Alegeri in Moldova: S-au deschis sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale

Duminica, 30 Octombrie 2016, ora 07:36
4126 citiri
Alegeri in Moldova: S-au deschis sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale
Foto: Unimedia

S-au deschis sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale din Republica Moldova, primele din ultimii peste 15 ani, relateaza Unimedia.

Aproximativ trei milioane doua sute treizeci si sapte de mii de moldoveni sunt asteptati la urne, incepand cu ora 07:00 si pana la ora 21:00.

Moldovenii isi pot exercita dreptul constitutional la una din cele peste 2.000 de sectii de votare, unde sunt inscrisi in lista electorala, potrivit vizei de resedinta.

Autoritatile de la Chisinau au deschis si 100 de sectii de vot in 33 de tari din lume. Cele mai multe sunt in Italia (25), urmate de Romania (11) si Rusia (opt).

Oamenii vor alege intre cei noua candidati care ravnesc fotoliul de presedinte. Este vorba de: liderul PL, Mihai Ghimpu; liderul PPEM, Iurie Leanca; candidatul Partidului "Partidul Nostru", Dumitru Ciubasenco; liderul PAS, Maia Sandu; liderul PSRM, Igor Dodon; candidatul independent Silvia Radu; candidatul independent Maia Laguta; candidatul Partidului "DREAPTA", Ana Gutu si candidatul independent Valeriu Ghiletchi.

Socialistul Igor Dodon si candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriti sa ajunga in al doilea tur de scrutin, arata cele mai recente sondaje publicate la Chisinau.

Astfel, potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova, ar fi votat de 35,6% dintre moldovenii decisi sa se prezinte la urne. El o devanseaza mult pe candidata PAS, Maia Sandu, aflata pe a doua pozitie, cu 11,7% din intentiile de vot.

Potrivit unui studiu al Asociatiei Sociologilor si Demografilor, 40,5% din cei chestionati ar vota cu presedintele Partidului Socialistilor Igor Dodon; iar 13,0% - cu liderul Partidului "Actiune si Solidaritate" Maia Sandu.

Analistii si observatori se asteapta ca Maia Sandu sa primeasca si sprijinul unei parti a alegatorilor care voiau sa il voteze pe Marian Lupu, dupa ce acesta s-a retras din cursa.

Igor Dodon, favoritul la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, vrea sa puna capat apropierii tarii sale de Uniunea Europeana si sa o reorienteze catre Rusia, pe fondul nemultumirii publice profunde fata de prooccidentalii aflati la putere si in timpul carora statul s-a confruntat cu tulburari economice.

La polul opus, Maia Sandu este un candidat prooccidental, care promoveaza apropierea de Uniunea Europeana. Printre altele, ea a promis ca le va interzice firmelor offshore sa aiba actiuni in banci sau companii de interes public.

La fel ca si Dodon, fostul ministru al Educatiei da asigurari ca vinovatii de "furtul miliardului" vor fi pedepsiti. Spre deosebire de liderul socialistilor insa, Maia Sandu sustine ca va cere ajutorul organizatiilor internationale pentru a investiga cazul si a recupera banii.

#alegeri Moldova, #prezidentiale Moldova , #Moldova