Autodenuntul in baza caruia a fost retinut Vlad Filat: Schema pentru fraudarea BEM

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 22:55
7254 citiri
Autodenuntul in baza caruia a fost retinut Vlad Filat: Schema pentru fraudarea BEM

Autodenuntul omului de afaceri Ilan Shor, in prezent primar al orasului Orhei, in baza caruia a fost retinut joi fostul premier moldovean Vlad Filat, a fost publicat pe Internet, relateaza presa de la Chisinau.

Potrivit documentului, publicat de NewsMaker, Shor a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17:45 pana la 20:30. La inceput, controversatul om de afaceri, si pana acum principal suspect in dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le spune procurorilor ca prima data l-a cunoscut pe Filat la sfarsitul lui 2008, in clubul Flamingo, iar ulterior ofera detalii despre felul in care Filat i-ar fi cerut mita.

Procesul-verbal si marturia lui Shor se intind pe zece pagini, precizeaza Timpul.md, care publica autodenuntul lui Ilan Shor, precum si o traducere (neoficiala) a acestuia.

Sursa citata scrie ca, potrivit depozitiilor, Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat lui Filat 500.000 de dolari in numerar, dar si alte cadouri in cuantum de 30.000 de dolari, iar tranzactia ar fi avut loc chiar in cabinetul de serviciu al fostului premier. Cei doi au ajuns la intelegerea ca Ilan Shor sa devina consul onorific al Republicii Moldova in Federatia Rusa.

Ulterior, Vlad Filat ar fi solicitat un milion de dolari de la Ilan Shor ca sa sustina prin hotarari de guvern business-ul cu produse petroliere al omului de afaceri. Suma a fost transmisa in doua etape, la fel, in cabinetul premierului din sediul Guvernului.

Totodata, Agora relateaza ca, potrivit lui Shor, istoria cu Banca de Economii a inceput in anul 2011. Omul de afaceri a declarat ca Filat i s-a adresat cu propunerea de a rascumpara o serie de credite de la BEM "in suma de circa un miliard de lei". "Auditorii mei au analizat creditele si gajurile propuse si au constatat ca pretul lor real nu este mai mare de 80 de milioane de lei. Evident, eu am refuzat. Dupa asta Filat a inceput sa ma preseze", a scris Shor in autodenunt.

Primarul din Orhei a mai spus ca Filat a incercat sa-l mai convinga sa cumpere activele neperformante de la BEM la inceputul lui 2013.

"A spus ca are mare nevoie de asta, fiindca Ministerul lui de Finante gestiona banca si facuse o gaura de un miliard de lei. Filat ma convingea ca dezvaluirea acestui fapt la TV si pe Internet era unicul lucru care il impiedica sa devina unicul conducator in Moldova, iar rascumpararea acestor credite va rezolva problema. El promitea ca, daca va deveni conducator, voi avea unda verde in republica in orice proiecte, iar daca voi refuza - nu voi mai avea afaceri in Moldova", povesteste Shor.

In baza declaratiilor lui Ilan Shor, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasiva si trafic de influenta.

Filat, retinut in Parlament

Fostul premier moldovean a fost retinut, joi, in Parlament si escortat la Centrul National Anticoruptie (CNA), la scurt timp dupa ce Legislativul a decis ridicarea imunitatii sale parlamentare, in urma acuzatiei de implicare in fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunitatii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta sa poata fi anchetat.

"Vin cu o solicitare care nu a mai fost in istoria Republicii Moldova, privind punerea in invinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat in comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crima deosebit de grava, fiind implicat si in distrugerea probelor", a spus Corneliu Gurin.

Totodata, liderul PLDM este invinuit ca, in perioada in care a indeplinit functia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizarii, exercitand functia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a inceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific in Federatia Rusa, dar si pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri si mijloace banesti in valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina functionarii publici din Guvern, dar si din alte structuri de stat sa ia decizii si sa adopte acte normative necesare asigurarii emisiei suplimentare de actiuni de la BEM, fara participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de actiuni a statului pana la 33,3% si preluarea controlului asupra BEM de catre Ilan Shor.

Presa internationala, despre retinerea lui Vlad Filat: Risca sa destabilizeze coalitia de guvernare

Vlad Filat a declarat in Parlament ca institutiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generala si Centrul Anticoruptie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepresedintele Partidului Democrat (PDM).

El a renuntat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluata de premierul Valeriu Strelet.

Reactie de la MAE roman, dupa ce Vlad Filat a fost retinut

Plahotniuc a respins acuzatiile lui Filat, dar a anuntat ca se autosuspenda din PDM pe durata investigatiei, pentru a evita patarea imaginii partidului si a mentine stabilitatea coalitiei de guvernare.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...