Ziare.com

Expert al Fundatiei Jamestown: Rusia nu vrea sa atace sau sa re-subjuge Republica Moldova, ci sa o mentina intr-o zona gri Interviu

de Magda Gradinaru
Duminica, 24 Februarie 2019, ora 20:35

   

Expert al Fundatiei Jamestown: Rusia nu vrea sa atace sau sa re-subjuge Republica Moldova, ci sa o mentina intr-o zona gri Interviu
Uniunea Europeana a renuntat la "povestea de succes" a Republicii Moldova, asa cum si Rusiei ii convine mai degraba sa mentina Chisinaul intr-o zona de ambiguitate, decat sa il re-subjuge. Iar miza alegerilor de duminica e majora.

Kremlinul ar vrea ca Republica Moldova sa se pozitioneze, simbolic, in mod echidistant intre Europa si Rusia, sa fie acceptata de Europa anume in acesti termeni si sa fie asistata economic de Europa, spune Vladimir Socor, analist al Fundatiei Jamestown si Eurasia Daily Monitor, intr-un interviu pentru Ziare.com.

Ideile principale:

  • ACUM este singura forta politica pro-occidentala, si curata moralmente, in R. Moldova.

  • Uniunea Europeana, practic, a ostracizat guvernarea actuala din Chisinau. Deocamdata, UE asteapta sa vada rezultatul alegerilor si configuratia noului parlament din R. Moldova.

  • Diplomatia ruseasca, precum si unii diplomati europeni, intrevad in R. Moldova un posibil laborator pentru experimentarea unui eventual compromis intre Rusia si Occident. Potrivit acestei viziuni, Kremlinul ar putea demonstra o comportare "constructiva", ajutand la rezolvarea chestiunii Transnistriei; o Republica Moldova federalizata, de fapt transnistrizata, ar urma sa existe chipurile neutra si echidistanta, la marginea exterioara a civilizatiei, si la marginea interioara a "lumii ruse"


Vladimir Socor, avem, iata, alegeri noi in Republica Moldova. Care este miza acestora, gandindu-ma si la faptul ca scrutinul democratic pentru Primaria Chisianu a fost invalidat, pur si simplu? Altfel spus, exista o miza in aceste alegeri de la Chisinau?

Blocul extra-parlamentar ACUM va deveni, probabil, a treia grupare parlamentara in ordinea numerica, dupa Partidul Socialistilor si oamenii domnului Plahotniuc.

Miza principala post-electorala este aceea de a ajuta, pregati, capacita Blocul ACUM ca sa castige alegerile in urmatorul ciclu electoral. ACUM este singura forta politica pro-occidentala, si curata moralmente, in Republica Moldova.

Democratia de la Chisinau pare a se fi degradat constant in ultimii ani. Cum s-a ajuns aici? Exista un singur mare vinovat?

Sistemul de guvernamant bazat pe partide parlamentare a fost introdus prematur, fara premisele necesare la nivelul institutiilor si al mentalitatilor, si in lipsa domniei legii. Ca rezultat, leaderii catorva partide clientelare s-au coalizat si au partajat statul, sistemul politic si economia, in propriul lor interes.

In cele din urma, liderul unui partid a distrus celelalte partide, instaurand o conducere unipersonala a Republica Moldova, in afara cadrului constitutional.

Operand cu lozinci democratice si pro-europene, au discreditat aceste concepte in optica multor alegatori.

Acest scrutin nu aduce doar un nou sistem de vot, ci si o noua fragmentare politica. Pare dificil acum sa spui cine anume este pro-Kremlin si cine nu, asa cum si Opozitia democratica pare a fi si mai fragilizata. Cum vedeti taberele electorale de la Chisinau? Cine "joaca" cu cine si impotriva cui?

Partidul Socialistilor al presedintelui Dodon, pro-Kremlin, obscurantist, si partidul autohton al domnului Plahotniuc, care a distrus statul de drept si a abandonat directia europeana, au un adversar comun: Blocul ACUM. Impotriva acestuia, domnii Plahotniuc si Dodon au conlucrat ca parteneri de cativa ani incoace, pentru a consolida un sistem de partide bipolar, cu excluderea sau marginalizarea blocului ACUM.

