Calea romaneasca a reunificarii Romaniei cu Basarabia

Autor: Petrisor Peiu - analist
Sambata, 06 Februarie 2016, ora 13:22
8177 citiri

Iulian Fota mi-a fost (imi este) prieten si mi-a fost coleg de partid (PNTCD), ne stim inca din 1992; tocmai de aceea imi vine foarte greu sa admit ca putem gandi atat de diferit intr-o problema atat de importanta, fundamentala as spune, precum Reunificarea romanilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Cred ca este totusi important ca Iulian Fota sa primeasca o replica (prieteneasca) in primul rand pentru ca el si-a asumat rolul nepopular de "Gica contra"; in al doilea rand, Iulian Fota, de la inaltimea statutului de fost consilier prezidential de securitate nationala inunda piata ideilor cu argumente impotriva oportunitatii momentului lansariii dezbaterii despre Reunificare.

Citeste si Iulian Fota: Calea germana a reunificarii Romaniei cu Republica Moldova

Primul lucru care imi vine in minte este o sincera compatimire pentru Iulian Fota care a trait timp de cativa ani drama de a trebui sa-si reprime adevaratele idealuri si de a combate unionismul in forul lui interior, timorat de agresivitatea cu care seful sau, Traian Basescu, isi asumase idealul Reunificarii.

Mi-l inchipui pe Iulian bantuind nervos culoarele sumbre ale Cotroceniului bombanind impotriva miopiei politice a sefului sau care risca sa trezeasca din adormire monstrul problemei ardelenesti prin ardoarea cu care predica psaltirea unionista.

Probabil ca frustrarea acumulata in anii tristi ai oprimarii cotroceniste il fac pe Iulian Fota sa demonizeze partizanii Reunificarii, considerati "asa-zisi unionisti, experti, politicieni sau activisti". Aceste etichete nu fac bine dezbaterii lucide, stiintifice; mie, de exemplu, nu mi-a trecut niciodata prin minte sa il consider pe dl. Fota "asa-zis atlantist". O diferenta de perspective...

In treacat fie spus, in PNTCD subiecte precum monarhia sau refacerea Romaniei Mari pana la Nistru erau adevarate axiome pe care nimeni nu se gandea sa le puna in discutie.

De altfel, in perioada efervescenta de dupa decembrie 1989 PNTCD a gazduit cu generozitate in sediul sau din Piata Rosetti Asociatia pro Basarabia si Bucovina. Seniorul Corneliu Coposu era legat si sufleteste de Basarabia, pentru ca iubita sa sotie Arlette, torturata si asasinata in inchisorile comuniste era originara din Chisinau, unde urmase liceul si facultatea. Tatal sau, generalul Ioan Marcoviciu, se stabilise in 1918 cu familia in Basarabia, pentru ca fusese numit comandantul Corpului de graniceri din Chisinau.

S-au pastrat imaginile televizate cu Corneliu Coposu si ceilalti lideri ai partidului intrand intr-o cusca cu gratii de fier pe Bd. Magheru, o manifestare de solidaritate cu grupul de patrioti basarabeni ai lui Ilie Ilascu, condamnati la moarte, care erau tinuti intr-o cusca pe durata mascaradei judiciare de la Tiraspol.

Asa ca dl. Fota fie a fost unionist ca noi toti, dar intre timp s-a intamplat ceva cu dansul, fie, dimpotriva, a fost mintea lucida care a realizat inca de atunci ce pericol mortal reprezinta Unirea Basarabiei cu Romania, numai ca era nevoit sa-si tina gura. Saracul Iulian, cred ca a suferit mult printre "nebunii" aia de taranisti...

Nu prea inteleg ce rol are recursul la anul 1952 si la propunerea lui Stalin (celebra "nota Stalin" din 10 martie 1952 se adresa de fapt SUA, Marii Britanii si Frantei) in oglinda cu eforturile unionistilor romani: nimeni in Romania niciodata nu a pus in discutie apartenenta la NATO, la blocul atlantist in general; dimpotriva, unionistii aduc ca argument major al oportunitatii Reunificarii castigarea securitatii teritoriului national reintregit prin intrarea teritoriului dintre Prut si Nistru sub "umbrela" NATO!

Este locul aici sa spunem ca toate argumentele invocate de catre fosta mana dreapta a dlui. Basescu in chestiuni de siguranta nationala in sprijinul justificarii teoriei sale sunt false:

- Nu exista niciun exceptionalism german; tot ceea ce este permis germanilor este permis si romanilor;

- Rezervele de rabdare ale romanilor fata de readucerea Basarabiei acasa sunt incomparabil mai mari decat cele ale germanilor: am asteptat intai peste 100 de ani (de la 1812 la 1918) si apoi inca 72 de ani (din 1944) ;

- Inteligenta politica a germanilor a fost de fapt o viclenie de tip geopolitic care a exploatat "momentul" 1989 pentru ca RFG era in tabara invingatoare atunci!

- Un alt mit fals preluat de Iulian Fota este faptul ca germanii din RDG au cerut unificarea; in realitate, acest lucru a fost "cerut" de catre anumiti politicieni din RDG, legitimati e drept de votul popular. Dar totul s-a facut in contextul in care RFG si-a asumat public proiectul Reunificarii si a inundat intregul RDG cu mesajul unionist. RFG si-a propus sa copleseasca mesajul identitar al micutei RDG cu ideea unionista si, evident, a reusit.

