, Mihai Ghimpu, si-a amintit: "Acest megafon ne-a adunat pe noi in '88-'89, ne-a adus independenta si libertatea noastra. Cu dumneavoastra am creat statul, cu umneavoastra l-am aparat. Cu dumneavoastra trebuie sa-l construim pentru copiii copiilor neamului romanesc. Avem un presedinte - unul foarte bun!, credeti-ma!".

Comunistii striga frauda, grupul Dodon ii invita sa-si schimbe consilierii

Deputatului PCRM, Sergiu Sarbu, care a venit vineri in Parlamentul moldovean nu pentru a vota, ci pentru a supraveghea procedura, sustine ca, desi aparent pare ca a fost respectata procedura de alegere a presedintelui, a fost totusi incalcat principiul libertatii si secretului votului.

Initial, comunistii semnalasera ca urna de lemn a fost inlocuita cu una de sticla transparenta. Ulterior, au remarcat ca deputatii au indoit buletinul de vot intr-o forma diferita, in functie de apartenenta la un partid sau altul, pentru a face mai usoara identificarea "tradatorilor".

"A fost schimbat amplasamentul meselor, deputatii luand buletinul il pliau, fiecare fractiune in mod diferit, in fata altui deputat, inainte de a intra in cabina de vot. Apoi, acesta trecea ca fulgerul si alt deputat ce urma sa voteze vedea ca nu are posibilitatea sa se retina, adica sa voteze impotriva. Acesta este mecanismul de control promis de Marian Lupu. Este evident ca nu e vorba de vot liber. Ne-am convins inca o data ca Parlamentul a demonstrat o farsa totala ", a reclamat Sarbu.

Fostul deputat comunist Igor Dodon, al carui grup, socialist, a inclinat definitiv balanta in favoarea alegerii lui Timofti, nu s-a putut retine sa nu-i transmita un mesaj fostului sau sef de partid, Vladimir Voronin: "Vladimir Nicolaevici, concediati-va consilierii! Ei v-au adus la aceasta situatie!".

Chisinaul, impanzit de politisti

Comunistii au refuzat sa mai adauge si daca vor contesta alegerile la Curtea Constitutionala, insa au precizat ca vor demara protestul fata de alegerea presedintelui vineri, incepand cu ora 13.30.

Palatul Republicii este bine pazit de politisti, care au impanzit intreaga capitala moldoveana. Politistii au fost dislocati la fiecare intersectie din centru si au fost instituite masuri sporite de securitate.

Oficialii spun ca sunt pregatiti sa intervina in orice situatie, dar spera ca marsul PCRM sa nu se transforme intr-un nou "7 aprilie".

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#alegere presedinte Moldova, #Moldova presedinte Nicolae Timofti, #Nicolae Timofti ales presedinte Moldova , #Moldova