Domnul Plahotniuc a distrus toate, repet, toate partidele parlamentare cu metodele sale specifice, dar a lasat numai Partidul Socialistilor sa creasca nestingherit. I-a acordat acestuia canale de televiziune, a asigurat alegerea lui Dodon ca presedinte in 2016 contra Maiei Sandu, 52% - 48%, datorita asaltului total al media-holdingului lui Plahotniuc contra Maiei, iar in 2017-2018, domnii Plahotniuc si Dodon au negociat in detalii noua legislatie electorala (impotriva recomandarilor europene), menita sa consolideze sistemul lor bipolar, construind impreuna un zid de aparare contra Blocului ACUM.

In actualele alegeri parlamentare, partidul domnului Plahotniuc si Partidul Socialistilor sunt desigur competitori, incercand fiecare sa obtina rezultatul maxim posibil pe seama celuilalt. De asemenea, domnul Plahotniuc, controland Curtea Constitutionala, a confiscat, practic, aproape toate imputernicirile constitutionale ale institutiei prezidentiale. Domnul Plahotniuc vrea un partner dependent, semi-captiv, in persoana presedintelui Dodon.

Dar pentru cine conteaza Republica Moldova? Ma refer la agendele geopolitice. Mai concret, care este interesul Europei la Chisinau si care cel al Moscovei?

Interesul Europei (UE) a pierdut ambitiile de odinioara ("povestea de succes") . Uniunea Europeana, practic, a ostracizat guvernarea actuala din Chisinau.

Deocamdata, UE asteapta sa vada rezultatul alegerilor si configuratia noului parlament din R. Moldova.

In mod obligatoriu, declaratiile europene si americane cer si avertizeaza ca alegerile sa fie libere si corecte, dar acest lucru este prin definitie imposibil in conditiile actuale din Republica Moldova. Politica comuna a UE este ea insasi intr-o stare semi-suspendata, pana la alegerea noului Parlament European si desemnarea noii Comisii Europene.

Rusia ramane, fara indoiala, adversarul etern, incorigibil, in raport cu Europa rasariteana si Europa in general. Dar Republica Moldova actualmente e departe de a constitui o prioritate pentru Rusia. Agenda actuala a Rusiei in Republica Moldova este limitata de geografie si de capacitati. Neinvecinandu-se cu R. Moldova, Rusia nu poate nici sa o re-subjuge, nici sa o atace.

Intre timp s-a consolidat o Ucraina anti-moscovita, separand si mai mult Rusia de R. Moldova.

Obiectivul limitat al Kremlinului este ca Partidul Socialistilor al presedintelui Dodon, amicul personal al domnului Putin, sa obtina un spor vizibil de influenta in parlamentul din Chisinau, eventual sa participe la o guvernare de coalitie cu o parte a partidului lui Plahotniuc. Sau, daca nu se va putea forma o majoritate parlamentara, Partidul Socialistilor sa preseze pentru alegeri noi, alimentand instabilitatea in R. Moldova.

Dar Kremlinul nu urmareste reorientarea R. Moldova dinspre Europa spre Rusia. Orientarea europeana este oricum redusa la nivelul unui automatism retoric. Rusia nu e capabila sa asiste R. Moldova economic. Rusia nu mai poate nici macar sa intretina Transnistria ca odinioara, iar acum Rusia trebuie sa intretina Crimea prioritar. Kremlinul doreste ca R. Moldova sa se pozitioneze, simbolic, in mod echidistant intre Europa si Rusia, sa fie acceptata de Europa anume in acesti termeni, si sa fie asistata economic de Europa.

Diplomatia ruseasca, precum si unii diplomati europeni, intrevad in R. Moldova un posibil laborator pentru experimentarea unui eventual compromis intre Rusia si Occident.

