Ziare.com

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

de Camelia Badea
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 21:33

   

Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc
Republica Moldova este o realitate incontestabila, dar "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta, spune fostul premier si deputat moldovean Mircea Druc, care se intreaba ce fel de Moldova poate fi aceea fara Putna sau Hotin si fara "celelalte simboluri eternizate in cronici".

"Nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau", marturiseste Mircea Druc intr-un interviu acordat Ziare.com in care afirma ca in prezent, "barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice".

Care a fost momentul in care s-a ratat unirea?

In august 1991, la Moscova am avut parte de un puci. Imperiul s-a dezagregat. La Chisinau, la 27 august, parlamentul a votat independenta. Romania, in aceeasi zi, a recunoscut noul stat - Republica Moldova.

M-am pronuntat atunci public, mi-am exprimat temerea: "In curand se va produce uzurparea! Tot mai des instigatorii, constienti, inconstienti, vor spune si vor scrie pur si simplu 'Moldova'".

Uzurpatorii post-sovietici isi dau seama perfect de situatie, reanimeaza abordarea imperiala si submineaza aspiratiile noastre legitime. Grecia, intr-o situatie oarecum asemanatoare cu a Romaniei, a luat din timp masuri de siguranta. Nu a recunoscut nicio Macedonie, nimic. A obtinut ca la ONU sa fie inscrisa ca "Fosta Republica Iugoslava Macedonia".

Citeste si Unirea cu Basarabia putea fi facuta - Interviu cu Mircea Druc

Din pacate, asta este situatia actuala, nu mai putem intoarce istoria - Republica Moldova este un stat suveran si independent...

Da, Republica Moldova este o realitate incontestabila. Dar notiunea "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta. Ne putem permite denumirea Moldova de Vest, ca parte componenta a Romaniei moderne, si Moldova de Est care, dupa 1812, a fost botezata de catre administratia imperiala "Gubernia Basarabia".

A urmat apoi dezmembrarea Basarabiei, in 1940, in urma invaziei Imperiului Sovietic. Sase judete romanesti incomplete au fost atribuite RSSM, infiintata ad-hoc. Iar trei judete din sudul si nordul Basarabiei, precum si o parte din nordul Moldovei, ocupata de Imperiul austro-ungar la 1775, au fost incorporate arbitrar in componenta Ucrainei. De Moldova de Est apartin si unele teritorii de peste Nistru.

Tot acest spatiu geografic si istoric se cuvine luat in calcul, cand, ostentativ, pronuntam cuvantul "Moldova".

(...) Prin Moldova eu ma aflu destul de des. La Suceava si Iasi, capitale istorice ale Moldovei medievale. Ajung pe la Botosani, Galati. Merg, de fapt, in toate judetele Moldovei din dreapta Prutului. Am o mare multumire cand stau in casa unor moldoveni de omenie, pe malul Moldovei. Cu picioarele in apa raului, admir frumusetea naturii si... polemizez, in gand, cu feluriti "moldovenisti" si "statalisti": "Pardon, onorati compatrioti de croiala bolsevica! Sunteti niste uzurpatori! Unde e Moldova noastra? Doar la Balti, la Chisinau pe Bac? Dar aici, unde ma aflu acum, nu este Moldova?"

Ce fel de Moldova fara Putna? Fara Hotin, Boian si Vatra Dornei? Fara Reni si Mamaliga? Unde sunt simbolurile Moldovei, eternizate in cronici, in opera clasicilor?

Destinul m-a purtat prin diverse tari. Acum locuiesc in tara mea, Romania. Sunt cetatean de onoare al orasului american Miami si al orasului romanesc Busteni. Cand ma intreaba cineva care-i orasul meu iubit, raspund, fara ezitare: Cernauti, desigur.

Fiecare om are un "oras natal". Ma bucur cand fetele mele zic: "Tata, iti amintesti, la noi la Cernauti, era...". Ceva, o particica din suflet, mi-a ramas la Leningrad. Si despre Chisinau, Bucuresti, Moscova, Rio de Janeiro, Brasilia? Despre fiecare oras in care am locuit as putea discuta aparte. Afirm insa, cu tarie: nici ratiunea, nici sufletul nu vor admite vreodata ca "la Cernauti, in Nordul Bucovinei, n-as fi la mine acasa". In acelasi timp, am avut atatea lucruri de facut si la Chisinau, in Basarabia mea.

