Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti isi doreste o "relatie excelenta" cu Rusia

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:02
2660 citiri
Ambasadorul R. Moldova la Bucuresti isi doreste o "relatie excelenta" cu Rusia
Foto: Ambasada Republicii Moldova

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti Iurie Renita spune ca alegerile de duminica sunt cruciale pentru ca tara sa isi pastreze parcursul european, dar in acelasi timp spune ca autoritatile de la Chisinau isi doresc "o relatie excelenta" cu Rusia.

"Este important sa vedem care este optiunea alegatorilor, optiunea majoritara. Sper ca va fi una care ne va permite sa continuam ceea ce am inceput, fie ca este vorba de valorificarea posibilitatilor oferite de regimul liberalizat de vize, de acordul de asociere sau de acordul de liber schimb", a declarat Iurie Renita, intr-un interviu acordat Digi24.

Batalia crunta pe R. Moldova. Rusia, in ofensiva. Ce rol poate avea Iohannis Interviu

In opinia sa, "o injectie financiara consistenta din partea UE modifica in bine foarte mult Republica Molodva, sub aspectul stabilitatii politice, economice, dar mai ales sociale".

Despre relatia cu Rusia

Iurie Renita spera ca parcursul european al Republicii Moldova sa fie unul ireversibil, dar in acelasi timp doreste sa pastreze relatii foarte bune cu Moscova.

"Ne dorim o relatie excelenta cu Federatia Rusa sub toate aspectele, fie ca e vorba de cele politice, diplomatice, economice. Federatia Rusa este un partener economic extrem de important al Republicii Moldova", a explicat oficialul de la Chisinau.

Acesta a precizat ca este "regretabil ca in ultima perioada s-au impus niste restrictii, embargouri", pe care le considera "absolut nejustificate".

Reuters, despre alegerile parlamentare din Moldova: Integrarea europeana sau Rusia? (Video)

Exista si "o parte buna", in aceasta situatie, spune Iurie Renita, referindu-se la faptul ca tara sa a fost nevoita sa isi diversifice piata, iar "actualmente, Romania a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, devansand Rusia si alte tari".

"Producatorii din Republica Moldova au inteles ca o piata predictibila, stabila si una profitabila este cea europeana. Este extrem de important de a conferi acestui parcurs european un caracter de ireversibilitate. Alegerile din 30 noiembrie urmeaza sa confirme si sa consolideze caracterul ireversibil", a mai aratat ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti.

Duminica au loc alegeri parlamentare in Republica Moldova, pentru alegerea celor 101 deputati din legislativ.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ambasador relatia Moldova Rusia, #alegeri Republica Moldova, #relatii Bucuresti Chisinau , #Moldova
Comentarii