Blindate rusesti au simulat atacarea Republicii Moldova

Vineri, 04 August 2017, ora 12:41
10591 citiri
Blindate rusesti au simulat atacarea Republicii Moldova

Unitati motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce stationeaza in Transnistria, au participat la un exercitiu militar in cadrul caruia blindate rusesti au fortat raul Nistru, in apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia.

Conform unor informatii, aplicatiile erau programate pentru sfarsitul saptamanii, dar au fost devansate si efectuate miercuri, a relatat joi Radio Chisinau.

In cadrul acestui exercitiu, militarii rusi au primit ordin sa forteze raul Nistru pentru a debarca pe celalalt mal, in lupta intrand si transportoare blindate BTR-70, asa cum a informat agentia oficiala transnistreana Novosti PMR.

In timpul fortarii Nistrului, un preot era urcat pe un tanc, dupa cum se poate vedea din fotografiile difuzate de mass-media moldovene.

Aplicatiile au fost urmarite de numerosi spectatori civili, care i-au intampinat la final pe militarii rusi la tarm cu flori, "ca pe niste invingatori", dupa ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept", scrie presa transnistreana, citata de portalul Deschide.md.

"A avut loc un exercitiu pentru depasirea obstacolelor de apa pe raul Nistru. S-au inregistrat unele dificultati, insa datorita exercitiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel", a declarat un conducator al blindatei BTR-70 din cadrul unitatilor de infanterie ale GOTR.

"Efectivul a facut fata cu succes tuturor sarcinilor", a raportat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.

Guvernul de la Chisinau a declarat saptamana trecuta ca, din cauza simpatiei "pacificatorilor rusi" fata de regimul separatist de la Tiraspol, operatiunea de mentinere a pacii din stanga Nistrului s-a transformat intr-un factor de conservare a conflictului transnistrean, noteaza Radio Chisinau.

La randul sau, delegatia moldoveana in Comisia Unificata de Control (CUC) si-a exprimat, acum doua zile, ingrijorarea in legatura cu pregatirile pentru desfasurarea neautorizata a unor exercitii militare ce prevad fortarea raului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni in zona de securitate.

Intr-o declaratie a delegatiei moldovene in CUC se mentioneaza ca astfel de actiuni "sustinute de conducerea contingentului Federatiei Ruse" sunt "provocatoare si sfidatoare" si "incalca mecanismul existent al desfasurarii misiunii de pace".

In acest context, Deschide.md evoca decizia din luna mai a Curtii Constitutionale de la Chisinau conform careia prezenta pe teritoriul Republicii Moldova a oricaror trupe sau baze militare, conduse si controlate de catre state straine, este neconstitutionala.

Exercitii similare, cu implicarea tehnicii blindate care a fortat Nistrul, au fost organizate de GOTR si anul trecut, sub pretextul prevenirii unor pretinse "amenintari teroriste".

Anul acesta, manevrele au loc pe fondul tensiunilor dintre Chisinau si Moscova dupa ce guvernul moldovean l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul presedintelui rus Vladimir Putin in Transnistria, drept persoana indezirabila, ca urmare a unor afirmatii denigratoare si ofensatoare ale acestuia la adresa Republicii Moldova.

In ultimele zile, Rogozin a lansat o serie de atacuri dupa ce Romania a interzis vinerea trecuta avionului in care se afla dreptul de a survola teritoriul sau, argumentand ca vicepremierul rus figureaza pe lista cu sanctiuni a UE.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...