Potrivit acestei viziuni, Kremlinul ar putea demonstra o comportare "constructiva", ajutand la rezolvarea chestiunii Transnistriei: o Republica Moldova federalizata, de fapt transnistrizata, ar urma sa existe chipurile neutra si echidistanta, la marginea exterioara a civilizatiei, si la marginea interioara a "lumii ruse". Conceptia federalizarii R. Moldova este acum denumita "statut special" pentru Transnistria, iar promotorii ei (Rusia in primul rand, dar si unii diplomati occidentali) ar folosi acest statut special (daca le-ar reusi in cazul R. Moldova-Transnistria) ca precedent impotriva Ucrainei in Donbass.

Cu o Rusie "constructiva" s-ar putea rezolva si alte conflicte, si "pupat piata endependenti". Rusia ar scapa de sanctiunile europene, europenii s-ar crede scutiti de imperativul re-inarmarii.

Aceste viziuni nu sunt majoritare printre diplomatii europeni, dar ele apar si reapar, se fac tatonari. Declaratiile domnului Dodon fac aluzii anume la aceste idei, vagi deocamdata, pe care dansul le-a auzit atat la Moscova, cat si de la unii diplomati europeni.

Ori de cate ori sunt alegeri la Chisinau, apare aceasta intrebare, despre Romania. Exista Republica Moldova in politica externa a Bucurestilor? Care sunt articulatiile mari?

In perioada lui Traian Basescu, institutia prezidentiala era centrul de decizie al politicii Romaniei fata de R. Moldova. Actualmente, insa, personal nu stiu care este centrul deciziilor, daca se mai poate vorbi despre un centru sau nu.

In presa se comenteaza faptul ca o grupare importanta din PSD, precum si Ministerul de Externe, sustin in mod ne-critic guvernarea domnului Plahotniuc. Potrivit argumentului justificativ, aceasta guvernare (subintelegandu-se puterea personala, discretionara, a domnului Plahotniuc) ar proteja R. Moldova de Partidul Socialistilor si de Rusia. Acest rationament pare problematic, deoarece domnul Plahotniuc este de departe cel mai ne-popular dintre liderii partidelor din R. Moldova, cu un rating negativ record de 90%.

Deci, este cel mai nepotrivit purtator al steagului rezistentei anti-ruse.

Pe de alta parte, controlul personal, informal al domnului Plahotniuc asupra aparatului de stat si al Curtii Constitutionale a facut posibila transformarea presedintelui Dodon intr-un aliat temporar, dependent si captiv, al domnului Plahotniuc. Dodon si Partidul Socialistilor spera ca aceste alegeri parlamentare sa-i emancipeze din alianta circumstantiala cu Plahotniuc.

Mai e unionismul o tema? La Conferinta de la Munchen, se pare ca Dodon a prezentat un plan de federalizare.

In mod traditional, unionismul este o tema intre campanii electorale, dar nu (sau numai la minimum) in campaniile electorale. Partidul Liberal (Ghimpu-Chirtoaca) s-a discreditat ca urmare a aliantei sale cu domnul Plahotniuc, apoi a fost aruncat peste bord de acelasi domn. Cateva partide unioniste concureaza intre ele pentru voturile unionistilor.

A aparut si un unionism plahotniucist (Dan Dungaciu l-a denumit, parafrazandu-l pe Caragiale, unionism "cu voie de la politie").

Manifestindu-se prin mici partide-proiect, dar si unii publicisti autentic unionisti, unionismul pro-Plahotniuc urmareste sa scoata alegatori unionisti de la Blocul ACUM.

La o margine obscura a Conferintei din Munchen, intr-un seminar restrans, presedintele Dodon a prezentat un cadru conceptual al rezolvarii chestiunii Transnistriei printr-un statut special, cu garantarea internationala a neutralitatii permanente a R. Moldova. Documentul este tinut secret, eu nu il cunosc. O versiune, oribila, s-a scurs deunazi in presa din Chisinau. Versiunea sau versiunile actuale sunt draft-uri intermediare, ciorne.

