Alegeri parlamentare in R. Moldova. Miza - viitorul moldovenilor

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 18:02
4661 citiri
Alegeri parlamentare in R. Moldova. Miza - viitorul moldovenilor

In Republica Moldova se desfasoara, duminica, alegeri parlamentare. Scrutinul este considerat esential pentru continuarea parcursului european al tarii si are loc pe fondul provocarilor ruse in Moldova si crizei din Ucraina.

In Parlamentul unicameral al Moldovei sunt 101 locuri, iar pragul electoral pentru un partid politic este de 6%, pentru un bloc electoral din doua partide este de 9%, pentru un bloc electoral din 3 si mai multe partide - 11% si pentru candidatii independenti - 2%. Se voteaza pe liste, iar pentru conversia voturilor in locuri se aplica sistemul proportional.

Comisia Electorala Centrala a anuntat ca sunt asteptati la urne 3.226.446 de cetateni cu drept de vot. Alegerile vor fi observate de peste 2000 de persoane din partea organizatiei neguvernamentale Promo-Lex.

Iohannis, la Chisinau: Romania va proteja teritoriul si interesele economice ale R.Moldova

Cetatenii aflati in strainatate vor putea vota la 95 de sectii de votare amenajate peste hotare, indiferent daca s-au inregistrat sau nu in prealabil, pe baza pasaportului, dupa ce semneaza o declaratie pe proprie raspundere, confiorm careia se vor abtine de la vot multiplu.

De componenta viitorului Legislativ depinde cine va fi presedinte. Seful statului este ales de Parlament, cu votul a trei cincimi din parlamentari, si nu de putine ori in ultimii ani s-au inregistrat blocaje si sincope la alegerea presedintelui.

Mediul politic moldovean este fluid si este de asteptat ca niciun partid sa nu obtina majoritatea, asa ca o coalitie electorala este cea care va conduce, in cele din urma, tara.

Potrivit unui sondaj recent, cinci formatiuni politice ar putea intra in Parlament in urma alegerilor. Sondajul realizat in urma cu cateva zile la comanda agentiei IPN releva ca Partidul Comunist (PCRM) ar obtine 19,6%, fiind urmat de PLDM (liberal-democrati) cu 17,2%, PDM (democrati) cu 14,2%, Partidul Patria (al lui Renato Usatii, un personaj excentric si, potrivit unor rapoarte, finantat si ghidat de Moscova), cu 8,7% si Partidul Liberal, cu 8,5%.

PSRM (Partidul Socialist din R.Moldova, al lui Igor Dodon, alt apropiat al Moscovei) se apropie de pragul electoral cu 5,3%.

Aceste calcule se vor mai schimba insa, deoarece Partidul Patria a fost eliminat din cursa de judecatorii Curtii de Apel Chisinau, joi, intrucat ar fi folosit in campanie mari sume de bani provenind din afara tarii si nedeclarate.

Alegeri in R.Moldova: Partidul Patria ramane in afara cursei electorale - decizie definitiva

Si mai ingrijorator, sondajul arata ca moldovenii nu s-au decis inca intre Rusia si Europa. 44% dintre repondenti vor ca R. Moldova ar trebui sa se apropie mai mult de Occident sau Europa, iar 43% vor apropierea de Rusia.

Victor Ponta: Vreau si sper ca la Chisinau sa ramana un guvern proeuropean

Miza parlamentarelor din R. Moldova vizeaza insusi viitorul statului. In functie de optiunea alegatorilor, acesta va continua sa avanseze spre Uniunea Europeana sau se va intoarce spre Rusia. De altfel, din aceasta directie se fac eforturi deosebite pentru influentarea directiei Moldovei, mai ales dupa ce Chisinaul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

A.I.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...