Alegeri in Republica Moldova: Observatorii semnaleaza primele nereguli

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 13:30
2126 citiri
Alegeri in Republica Moldova: Observatorii semnaleaza primele nereguli
sursa Arhiva

Intarzieri in deschiderea sectiilor de votare, lipsa agentului termic, prezenta organelor de forta in interiorul sectiilor de vot, tentative de frauda si dificultatile tehnice sunt principalele nereguli depistate de observatori in primele ore de desfasurare a scrutinului legislativ din Republica Moldova.

Observatorii organizatiei Promo-LEX semnalasera, pana la ora 11.00, ca un numar de sectii de votare din tara s-au deschis cu intarziere. De asemenea, ei au constatat incalcarea procedurilor electorale in unele sectii de votare.

Prezenta persoanelor neautorizate a fost atestata in mai multe sectii de votare: este vorba despre persoane fara legitimatii, persoane fara ecusoane care intreaba alegatorii despre optiunea de vot, reprezentanti ai politiei in sectii de votare.

In raionul Criuleni, pe traseul Chisinau -Criuleni, circula un autobuz cu afisaj electoral PCRM lipit pe exteriorul autocarului. Observatorii Promo-LEX au atestat prezenta afiselor electorale PCRM si PLDM in raza de 50 metri a mai multor sectii de votare din tara.

Cetatenii din Corjova intampina din nou obstacole in realizarea dreptului la vot. Militia transnistreana a suplimentat numarul de posturi, a inconjurat satul si a inasprit si intensificat controlul la aceste posturi, sustine Promo-LEX. "Consideram aceste actiuni drept intimidare a alegatorilor. In rapoartele difuzate in perioada campaniei am atentionat asupra faptului ca o astfel de situatie ar putea avea loc," a spus Ion Manole, presedintele acestei organizatii.

Promo-LEX monitorizeaza scrutinul cu ajutorul a 2.500 de observatori pe intreg teritoriul tarii, repartizati in toate sectiile de votare.

Potrivit unor informatii confirmate de reprezentantii locali ai PLDM, la Balti batranii sunt adusi in masa la vot de persoane care se dau drept lucratori sociali. Un asemenea caz a fost observat la sectia de votare nr. 53 (Liceul Puskin), unde o doamna care s-a prezentat ca asistent social a adus-o de mana pe o femeie in varsta, intrand cu ea si in cabina de vot. Reprezentantul PLDM a depus o sesizare la biroul electoral al sectiei respective.

De asemenea, observatorii Partidului Liberal Democrat din Moldova sustin ca au contracarat un caz de frauda in satul Sirma raionul Leova, unde un cetatean, membru al Partidului Comunistilor, facea propaganda electorala in favoarea formatiunii pe care o reprezinta. El astepta sosirea alegatorilor la circa 50-70 de metri de sectia de votare si ii indemna sa-si dea votul pentru comunisti, contra sumei de 100 de lei. Cetateanul a fost surprins si de camerele foto in momentul in care impartea bancnote alegatorilor, sustin reprezentantii PDLM, care informeaza ca au sesizat politia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri parlamentare Republica Moldova, #nereguli alegeri parlamentare, #observatori Promo LEX , #Moldova