Se vorbeste mult despre amestecul Rusiei in alegeri europene - Italia, Brexit - si in cele americane. Cum arata prezenta Rusiei in campania aceasta de la Chisinau?

Activitatea Rusiei in campania electorala din R. Moldova este nesemnificativa la nivelul practic, dar concentrata si eficace la nivelul simbolurilor.

Persoana presedintelui Rusiei, Putin, este atu-ul electoral cel mai important al Partidului Socialistilor in R. Moldova, prin transferul de imagine. Dodon a acumulat recordul mondial al intalnirilor cu Putin.

De asemenea, Dodon si Partidul Socialistilor capitalizeaza pe relatia cu Patriarhul Kirill al Rusiei. In timp ce Ucraina obtine autocefalia bisericii sale ortodoxe, despartindu-se de Rusia si pe acest plan, Socialistii din R. Moldova subliniaza loialitatea lor in raport cu Moscova pravoslavnica.

Cotele maxime de popularitate ale lui Putin si ale Bisericii Ruse pe teritoriul dintre Prut si Nistru ilustreaza tragedia R. Moldova.

Cine ar putea opune, pentru Republica Moldova, un scenariu alternativ celui rusesc?

Scenariul Rusiei nu este unul al re-subjugarii R. Moldova, ci unul al ambiguitatii si stagnarii acesteia.

Rusiei ii convine decredibilizarea notiunii de "orientare europeana" in cazul R. Moldova si desfiintarea statului de drept, situatie care promite sa continue sub conducerea domnului Plahotniuc.

Conducerea dansului nu securizeaza, ci vulnerabilizeaza si mai mult R.Moldova.

Pentru un scenariu alternativ, real si convingator, e necesar sa fie sustinut Blocul ACUM in noul parlament, in perspectiva urmatorului ciclu electoral.

Cei doi lideri ai Opozitiei pro-europene, Maia Sandu si Andrei Nastase, sunt recunoscuti, legitimati de Uniunea Europeana. Totusi, la Chisinau ei nu au reusit sa coaguleze un front consistent. Ce ii scapa Uniunii Europene din vedere, atunci cand se uita la Chisinau?

In perioada 2010-2015, UE din Bruxelles a mizat pe domnul Plahotniuc, in pofida recomandarilor misiunii UE din Chisinau.

Intre timp, UE a constientizat eroarea si s-a distantat de acea optiune, legitimizind Blocul ACUM. Dar limitarile institutionale ale UE nu-i dau posibilitatea sa sprijine in mod serios Blocul ACUM financiar si mediatic. Ramane de vazut configuratia noului Parlament European si a noii Comisii Europene.

Care este cel mai prost scenariu pentru Republica Moldova, dupa aceste alegeri?

Partidul Socialistilor nu va obtine majoritatea, nu va putea forma de unul singur guvernul. Cel mai rau scenariu ar fi cu presiuni insistente din exterior asupra Blocului ACUM sa intre intr-o coalitie condusa de partidul domnului Plahotniuc.

Asemenea presiuni s-au facut deja si vor continua. Din perspectiva Blocului ACUM, coalizarea cu Plahotniuc ar echivala cu sinuciderea politica. Domnul Plahotniuc a distrus toate partidele cu care s-a aliat temporar. Le-a folosit si apoi le-a aruncat pe toate la "lada de gunoi a istoriei", rand pe rand, fara exceptie. Partidul domnului Plahotniuc constituie o antiteza a valorilor Blocului ACUM.

Daca ar ceda si s-ar coaliza cu partidul domnului Plahotniuc, Blocul ACUM ar pierde toata ratiunea existentei sale, aceea de a reprezenta optiunea pro-occidentala si lupta pentru reabilitarea statului de drept. Pierzindu-si ratiunea de a fi, ar pierde si orice sprijin electoral. Partidul domnului Plahotniuc poate fi lasat sa guverneze impreuna cu aliatii pe care-i va recruta printre Socialistii coruptibili si printre deputatii uninominali cu etichete de independenti, dar deja intelesi cu domnul Plahotniuc.

