Alegeri locale duminica in R.Moldova, intr-un moment foarte greu pentru Chisinau

Duminica, 14 Iunie 2015, ora 08:08
5005 citiri
Alegeri locale duminica in R.Moldova, intr-un moment foarte greu pentru Chisinau
Foto: Arhiva Ziare.com

Cetatenii Republicii Moldova sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege primarii si consilierii locali.

La scrutinul de duminica vor fi alesi 898 de primari, 11.680 de consilieri locali si 1.120 de consilieri raionali, informeaza TVR Chisinau.

Primarii sunt alesi prin sistem de vot uninominal. Daca in primul tur de scrutin niciun candidat nu obtine mai mult de 50%+1 din voturile valabil exprimate, se va organiza al doilea tur, pe 28 iunie.

Sectiile de votare se deschid la ora 7:00 si se vor inchide la ora 21:00, insa analistii de peste Prut asteapta o prezenta redusa la urne a moldovenilor.

Republica Moldova e in pericol ca stat, sistemul financiar sangereaza, va fi pierduta reduta Chisinau? - analiza de Dan Dungaciu

Mai multe ONG-uri au promovat necesitatea votului pentru a creste prezenta.

Au fost tiparite aproximativ 8 milioane de buletine de vot, iar la urne sunt asteptati 2,8 milioane de alegatori.

Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a acreditat in total 2.353 de observatori, dintre care 138 internationali.

Toate sectiile de evidenta si documentare a populatiei vor functiona duminica dupa un program prelungit, de la ora 7:00 pana la ora 21:00, ca sa asigure eliberarea buletinelor de identitate provizorii si a buletinelor de identitate confectionate.

Lectia de la Chisinau: Premierul si-a dat demisia spunand ca "Justitia este una pentru toti"

Alegerile de duminica au loc intr-un context foarte complicat pentru mica republica de peste Prut. Premierul Chiril Gaburici si-a dat demisia, vineri, pe fondul scandalului provocat de falsificarea diplomei sale de absolvire a liceului.

"Vreau sa fac un anunt fara precedent in Republica Moldova. Vreau sa-mi anunt demisia. Consider ca odata cu aceasta nu vor exista suspiciuni ca ancheta s-a desfasurat corect si subiectul diplomei mele lipsit de importanta in contextul situatiei social-economice din Moldova va fi scos de pe ordinea de zi.

Toti cetatenii sunt egali, iar Justitia este una pentru toti. Un premier trebuie sa sprijine o ancheta obiectiva. Imi pare rau ca am lasat sbiectul cu prezenta sau abesenta unei diplome sa ia conotatii diferite si sa fie un instrument pentru jocurile politice", a declarat Chiril Gaburici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri locale moldova, #alegeri primar Chisinau , #Moldova