Ana Gutu: Summit-ul de la Vilnius va deschide piata educationala pentru tinerii R.Moldova - Interviu

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 08:38
2736 citiri
Ana Gutu: Summit-ul de la Vilnius va deschide piata educationala pentru tinerii R.Moldova - Interviu
Foto:anagutu.net

La Vilnius are loc saptamana aceasta Summit-ul Parteneriatului Estic, un eveniment crucial pentru Republica Moldova, care va dovedi ca parcursul european al acestei tari este unul ireversibil, subliniaza Ana Gutu, presedinta Comisiei pentru Politica Externa si Integrare Europeana din Parlamentul de la Chisinau.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, aceasta vorbeste despre importanta summit-ului de la Vilnius din perspectiva tinerilor, care vor avea astfel acces la piata educationala din vestul Europei, efectele benefice urmand sa se vada in reformarea si modernizarea tarii in care s-au nascut.

Ana Gutu este doctor in filologie, are 18 stagii de perfectionare si schimb de experienta in 8 state ale lumii, iar din luna mai este membru titular al Consiliului de Administrare si Consiliului de Asociere ale Agentiei Universitare a Francofoniei, (AUF) aleasa din partea regiunii Europa Centrala si Orientala.

Cat de important este acest moment pentru dvs. ca si cadru didactic, dar in special pentru tinerii din R.Moldova?

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius este un eveniment crucial, un eveniment istoric pentru R.Moldova. Parafarea si ulterior semnarea Acordului de Asociere, care in proportie de 90% este constituit din Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, va permite integrarea economica a R.Moldova in UE, va face posibil accesul productiei moldovenesti pe pietele europene, va aduce standardele calitatii in R.Moldova.

Semnarea Acordului de Asociere cu UE, conjugata cu liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii R.Moldova, dincolo de pragmatismul evenimentului, comporta un puternic simbolism geopolitic.

Cele doua state romanesti - Romania si Republica Moldova - vor fi practic integrate din punct de vedere economic (cultural sunt deja demult integrate), gratie politicii de apropiere si apoi integrare a R.Moldova in UE.

Se va produce ruptura R.Moldova de trecutul sau totalitar-comunist si de autoritarismul imperial rus, care se manifesta de o maniera pregnanta in ajunul summit-ului de la Vilnius.

Tinerii constientizeaza importanta evenimentului si apreciaza la justa valoare consecintele benefice ale viitoarelor schimbari din societatea moldoveneasca.

Ce schimbari vor avea loc in educatie, in gasirea unor locuri de munca pentru tineri?

Integrarea R.Moldova in spatiul economic european, si deci, romanesc, va oferi noi oportunitati pentru libera circulatie a cunoasterii, a transferului de tehnologii, a valorificarii investitiilor.

Deschiderea pe care o vor avea tinerii spre piata educationala din Vest va contribui la emanciparea viitorilor specialisti, dar si la reformarea accelerata a sistemului educational din R.Moldova.

Schimburile academice vor fi facilitate de libertatea de miscare, valoare proeminenta europeana, pentru care am muncit mult toti acesti patru ani.

Ce porti se vor deschide pentru tinerii de pe celalalt mal al Prutului?

Cu siguranta R.Moldova va fi eligibila pentru varii proiecte europene in domeniul stiintei si educatiei, in domeniul guvernantei universitare, asigurarii calitatii studiilor si cercetarii, profesionalizarii parcursurilor educationale.

Tinerii specialisti care vor fi recrutati in sistemul administratiei publice locale si centrale vor avea acces la fonduri europene pentru ameliorarea calitatii vietii in orase si comunitati.

Pas cu pas vor fi puse in aplicare noi realizari in beneficiul cetatenilor.

Se intrevede un viitor mai bun pentru tinerii moldoveni dupa ce se vor parafa aceste decizii?

Parafarea este doar o etapa. Pe parcursul anului 2014 Acordul de Asociere a R.Moldova cu UE va fi si semnat, urmeaza faza de implementare, care presupune munca asidua, implicare, atat din partea elitei politice, cat si din partea cetatenilor, mai ales a tinerilor.

Tinerii un trebuie sa ramana in expectativa, nu va veni nimeni sa le construiasca o viata mai buna. Vor fi create conditii si oportunitati pentru implementarea initiativelor creatoare, fie in afaceri, fie in inovatie si cercetare, dar urmeaza ca tinerii sa fie activi, participativi, sa-si investeasca intelectul si energia pentru mersul inainte al R.Moldova.

Ce sperante aveti si de cine depinde ca ele sa se indeplineasca?

Sper ca parcursul european al R.Moldova va deveni ireversibil, ca nu vor mai exista oscilatii intre Vest si Est, deoarece spatiul valoric spre care tindem este UE.

R.Moldova e un stat cu vocatie europeana, dintotdeauna am fost europeni, istoria civilizatiei romanesti o demonstreaza plenar.

Sprijiniti de Romania, cu aportul cetatenilor R.Moldova, cu eforturile integre ale politicienilor, procesul de integrare europeana va moderniza societatea in profunzime, schimband inclusiv mentalitatile sociale.

In UE cele doua state romanesti isi vor uni economiile, vor fortifica si dezvolta cultura romaneasca, se vor integra din punct de vedere politic, realizand astfel visul de secole al romanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#summit Vilnius Ana Gutu, #summit Vilnius educatie Moldova, #summit Vilnius tineri , #Moldova