Campanie electorala cu iz penal in Republica Moldova

Autor: Ana Ilie
Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 17:42
2028 citiri
Campanie electorala cu iz penal in Republica Moldova
Foto: Unimedia.md

Inaintea alegerilor din 28 noiembrie, Moldova e zguduita de scandalul donatorilor falsi de pe listele partidelor inscrise in cursa electorala.

A mai ramas mai putin de o luna pana la alegerile anticipate din Republica Moldova, si lupta electorala se ascute pe zi ce trece. De cateva zile, prima pagina a ziarelor moldovene este tinuta de scandalul donatorilor inchipuiti de pe listele partidelor politice.

Dezvaluirile curg lant in publicatia Unimedia.

Mai intai, au aparut donatori generosi pe listele Partidului Comunist - pentru a se dovedi mai apoi ca persoanele respective habar nu aveau ca au dat sute de mii de lei moldovenesti comunistilor. Mai mult, donatorii, inscrisi pe liste cu toate elementele identificatoare, sunt oameni simpli, care n-au bani nici pentru ei, darmite pentru donatii consistente in buzunarele unuia sau altui partid.

De curand, scandalul listelor de donatori a trecut si in ograda Opozitiei. Pe listele Partidului Democrat, numitul Eugen Baciu (desi in lista furnizata de PDM/CEC figureaza Eugenia Baciu) din satul Risipeni, raionul Floresti, neaga ca ar dat bani grupari conduse de Marian Lupu (ex-comunisti).

"Bani eu n-am dat deloc. Nici nu am de gand sa dau ca nu am de unde. Am scris cerere ca daca voi putea, voi da. Da' cand am auzit ca asta asa... Ni s-a spus nu va temeti ca banii se vor intoarce. A doua zi am gandit ca nu...", a dezmintit Baciu, potrivit publicatiei citate.

Reprezentanti ai ambelor partide neaga orice nereguli pe listele de donatori, subliniind ca, de vreme ce exista semnaturile persoanelor respective, inseamna ca banii au fost dati de acestia.

Partidul Comunistilor a denuntat "o campanie bine organizata de actuala guvernare si mass-media aservita de santaj si intimidare a donatorilor formatiunii".

Cu toate acestea, Comisia Electorala Centrala a trimis toate rapoartele financiare ale partidelor pentru a fi verificate de CCCEC si Inspectoratul Fiscal.

Nu este o chestiune lipsita de urmari serioase: este vorba despre falsul actelor publice sau abuzul persoanei care este responsabila, in respectiva formatiune politica, de intocmirea raportului financiar.

Daca se va dovedi ca sursele de provenienta financiara sunt dubioase, se pot aplica sanctiuni precum avertizarea din partea CEC sau anularea, prin decizia Curtii Supreme de Justitie, a inregistrarii in cursa electorala a formatiunii respective.

Scandalul listelor de donatori nu se limiteaza la prezenta unor donatori inchipuiti: se zvoneste ca s-ar implica in cursa electorala si Vladimir Plahotniuc, mogul de presa in Moldova, proprietar al Publika Tv si multor altor institutii media, al carui nume este mentionat si in legatura cu Sorin Ovidiu Vantu.

Reprezentantii Partidului Democrat condus de Lupu neaga, potrivit Unimedia, ca Plahotniuc ar fi donat bani acestei formatiuni, insa nu exclud o eventuala implicare a acestuia. Este un fapt binecunoscut ca mogulul il sustine pe Lupu, in special in "proiecte sociale".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#campanie electorala Moldova, #scandal electoral moldova , #Moldova
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Daca nu au si ei niste asfaltatori sau macar pe baietii destepti din energie