Ambasadorul SUA la OSCE: Moscova ar putea sa deturneze protestele de la Chisinau

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:54
2617 citiri
Ambasadorul SUA la OSCE: Moscova ar putea sa deturneze protestele de la Chisinau
Foto: Ziare.com

Protestele de la Chisinau au drept cauza proasta guvernare pe plan intern, iar Rusia ar putea sa incerce sa le foloseasca in interes propriu, si-a exprimat temerea ambasadorul american la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa), Daniel Baer.

"Moscova a demonstrat nu o data ca prefera sa foloseasca si sa manipuleze fortele politice in interes propriu, fara sa tina seama prin ce trec oamenii din acele locuri. A demonstrat ca nu-i pasa ce cred oamenii despre propriul guvern, dar vrea sa manipuleze acel guvern asa incat sa-si atinga propriile obiective.

Deci, cred, in mod cert, ca autoritatile ruse incearca deja si vor incerca, prin propaganda si alte mijloace, sa foloseasca ori sa manipuleze protestul", a declarat ambasadorul american, intr-un interviu acordat marti Europei Libere.

Proteste de amploare la Chisinau: Moldovenii nu sunt robi! (Video)

Potrivit acestuia, manifestantii de la Chisinau "protesteaza din aceleasi motive cu ale oamenilor care au protestat la Kiev sau in orasele din Statele Unite cu diferite ocazii in trecut".

"Oamenii ies in strada cand se satura de ceva (...). Nu este un protest geopolitic, este un protest care are drept cauza modul in care le este guvernata tara si dorinta sa vada altceva", a explicat diplomatul american, invocand in acest context perspectiva europeana pentru Republica Moldova.

Valul de proteste de la Chisinau confirma: Unirea cu Romania - singura solutie la haosul de peste Prut

Ideea unui viitor european inseamna pentru cetatenii Republicii Moldova institutii democratice, care nu fura din buzunarele lor, a subliniat Daniel Baer.

"Eu cred ca ideea unui viitor european este atractiva pentru R. Moldova inclusiv pentru ca implica un viitor cu institutii democratice de incredere, care nu fura din buzunarul oamenilor si care servesc cetateanul, un viitor in care oamenii isi pot realiza potentialul intr-o societate guvernata de institutii solide ale statului de drept", a concluzionat el.

BBC: Mania creste in Republica Moldova

Sute de persoane si-au petrecut noaptea de marti spre miercuri in cele peste 400 de corturi instalate in fata guvernului, in cea de-a zecea zi de proteste la Chisinau, increzatori ca actiunea lor vor produce in cele din urma o schimbare.

Ei cer demisia presedintelui si a guvernului, alegeri parlamentare anticipate si anchetarea celor implicati in furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar. Organizatorii protestului spun ca oamenii nu vor pleca din Piata Marii Adunari Nationale pana cand revendicarile nu le vor fi indeplinite. Saptamana trecuta, protestatarii au votat o rezolutie prin care au cerut ca seful statului sa fie ales prin vot direct si nu de catre parlament, ca pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Rusia proteste Moldova, #proteste chisinau, #ambasador SUA OSCE Moldova , #Moldova