Cumpararea aliatilor politici temporari este marea specialitate a acestui partid. Cu totul alta este perspectiva interesului national, pe ambele maluri ale Prutului. E necesar sa fie salvgardata optiunea R. Moldova pentru Occident si pentru statul de drept. Aceasta inseamna sprijin maxim pentru Blocul ACUM in vederea urmatorului ciclu electoral.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6277 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alegirile din Moldova

vor fi un dezastru European, romania fiind ca inexistenta pe harta de influienta geo politica internationala. Romania este pierduta forever. Moldova o tara sovietica comunista bolsevica, nici nu are ce cauta pe harta romaniei, deoarece nu avem nevoie de razboi cu rusia. Lasatii sa plece in P.M.L si facetiva cruce, eu am sotia din Chisinau, stiu ce vorbesc.

 

Sunt exact ca un cal troian

Nu-i avem pe moldovenii si oltenii
nostrii,adepti ai statului acasa pe banii statului roman!

Dar voi valahii din Bucale ...

... contribuiti cu ceva?... In afara de borax si foale nu vad nimic...

Nu mai dati cetățenie romanā,tradatorilor moldogotilor din Moldova

Nu le mai dati fonduri nerambursabile.
Oricum ii sponsorizati the DEGEABA.
Exemple concrete,moldogotii pro-rusi,
Alex7,Cantemir,Scrofulos
care spurca orice este romanesc.

 

pai daaa bre h-kko

voi rusnacii vreti si cu dinsa-ntrinsa si cu sufletu-n rai :)

 

Adica

cum sa nu le mai dea fonduri nerambursabile. pai din acel nerambursabil isi tra preacinstiti sefi de la Bucuresti - paraindaratul. Si totul e OK.

duamne de moravuri usoare

astia vor doar sa le fie bine. cetatenie romaneasca ca sa aiba acces in ue. daaa sa stea sub umbrela ruseasca.

hahahaa!!!!

'rusia nu vrea sa subjuge nici sa atace...'
nu potzi subjuga o tzara fara a o ataca.evident daca castigi razboiul asta este prima conditzie.
este o exceptzie de la regula , romania care a fost subjugata fara sa fie atacata de nimeni. voluntar. dar asta se intampla o data la 1000 de ani.

 

hahahaa!!!! 'rusia nu vrea sa subjuge nici sa atace...'

hai... kazachok si treci la loc

Autorul a vrut sa spuna altceva

In ziua de astazi sunt metode mult mai subtile de a domina si a pastra anumite teritorii intr-o zona de influenta, decat cele folosite in urma cu 50 sau 70 de ani.
Rusia are interesul, ca intotdeauna, sa creeze o zona de de neutralitate si neostilitate in jurul ei, asa cum a fost si Uniunea Sovietica in secolul trecut. In urma prabusirii regimurilor comuniste si a blocului sovietic din estul Europei, Rusia a pierdut deja cele trei tari baltice care au intrat in NATO si in Uniunea Europeana. Desigur ca vrea sa pastreze in plasa ei toate celelalte state care au facut parte din fosta Uniune Sovietica. Dar metodele folosite nu mai pot fi cele din secolul trecut, aceste de jocuri se fac acum altfel, prin manipulari economic-informationale.
Rusia nu poate renunta la colaborarile economice cu statele din Uniunea Europeana si ii convine ca la intretinerea statelor care au facut parte din Uniunea Sovietica si care acum sunt in situatii economice foarte grele sa contribuie si Uniunea Europeana prin ajutoare financiare.
Sper ca Uniunea Europeana sa nu cada in astfel de jocuri cu miros de santaj si sa ia o pozitie ferma fata de conducerile acelor state care tind sa fie cu fundul in doua luntrii (din pacate si Romania in ultimul timp), conduceri care fac mai multe jocuri, cautand sa suga, pe cat se poate, de la mai multe vaci si sa braveze ca sunt independente si suverane.
Apartenenta la Uniunea Europeana inseamna cedarea unei parti de suveranitate si respectarea stricta a tratatelor de aderare si a directivelor Uniunii. Atat din punct de vedere economic, dar si din punct de vedere legislativ si de organizare a sistemului juridic care are un rol fundamental in lupta impotriva coruptiei si constructia statului de drept. In momentul cand accepti sa faci parte dintr-o uniune si iti iei anumite angajamente, nu mai poti fi de capul tau, sa matrasesti legile si sa aiuresti justitia dupa interesele personale. Trebuie sa respecti regulile uniunii si orice modificare sa se faca numai cu acceptarea din partea celorlalti membri ai uniunii.

