Barroso la Chisinau: Moldova apartine Europei

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 14:45
2024 citiri
Barroso la Chisinau: Moldova apartine Europei

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a tinut un discurs public, vineri, la Chisinau, laudand ospitalitatea moldovenilor si oferind sperante pentru ridicarea regimului de vize pentru tarile UE si integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

"Este o adevarata placere sa fiu aici, la Chisinau, si sa pot sa ma adresez voua din acest loc impresionant, Palatul National, unul dintre simbolurile culturii Republicii Moldova. Iar cultura este doar una dintre multele trasaturi comune care pot fi gasite intre tara dumneavoastra si multe alte tari din Uniunea Europeana. Faptul ca pot spune cu usurinta: "Va multumesc pentru primirea calduroasa!" este dovada a faptului ca pe noi ne unesc mult mai multe lucruri decat se cunoaste in mod normal", a inceput Barroso, potrivit Publika.

Barroso a vorbit despre limba vorbita in Moldova, "de sorginte latina (...) reprezinta un lucru ce ma face sa ma simt ca acasa. Am inteles discursul domnului prim-ministru, practic, fara traducere".

Oficialul european a subliniat ca vizita sa la Chisinau reprezinta "parte a unui proces bazat pe importanta crescanda a Republicii Moldova pentru Uniunea Europeana".

"Moldova a ales o cale curajoasa, cea de asociere politica si integrare economica cu Uniunea Europeana. As dori sa va felicit pentru acest lucru. Aceasta cale este strans legata de o alta alegere fundamentala pe care Republica Moldova a facut-o in urma cu 21 de ani, anume cea de a fi o natiune pe deplin independenta, democratica si libera", a spus acesta, subliniind totusi ca "aceste deziderate comune nu pot fi realizate intr-o perioada scurta de timp.

Tranzitia necesita timp si implica reforme profunde. Astfel de reforme nu sunt niciodata usoare in nicio tara, iar acest lucru este valabil mai ales in perioade dificile din punct de vedere economic. In acelasi timp insa, ele sunt necesare pentru ca Moldova sa-si indeplineasca promisiunile sale de independenta si pentru a asigura cetatenilor sai perspectiva unui viitor mai bun".

"Permiteti-mi sa incep cu noutati pozitive. Ca rezultat al efortului asiduu depus de Republica Moldova in ultimii ani, saptamana trecuta, Uniunea Europeana a reusit sa lanseze cea dea doua - si ultima - faza a planului de actiuni privind liberalizarea regimului de vize. Aceasta ne aduce cu un pas mai aproape de scopul nostru comun de a avea un regim fara vize, atunci cand conditiile necesare vor fi indeplinite. Sunt sigur ca acest obiectiv poate fi realizat intr-un viitor nu prea indepartat", a aratat Barroso.

Presedintele CE a continuat explicand ca liberalizarea este legata de progresul suplimentar in lupta impotriva coruptiei si reforma sistemului judiciar, reforme de care vor beneficia in mod direct moldovenii. "Sunt bucuros sa vad ca guvernul a decis sa abordeze aceste probleme, dar este nevoie de actionat in continuare. Desigur, va fi un lucru dificil si va necesita ceva timp, deoarece tine de implementare, schimbare a realitatilor. Dar Moldova nu este singura. Noi vom continua sa sprijinim reformele, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar, de fiecare data cand acestea vor fi in beneficiul cetatenilor acestei tari", le-a spus Barroso moldovenilor.

Oficialul european a amintit cele doua acorduri semnate in luna iunie a acestui an: Acordul privind Spatiul Aerian Comun si modificarile la Acordul de Facilitare a Regimului de Vize din 2008, acorduri complementare, care ar trebui sa "impulsioneze mobilitatea moldovenilor de rand".

Recomandarile lui Barosso

Barroso a indemnat Moldova sa implementeze mai multe reforme structurale de imbunatatire a respectarii standardelor democratice si crearii unei economii de piata functionale, pentru ca "Uniunea Europeana va oferi mai mult suport in acest sens".

"In recunoasterea progresului important realizat de Moldova in aceste domenii, UE a sporit in mod semnificativ bugetul sau de asistenta bilaterala cu 30%, care a ajuns pana la 122 milioane de euro. Niciodata pana acum, in istoria relatiilor noastre, nu am depasit pragul simbolic de 100 milioane de euro pe an. Cumuland aceste granturi cu celelalte fonduri de asistenta ale UE, ajungem la un nivel de 41 de euro pe cap de locuitor; cel mai inalt nivel de sprijin din partea UE din vecinatatea europeana! In ultimii sase ani, sprijinul financiar al UE s-a majorat de cinci ori, de la 5 milioane de euro in 2006 la 122 milioane de euro in 2012!", a spus Barroso.

Presedintele Comisiei a amintit ca aceste beneficii vor fi multiplicate pe masura ce cooperarea UE-Moldova evolueaza si se aprofundeaza intr-un cadru mai structurat: cel al unui Acord de Asociere, ce va cuprinde o Zona de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator.

"Cand va fi implementat, Acordul de Asociere va indemna Moldova la o agenda de reforme si mai ampla, si va crea o mai buna perspectiva pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa fie asigurati ca vor avea un viitor bazat pe valorile si standardele europene", a spus Barroso, amintind si de problemele ce tin de stabilitatea regionala si solutionarea conflictelor. "Progresul realizat in vederea solutionarii diferendului transnistrean reprezinta una din prioritatile politicii externe a UE pentru vecinatatea noastra. Divizarile secolului 20 nu servesc provocarilor secolului 21. Vrem sa cream o realitate noua, in care toti cetatenii Moldovei, fara exceptie, sa se poata bucura de toate aceste beneficii ale unui sistem politic si economic modern si eficient, care sa respecte drepturile lor fundamentale".

Presedintele CE a incheiat spunandu-le moldovenilor ca, atata timp cat se indreapta in directia corecta a istoriei, calatoria este la fel de importanta ca si destinatia.

"Nu exista nicio indoiala ca Moldova apartine Europei si ca deja impartaseste o cultura, o limba si o istorie comuna cu Uniunea Europeana. Apartineti marii familii europene de natiuni. Vreau sa va asigur de faptul ca Uniunea Europeana va continua sa fie alaturi devoi, de poporul Moldovei, in procesul de realizare a planurilor Dvs. ambitioase dereforma. Daca veti mentine viteza si veti intensifica profunzimea reformelor sunt convins ca alegerea voastra europeana va aduce rezultate. Va doresc mari succese in tot ce va propuneti sa faceti!", a incheiat Barroso.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Jose Manuel Barroso Moldova, #Jose Manuel Barroso vizita Chisinau, #moldova ue , #Moldova
Comentarii