Avertismentul unui fost ministru de Externe: UE pare sa considere R.Moldova un stat esuat, ceea ce e o mare eroare

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 17:48
3355 citiri
Avertismentul unui fost ministru de Externe: UE pare sa considere R.Moldova un stat esuat, ceea ce e o mare eroare
Foto: Facebook/Cristian Diaconescu

Situatia din Republica Moldova este una critica, iar dezinteresul si lipsa de implicare a partenerilor europeni o vor agrava si mai tare, afirma fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, in opinia caruia Romania poate si trebuie sa faca mai mult pentru a ajuta, dar "la Bruxelles".

Graba cu care s-au desfasurat procedurile care au dus la retinerea fostului premier moldovean Vlad Filat a generat numeroase intrebari si suspiciuni in legatura cu interesele care stau in spatele deciziei procurorului general din Republica Moldova.

"Este una din expresiile situatiei critice prin care trece Republica Moldova astazi. Neincrederea in institutii si in statul de drept este o problema de fond, se datoreaza multor factori, in primul rand politizarii formale a institutiilor care tin de functionarea statului de drept din R.Moldova.

Dupa cate cunoasteti, ei impart politic conducerea Parchetului, a Ministerului de Interne, a serviciilor de informatii. Asa ca premisa de la care se pleaca genereaza suspiciune", a comentat Cristian Diaconescu pentru Ziare.com.

In al doilea rand, fostul ministru de Externe a subliniat "influenta extraordinara a oligarhilor de tot felul", atat pe plan politic, cat si in institutiile statului.

"De aici apare si suspiciunea in legatura cu echilibrul si legalitatea unor astfel de demersuri. Pe de alta parte, insa, marea majoritate a politicienilor de nivel inalt din R.Moldova sunt considerati a fi corupti. Este o opinie general raspandita, din pacate mai ales in statele membre UE, care privesc cu interes R.Moldova.

Ramane ca timpul sa ne lamureasca. Vom vedea in ce masura institutiile vor fi functionale si vor actiona independent pentru infaptuirea sau nu a justitiei", a adaugat acesta.

Intrebat daca este corect sa se faca o paralela intre retinerea lui Vlad Filat si condamnarea fostului premier roman Adrian Nastase, lucru comentat de unii analisti, Cristian Diaconescu a contrazis aceasta opinie.

"In orice caz, sistemul judiciar din Romania nu poate fi comparat cu cel din R.Moldova. In Romania exista institutii care pot sa ne dea garantia functionarii independente. Nu cred ca poate fi facuta o paralela", a sustinut acesta.

"Romania trebuie sa faca mult mai mult"

In context, Cristian Diaconescu a vorbit si despre posibilitatea ca parcursul european al R. Moldova sa fie perturbat din cauza dosarului Filat, chiar daca "nu numai Vlad Filat reprezenta clasa politica pro-europeana de la Chisinau, sunt mai multe forte pro-europene in R.Moldova".

"Dar, intr-adevar, poate aparea o problema de fond si din aceasta perspectiva m-as referi si la capacitatea UE de a fi atenta la dezvoltarile din R.Moldova. Pentru ca in ultima perioada au fost luate o serie de decizii, mai ales la nivelul partenerilor financiari ai R.Moldova, care in mod sigur au creat dificultati si in randul populatiei, dar si in ceea ce priveste clasa politica.

Sa nu uitam ca FMI a introdus ca preconditie pentru continuarea dialogului cu autoritatile de la Chisinau inchiderea a trei banci, dupa disparitia miliardului de dolari. Banca Mondiala, la randul sau, a blocat fonduri de 45 de miliarde de dolari.

UE, de asemenea, a intrerupt o serie de finantari, toate aceste institutii actionand sub motivatia de care spuneam - problemele de functionare in statul de drept si ale sistemului judiciar, invocand aceleasi temeri.

Practic, si din punct de vedere politic, UE a dat impresia ca se indeparteaza de R.Moldova, ca o considera un stat esuat, ceea ce este o mare eroare. Diminuandu-si interesul, nici nu a oferit o alta varianta de strategie politica grupurilor proeuropene.

Dincolo de problemele majore si de vulnerabilitatile cat se poate de serioase in ceea ce priveste establishment-ul politic si economic de la Chisinau, dezinteresul si lipsa de implicare a partenerilor europeni nu vor face decat sa agraveze aceasta situatie", a avertizat fostul ministru de Externe.

Intrebat daca Romania ar putea face mai mult pentru a ajuta R. Moldova, Cristian Diaconescu a subliniat: "Romania trebuie sa faca mult mai mult, dar la Bruxelles".

"Derobarea Bruxelles-ului, atat UE, cat si NATO, de o serie de obligatii asumate anterior in legatura cu R.Moldova poate plasa acesta tara intr-o varianta fara iesire in ceea ce priveste alegerea aranjamentelor de securitate. Iar asta poate deveni o problema chiar pentru interesele Romaniei.

Dincolo de aspectele care tin de identitatea comuna multipla intre Romania si R.Moldova, exista si aspecte care ne intereseaza direct si nemijlocit. Din acest punct de vedere, pentru a ajuta efectiv R.Moldova avem nevoie de partenerii nostri europeni si euroatlantici", a mai declarat Cristian Diaconescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Cristian Diaconescu Moldova UE, #Cristian Diaconescu Filat retinut, #Cristian Diaconescu Romania Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
UE este condusa de slugile lui Putin:
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5