@info...

autorul trebuie sa invetze sa se exprime corect si clar romaneste.
dupa cum vezi a schimbat titlul.

Lol adică ha ha

Razi ca prostul

bgane... sunt prea subtil pentru tine?

rad de pr0sti....dar nu te-a dus capul.
care-i concluzia?
hohohooo!

"Rusia ramane, fara indoiala, adversarul etern, incorigibil, in

raport cu Europa rasariteana si Europa in general." - clișeu propagandistic, contrazis mai departe in articol: "Diplomatia ruseasca, precum si unii diplomati europeni, intrevad in R. Moldova un posibil laborator pentru experimentarea unui eventual compromis intre Rusia si Occident." - interesul și politica Rusiei sunt să aibă relații bune cu țările europene - e vorba de comerț, investiții, securitate. Problema e că eforturile Rusiei in această direcție -economice, politice - sunt respinse drept "incercări de extindere a influenței rusești, de subminare a blocului occidental" - vezi cazul NordStream2!

 

Trol sovietic

Nu-l citiți e prrost dar toxic

Exemplu concret și in cazul Transnistria: Rusia face prin

intermediul lui Dodon propuneri privind reglementarea situației. E vorba probabil de propuneri maximale, așa cum se face la inceput de negocieri, care pot fi ajustate pe parcurs. Dar propaganda occidentală respinge din start negocierile, denunțandu-le drept "incercări de federalizare, de transnistrizare a Moldovei". Dar e clar totuși că soluția minimală e autonomia Transnistriei - Găgăuzia deja are acest statut.

 

Trol sovietic

Etc

:)Incredibil! Titlul inițial al articolului era"Alegeri la Chișinău.

Rusia nu vrea nici să subjuge, nici să atace Moldova. Ii convine să o mențină in zona gri". Dar s-a considerat probabil că titlul nu trebuie să fie favorabil Rusiei, așa că a fost schimbat, ambiguu, in "Ce vrea Rusia sa obtina de la Republica Moldova" - și avand in vedere isteria anti-Rusia, cititorii iși pot inchipui că cine știe ce marșăvii pun la cale rușii:) http://www.ziare.com/europa/moldova/alegeri-la-chisinau-rusia-nu-vrea-nici-sa-subjuge-nici-sa-atace-republica-moldova-ii-convine-sa-o-mentina-intr-o-zona-gri-interviu-1551022

 

Ce vrea Rusia sa obtina de la moldoveni, un titlul lipsit de sens!

Rusii vor sa-i anexeze si pe moldoveni la Mama Rasia.Toti locuitorii acestei Planete care se numeste Pamant stiu ca rusii au cel mai mare teritoriu din lume, si totusi nu se multumesc numai cu atat, ei vor sa cucereasca, inca de pe timpul lui Petru cel Mare intregul Mapamond.Ca vor reusi sau nu acest lucru numai Dumnezeu stie. Un singur lucru il stim cu totii:Daca cursa inarmarilor va continua in acest ritm, nu peste putin timp, Planeta Pamant nu va mai exista.Shalom

 

................................nu! rusia va fi citeva sute

...................de state independente!............

inca o manipulare ruseasca

"Expert al Fundatiei Jamestown"

Cine este aceasta fundatie?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor