Cat de realist este proiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova

Sambata, 28 Martie 2015, ora 11:47
14065 citiri
Cat de realist este proiectul unirii Romaniei cu Republica Moldova
Foto: The Black Sea

S-au implinit 97 de ani de la unirea cu Basarabia, iar subiectul a fost readus in atentie prin diverse manifestari, inclusiv in Parlamentul de la Bucuresti. Cat de realist este insa proiectul reunificarii Romaniei cu Republica Moldova in actualul context geopolitic?

Imperiile europene au incercat timp de secole sa imparta teritoriul de astazi al Republicii Moldova, scotand sau adaugand bucati din el, lipindu-le inapoi si spargandu-le iar. Acum, Republica Moldova este o natiune multietnica, marcata de un conflict nerezolvat, cel din Transnistria, in care este implicata aproape o cincime din cetatenii sai, se arata intr-un amplu comentariu postat pe platforma multimediaThe Black Sea sub semnaturile lui Michael Bird si Nicoleta Banila.

Aceasta natiune este un microcosmos in care identificam multe probleme cu care se confrunta si Uniunea Europeana - economie fragila, moneda slaba, forta de munca migratoare, conflict ucrainean in proximitate si o linie de frontiera imaginara intre Bruxelles si Moscova, sustin autorii articolului citat.

Republica Moldova s-a rupt de URSS in 1991 si si-a consolidat ambitiile de independenta incepand din 1994. Iata ca in Romania a fost lansat grupul parlamentar intitulat "Prietenii Unirii" care isi propune sa promoveze unirea dintre Romania si Republica Moldova.

Fotografia zilei: Actul Unirii cu Basarabia

Format la Bucuresti din 41 de parlamentari, grupul vrea sa sporeasca legaturile economice si culturale dintre cele doua tari. Desi despre acest subiect s-a mai vorbit, este pentru prima data cand oameni ai legii din Romania iau o asemenea initiativa si fac o "oferta publica" de reunificare Republicii Moldova, subliniaza autorii citati.

"Trebuie sa lucram cu Republica Moldova, sa ii ajutam sa descopere Europa si valorile europene. Daca unirea va fi o solutie acceptata de Uniunea Europeana si de NATO, o vom face bucurosi", a declarat Ovidiu Raetchi, deputat PNL.

Problema are radacini istorice, care intra in contradictie cu complexitatea prezentului politic, ce include razboiul din Ucraina si conflictul inghetat din Transnistria.

Liderii politici de la Bucuresti isi declara sustinerea pentru "unire", dar vorbele nu s-au transformat niciodata in actiune.

Intre timp, miscarile pro-unioniste de pe ambele parti ale Prutului promoveaza unirea ca raspuns la problemele Republicii Moldova - economie slaba, coruptie.

"Republica Moldova nu are alta sansa de supravietuire, singura solutie de a iesi din criza fiind unirea cu Romania", a argumentat Dinu Plangau, presedintele grupului pro-unionist Tinerii Moldovei, dand exemplu politicile de succes duse de Romania cu privire la cresterea economica, integrarea in UE si NATO, eradicarea coruptiei.

Totusi, la Chisinau niciun partid parlamentar nu merge pe linia unionista si, chiar daca exista o tendinta favorabila intrarii in UE, NATO este privita cu raceala.

Autorii analizei prezinta trecutul istoric al Republicii Moldova si fac o trecere in revista a situatiei politice de la Chisinau dupa alegerile de la finalul anului trecut, punctand totodata cateva aspecte legate de punerea in practica a acestui proiect.

Astfel, daca ideea de unire se bucura de adepti in Romania, ea este privita cu multa rezerva dincolo de granita.

Apoi, este nevoie de intarirea relatiilor politice, economice, sociale si culturale intre Romania si Republica Moldova - linii de transport, suport pentru sistemul educational, un dialog politic intensificat.

Niciun oficial de la Bucuresti nu incearca sa forteze Republica Moldova sa ia o decizie.

"La fel ca si Rusia, suntem liberi sa ii ajutam pe romanii de acolo, sa ajutam Republica Moldova ca si intreg, pentru a decide cu privire la identitatea sa si la viitorul sau", a mai declarat Raetchi.

"Nu Romania decide, Republica Moldova decide", a adaugat el.

Subiectul reunificarii este manipulat de liderii de la Bucuresti in special cu ocazia alegerilor, pentru a aduce voturi.

Conform unui sondaj IRES din 2013, 76% dintre romani sustin unirea, motiv pentru care niciunul dintre candidatii la alegerile prezidentiale de anul trecut nu s-a pronuntat impotriva acestui proiect.

Cel mai fervent sustinator, fostul presedinte Traian Basescu, l-a declarat proiectul sau "de suflet". Si premierul Victor Ponta a vorbit la Alba Iulia despre "a doua mare unire" care s-ar putea face, starnind replici din partea ministrului de Externe de la Moscova, care s-a aratat "ingrijorat" de "planurile de anexare" ale Bucurestiului.

Totusi, diplomatii europeni si americani nu s-au alarmat pentru ca putini lideri de la Bruxelles si Washington au luat in serios declaratiile facute la Bucuresti.

Dupa plecarea lui Traian Basescu, niciun oficial nu a mai cerut sa fie studiat daca unirea este posibila.

"Nu exista niciun proiect. Trebuie sa vedem daca ar putea exista unul. Sunt multe ipoteze si variabile de luat in considerare, pentru a vedea daca unirea este posibila. Poate nu este acum, ci intr-o suta de ani", a mai spus deputatul Ovidiu Raetchi.

Din 2010, Romania a crescut sprijinul acordat Republicii Moldova. 100 de milioane de euro au fost trimisi ca ajutor pentru suport educational si infrastructura.

In ultimii zece ani, numarul cetatenilor moldoveni care au acces la pasapoarte romanesti a explodat.

Totusi, nu exista nicio pozitie oficiala exprimata de presedintele Klaus Iohannis. El crede ca reunificarea cu Republica Moldova nu reprezinta un obiectiv national, pledand pentru o unire "lenta".

De asemenea, noul presedinte nu crede ca Romania ar trebui sa duca "o politica de convingere a cetatenilor moldoveni pentru unirea cu Romania", mai subliniaza autorii articolului.

In schimb, platforma unionista Actiunea 2012, sub umbrela careia actioneaza circa 30 de grupuri prounioniste din Romania, Moldova, Elvetia, Franta, Italia si Statele Unite, sustine ideea unei reunificari in 2016.

"Acum Republica Moldova se confrunta cu o criza economica de proportii catastrofale si singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi unirea cu Romania", a declarat vicepresedintele Actiunii 2012, Iulia Modiga.

97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania: Marsuri si harti umane in zeci de orase din intreaga lume

Anul viitor, in Romania vor avea loc alegeri parlamentare. Chiar daca reunificarea nu este o preocupare majora pentru majoritatea cetatenilor romani, votantii vor fi mult mai deschisi fata de candidatii pro-unionisti.

O mare problema este insa Transnistria, teritoriu care nu a apartinut niciodata Romaniei, care gazduieste Armata a 14-a rusa si unde traiesc laolalta cetateni moldoveni, rusi si ucraineni.

Actiunea 2012 vrea ca unirea sa se faca inclusiv cu Transnistria. Dar ce se va intampla daca locuitorii Transnistriei vor dori altceva decat cei din restul Republicii Moldova?

"Unirea a devenit o sperietoare utilizata de autoritatile de la Tiraspol pentru ca ele sunt foarte apropiate de Moscova", a explicat Iulia Modiga.

Aceasta spune ca "cel mai rau scenariu ar fi federalizarea" tarii, in conditiile in care probleme sunt si in Gagauzia.

"Cel mai bun drum pentru toti este unirea", sustine Modiga.

In schimb, deputatul roman Remus Cernea crede ca "trebuie sa lasam poporul din Transnistria sa decida pentru el insusi, daca se uneste sau nu cu Romania - este o abordare pragmatica si realista".

Un alt impediment ar fi NATO. 48% dintre cetatenii Republicii Moldova se opun intrarii in alianta nord-atlantica si doar 24% sustin aceasta idee, arata un sondaj efectuat in 2013 de Asociatia Sociologilor din R.Moldova.

De asemenea, criticii proiectului reunificarii argumenteaza ca nu este intelept sa se vorbeasca despre expansionism in conditiile in care UE incearca sa calmeze tendintele nationaliste manifestate in statele membre.

Exista temeri ca tensiunile ar putea fi exacerbate, cu efecte dezastruoase pe plan politic, militar si economic.

In plus, o ingrijorare majora tine de implicatiile geopolitice, o incercare de implementare a proiectului unirii "enervand la culme Rusia", admite Ovidiu Raetchi.

"Daca tinem cont de ce spune toata lumea, inclusiv Rusia sau Bruxelles-ul, atunci nu o s-o mai facem niciodata. Dar noi decidem pentru noi insine", a replicat Iulia Modiga.

In conditiile politice actuale, insa, nu se poate face un referendum in Republica Moldova. Fortele pro-ruse de la Chisinau detin foarte multa putere si se bucura de sprijinul Moscovei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#unire Romania Moldova, #grup parlamentar Prietenii Unirii, #Actiunea 2012 , #Moldova