Apropierea Chisinaului de UE: Moscova n-o vede cu ochi buni, dar statele europene o doresc

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 21:17
2094 citiri
Apropierea Chisinaului de UE: Moscova n-o vede cu ochi buni, dar statele europene o doresc
Foto: Sah Moldova

Belgia, Olanda si Luxemburgul vor sa ajute Republica Moldova sa aiba relatii mai stranse cu Uniunea Europeana (UE), au anuntat ministrii de Externe ai celor trei tari, la finalul unei vizite, joi, la Chisinau.

Momentul vizitei delegatiei din Benelux nu a fost ales intamplator, peste doua luni, cele 28 de state membre ale blocului european urmand sa se intalneasca la Vilnius, in Lituania, pentru a discuta despre colaborarea Uniunii cu sase foste republice sovietice, si anume Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan si Belarus. Principalul subiect de discutie va fi coruptia din aceste tari si modul in care functioneaza aparatul judiciar.

Moscova nu vede cu ochi buni aceasta apropiere. "Dar colaborarea cu UE nu inseamna un conflict cu Rusia. Transmitem acest lucru inclusiv Rusiei", a declarat ministrul belgian de Externe Didier Reynders, citat de site-ul belgian 7sur7. "Devenind prieteni cu unii, nu inseamna ca nu putem ramane prieteni cu altii. Am depasit logica Razboiului Rece de ceva timp", a adaugat seful diplomatiei olandeze Frans Timmermans.

Chisinaul vrea sa incheie un tratat comercial cu UE si cere anularea obligativitatii regimului de vize pentru cetatenii care doresc sa calatoreasca in Europa. Beneluxul nu se opune acestei solicitari si apreciaza ca Republica Moldova se afla pe druml bun. De asemenea, cei trei ministri doresc sa transmita un semnal pozitiv moldovenilor inaintea alegerilor europene de anul viitor.

Rusia ameninta Republica Moldova: Veti fi tinuti la degetul mic al UE si rupeti si legatura cu noi

"Vrem sa atragem mai multe investitii europene, cu scopul de a ne ameliora nivelul de trai", a declarat premierul moldovean Iurie leanca. Olanda este deja cel mai important partener comercial din UE al acestei tari. Legaturile cu Belgia se aprofundeaza, de asemenea. Un Consulat onorific a fost deschis la Chisinau, iar firme belgiene incep sa investeasca in tara.

Ministrii din Benelux au pornit joi seara spre Georgia, unde urmau sa ii intalneasca, vineri, pe presedintele Saakasvili si pe premierul Ivanisvili.

Republica Moldova, o enclava intre Ucraina si Romania, este una dintre cele mai sarace tari din Europa. Ea a facut parte din fosta Uniune Sovietica pana in 1991, iar in prezent Guvernul de la Chisinau vrea sa se apropie de UE.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Republica Moldova UE Moscova, #Chisinau apropiere Uniunea Europeana, #Moldova Uniunea Europeana Rusia , #Moldova