Ne aflam in prezent intr-o situatie mai favorabila unirii decat cea din 1990 sau dimpotriva?

In 1990, aveam o singura speranta si o singura certitudine. Speranta ca Imperiul Sovietic se va destrama. Dar nu stiam, nimeni nu stia, ca visul generatiei mele va deveni realitate peste un an. Si certitudinea? Prima unda seismica a spulberat "lagarul socialist" si a permis unificarea Germaniei. A urmat a doua unda seismica si a disparut Imperiul, care, in 1940 ne-a rapit Basarabia si Nordul Bucovinei.

In prezent, barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice.

Componenta cea mai vulnerabila atunci era Bucurestiul: evenimentele de la Targu Mures, mineriadele, dezindustrializarea galopanta, privatizarea frauduloasa si pericolul scenariului iugoslav.

Astazi, destinele Unirii depind in mod preponderent de vointa elitelor de la Chisinau si Bucuresti. Acutizarea "luptei de clasa" si politicianismul din Romania, precum si mafia economica din Basarabia si Transnistria reprezinta obstacole serioase.

Unirea cu Romania - o solutie viabila. Chiar daca nu place patriotilor moldoveni.

Ca si unionist, cum priviti proiectul intrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana?

Republica Moldova, asa saraca si corupta cum este, poate, totusi, intra in Uniunea Europeana. Depinde de vointa ferma a elitelor, de capacitatea decizionala a liderilor politici de la Chisinau si Tiraspol. Adversarii sunt numerosi, stimulati din exterior.

La ce adversari va referiti?

Dupa doua decenii, internationalistii s-au regenerat pe tot cuprinsul diparutei Uniuni Sovietice. Acum ei formeaza o mare casta de politologi. Unii provin direct din randurile fostilor exegeti in catehismul sovietic. Specialisti in stiintele sociale: istoria PCUS, bazele marxism-leninismului, comunismul stiintific, ateismul stiintific.

Acesti profesionisti reciclati inunda acum mass-media. Au portaluri, site-uri, bloguri si continua sa propage tipul de colonialism sovietic. "Expertii" in cauza ne servesc politica de rusificare a Kremlinului, drept rezolvare ideala a problemei nationale, ca un proces firesc de "globalizare". Multi dintre ei cer ostentativ reabilitarea abordarii marxiste sau leniniste a natiunii. Altii vor o revenire la metodele staliniste, in general, precum si la renasterea Imperiului. Fie tarist, fie comunist, fie neoliberal sau ortodox-pravoslavnic, dar imperiu sa fie.

Apoi, nu mai avem de a face cu Internationala proletara, ca dupa invazia din 1940. Nu comisarii cu steluta rosie in frunte, nu sacerdotii statului-partid ne baga in paradis. Astazi suntem in situatia din 1812, cand armatele tarilor ne eliberau de sub jugul otoman. Astazi clerul Rusiei olgarhice, extrem de numeros si opulent, vrea mintea si sufletul basarabenilor. Biserica Ortodoxa Rusa (BOR) a declansat suprema batalie pentru renasterea Imperiului rus. Armatele in sutane aurite au intrat deja, cu toate armele din dotare, in scena politica a Rusiei. Atunci, 1940, Armata Rosie refacea Imperiul tarilor.

Acum BOR fortifica frontierele geopolitice ale Uniunii Vamale, viitorul Imperiu ortodox-pravoslavnic. Ofensiva asupra Ucrainei si Basarabiei are drept obiectiv torpilarea cursului proeuropean al acestor doua state pravoslavnice.

BOR asalteaza Transnistria, bastionul imperialismului rus in zona Marii Neagre. A dispus recent constructia a cinci noi biserici in zona. Depozitele sovietice de armament si pacificatorii Moscovei vor fi de mare ajutor. Separatistiii de la Tiraspol someaza, agita, santaseza Kievul si Chisinaul: "Renuntati la vectorul european!". Infiltrarea comandourilor clericale ruse e simtita peste tot in spatiul ex-sovietic. Cand se ocupa insa de Basarabia, Nordul Bucovinei si Transnistria acestea isi coordoneaza actiunile cu pravoslanicii ucraineni.

Si daca proiectul aderarii la UE va esua, ce sperante aveti pentru Republica Moldova?