Romania este astazi in postura RFG-ului din 1990 iar Republica Moldova in postura RDG-ului din 1990:

- Romania este in tabara invingatoare (UE si NATO, lumea transatlantica in general) iar Republica Moldova este in tabara cazuta la pamant (CSI, lumea gri insemnata de esecul parteneriatului estic), Republica Moldova este "dincolo de gard" cu perspectiva de a sta acolo pentru mult timp;

- Romania este mare si in ascensiune (de 40 de ori mai puternica economic si de 6 ori mai mare demografic si teritorial), Republica Moldova este mica si in descrestere (si-a pierdut o treime din populatie prin emigrare si o sesime de teritoriu prin secesiune) ;

- Romania "curge" in sensul istoriei, devenind pilonul de stabilitate al lumi occidentale la Marea Neagra pe cand Republica Moldova se "pierde" treptat in stepa cenusie a niciunde-lui.

Ce-i lipseste Romaniei si nu ii lipsea RFG-ului in 1990? Coerenta interna si consistenta politica, atat!

In vreme ce RFG-ul era inregimentat "cu catel cu purcel" la caruta Reunificarii, noi suntem divizati intern si lipsiti de coerenta intr-atat incat fostul consilier de securitate nationala are o pozitie strident diferita de cea a fostului sau sef, presedintele Romaniei, in cea mai importanta problema de securitate a anilor prezenti: refacerea unitatii natiunii romane.

Cum si-ar imagina cineva in RFG-ul anilor 1990 gesturi precum:

- Participarea cancelarului Kohl la ziua nationala a RDG (vezi prezenta lui Ponta la Chisinau pe 31 august 2015!) ;

- Combaterea tezei unioniste de catre fostul consilier de securitate al cancelarului federal Helmuth Kohl;

- Oferirea de ajutor neranbursabil sau de credit de catre RFG ;

- Renovarea gradinitelor in limba rusa din Lubeck cu bani RFG-isti, s.am.d.?

Mai trebuie corectat Iulian Fota si in privinta costurilor reunificarii Germaniei: nu a costat 1.000 miliarde DM ci 1800 miliarde USD, dar a generat beneficii de trei ori mai mari prin dublarea PIB-ului national, cvadruplarea indexului bursier DAX si prin devenirea de facto a Germaniei putere dominanta in Europa. Ignorarea cu buna stiinta a beneficiilor Reunificarii in dauna evidentierii rautacioase a costurilor acesteia nu face decat sa sprijine argumentatia schioapa.

De altfel, fondurile pentru reunificarea germana sunt numite impropriu "costuri", pentru ca banii respectivi s-au intors in economia vest-germana. Alocarea fondurilor pentru reunificare nu a reprezentat altceva decat un "stimulus" pentru economie, cum i-ar spune acum Janet Yellen. E adevarat ca s-au cheltuit miliarde pentru reabilitarea infrastructurii din fosta RDG, dar lucrarile au fost efectuate in exclusivitate de concerne vest-germane.

Firmele vest-germane au fost sprijinite si sa achizitioneze in conditii avantajoase companiile de stat din fosta RDG de catre Treuhand, un echivalent al fostului FPS din Romania. Capitalurile respective este evident ca au reprezentat investitii, nu cheltuieli.

In realitate, Reunificarea Romanilor ar genera costuri totale de un PIB anual pe un orizont de 20 de ani dar, in acelasi timp ar aduce beneficii mult mai "grele": Romania ar deveni cu 5-7 ani mai rapid a 40-a economie a lumii (astazi suntem a 45-a) si ar putea atinge media UE cu 7-10 ani mai curand.

Este de asemenea de subliniat, in context, faptul ca, in vreme ce partenerii nostri occidentali asteapta de la Romania solutii si expertiza in "chestiunea moldoveneasca", dl. Fota indeamna la cultivarea spaimelor ca abordarea realista a acestei problematici va genera "represiuni politice internationale" si va pune in discutie granitele actuale ale Romaniei!!!

In mod normal as fi incheiat spunand ca o dezbatere serioasa pe fondul problemei (pozitionarea statului roman fata de problematica Reunificarii) ar putea sa aduca la lumina argumente suplimentare in favoarea unei abordari in sens national; dar iata ca evenimentele generate la Chisinau ma indeamna sa revin cu picioarele pe pamant si sa constat ca militienii sovietici, incurajati de opinii exotice precum cele exprimate de catre Iulian Fota, si-au intrecut propriile recorduri de ridicol, reintroducand interdictia de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru inimosul unionist George Simion.

Fara indoiala ca acest act dusmanos fatis la adresa Romaniei pe care il comite "proeuropeanul" regim de la Chisinau indeamna la spulberarea iluziilor si la eliminarea oricarei variante intermediare privind relationarea Romaniei cu Republica Moldova. Da, acum sunt sigur ca nu exista nicio cale de a reconcilia statul Republica Moldova cu propriii cetateni si cu propria istorie decat Reunificarea neintarziata si totala cu Romania.

Si eu sunt George Simion pentru ca fiecare politician dintre cei care controleaza statul Republica Moldova este de fapt un Vladimir Voronin!

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Petrisor Peiu Fota Moldova, #reunificare Romania Moldova , #Moldova