Alegeri in R. Moldova - Liderul PPE ii felicita pe Filat si Leanca: Europa uneste, nu divide

Marti, 02 Decembrie 2014, ora 12:23
1708 citiri
Alegeri in R. Moldova - Liderul PPE ii felicita pe Filat si Leanca: Europa uneste, nu divide
Foto: PPE

Presedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, i-a felicitat luni pe liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, si pe premierul moldovean in exercitiu, Iurie Leanca, pentru rezultatele bune obtinute la alegerile parlamentare desfasurate duminica in Republica Moldova, subliniind ca aceste rezultate ar trebui sa permita PLDM sa joace un rol fundamental pe scena politica nationala, potrivit unui comunicat de presa al PPE.

"Aceste alegeri au fost un test de maturitate politica; Moldova a trecut testul cu succes si cetatenii moldoveni si-au confirmat optiunea europeana. PLDM ramane cel mai solid partid pro-UE din Republica Moldova dupa ce si-a asumat responsabilitatea guvernarii in ultimii cinci ani, intai sub conducerea excelenta a premierului Vlad Filat si apoi sub cea a premierului Iurie Leanca si in pofida presiunilor externe dificile si a campaniei tintite anti-PLDM, condusa de fortele populiste si proruse", se arata in declaratia liderului PPE.

Daul a lansat un apel catre cele trei partide proeuropene care au depasit pragul minim pentru accederea in parlament - PLDM, Partidul Democrat si Partidul Liberal - sa inceapa imediat discutii pentru formarea unui nou guvern.

"Trebuie reiterat ca Europa uneste si nu divide, Europa protejeaza si nu santajeaza. Prioritatile noului guvern trebuie sa fie stabilitatea, securitatea, unitatea nationala si continuarea reformelor incepute, precum combaterea coruptiei si reforma justitiei", mai arata liderul PPE, Joseph Daul.

Un alt lider PPE, Mafred Weber, presedintele Grupului PPE din Parlamentul European, a facut apel la fortele politice pro-europene din Chisinau pentru a asigura unitate si stabilitate in tara lor.

"UE sustine in mod evident programul de reforma al Moldovei", a subliniat Weber. "Am incredere ca Moldova va mentine acest parcurs al reformelor democratice pentru binele cetatenilor sai si ca se va apropia de Uniunea Europeana. Implementarea Acordului de asociere este primordiala in acest sens. UE va continua sa fie alaturi de Moldova in aceste demersuri care vor imbunatati simtitor viata de zi cu zi a cetatenilor moldoveni", a mai aratat acesta.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova, Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) a obtinut cel mai mare numar de voturi dintre competitorii electorali. Partidul prorus al lui Igor Dodon fost votat de 321.784 din cei peste 1,5 milioane de cetateni ale caror voturi au fost valabil exprimate, ceea ce reprezinta 20,71%.

Pe locul al doilea s-a situat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), prezidat de fostul premier Vlad Filat, care a primit sustinerea din partea a 310.293 alegatori (19,97%), iar pe locul trei s-a clasat Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), al lui Vladimir Voronin, cu 275.882 voturi (17,76%). Celelalte doua partide care au depasit pragul electoral de 6% sunt Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de Marian Lupu, si Partidul Liberal (PL), al lui Mihai Ghimpu. PDM a primit 247.735 voturi (15,95%), in timp ce PL a fost sustinut de 148.036 alegatori (9,53%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#alegeri Moldova felicitari lider PPE, #alegeri Moldova reactii , #Moldova