Personal, in proiectul "Republica Independenta Moldova" nu am investit nici o speranta. De aceea nu incerc sentimente de frustrare. Pe rusofonii "statalisti" si "moldovenisti" ii intreb retoric: ar putea regiunea Vologda (de la raul Vologda) sa existe ca stat aparte? Dar fostul Cnezat Novgorod, care e mai vechi decat Moscovia, s-ar putea uni cu Estonia? Asa, din simple interese mercantile, pentru a se integra, la o adica, in Uniunea Europeana? E posibila revenirea la situatia de la inceputul anilor 20 ai secolului trecut: proiecte de constituire, in Siberia si Extremul Orient, a unor state separate de Rusia?

In principiu, totul e posibil. Important e sa doresti cu ardoare. Insa, esenta problemei consta in cu totul altceva. Merita sa croiesti un stat din "trei judete si o stana", vorba regretatei Leonida Lari? Face sa crezi in viitorul unui stat din stanga Nistrului cu o populatie de cinci sute de mii de oameni? Da, merita, daca obiectivul, urmarit de artizanii statuletului respectiv, consta in cimentarea birocratiei, care naste coruptie si duce, in final, la o degenerare cumplita.

Asadar, nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau. Nici cele cinci raioane sovietice din stanga Nistrului, cu centrul administrativ la Tiraspol, care s-au proclamat "republica moldoveneasca". Si nici cele 20 de sate din sudul Basarabiei, cu centrul la Comrat, si avand pretentia nostima de "republica gagauza".

In conditiile secolului XXI, sa-i impui unui european un atare "patriotism de catun" este din cale afara de putin si injust. De aceea nici uneia din cele trei pretinse republici nu pot sa-i jur credinta de cetatean.

Patria pentru mine inseamna ecosistemul mostenit. Notiunea de Patrie include cinci ecovalori - Carpati, Nistru, Tisa, Dunare si Marea Neagra. Nu-mi pot imagina o Patrie fara cota parte din aceste cinci comori ale Naturii.

Si, binecuvantata fie ziua cand am depus actele, solicitand sa-mi fi restabilita cetatania romana, obtinuta prin nastere. Cetatanie la care nu am renuntat si nu voi renunta niciodata.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5245 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar tradatorilor in frunte cu plagiatorul Ponta-Naum(ovici) nu le

pasa de Putna,dle. Mircea Druc si dna. autoare a articolului,Camelia Badea ! Nu vedeti ca ipochimenul ii lasa sa foreze pentru explorare gaze de sist in curtea manastirii,la cateva zeci de metri de zidurile acesteia,ridicate de Stefan Cel Mare ? Unde era revolta celor de la ziare.com atunci,de ce nimeni de aici n-a avut curaj sa scrie ceva despre pericolul care ne paste cu acesti tradatori coabitaci Ponta-Basescu si securitatea din spatele lor ?

 

Mie mi-a placut ce a spus, desi la prima citire

era sa-l bombanesc ca prea se bazeaza doar pe est si uita Apusenii si Ardealul meu. Dar a pomenit si Tisa, deci granita nord-vest.
Cei din "Maramu" stiu cel mai bine ca am avut candva granita cu...Polonia, acum doar cu Ucraina.
"Patria pentru mine inseamna ecosistemul mostenit. Notiunea de Patrie include cinci ecovalori - Carpati, Nistru, Tisa, Dunare si Marea Neagra. Nu-mi pot imagina o Patrie fara cota parte din aceste cinci comori ale Naturii."

 

Dimitrie Cantemir:Basarabia dintre Nistru si Prut ..

.. este leagănul autentic al civilizatiei romanesti. Fără Basarabia, Romania nu are trecut, prezent si viitor.

 

Da, din pacate multe astfel de spatii sunt ocupate de rusi,

Sa nu uitam ca Perii Maramuresului, manstirea in care s-au descoperit cele mai vechi scrieri romansti, sunt desprinse de patria mama, sau Bacic locul in care a rama inima Reginei Maria.

Exprima-te corect, nu ne duce cu presu ca preshu

actual.

In momentul de fata, acele teritorii sunt ocupate de catre Ukraina - tara cu moguli de cea pozitivi - rasfatata, permanent deplansa tara de catre puterilor din Vest.

Mie imi place ideea avansata de colegi forumisti,

Mircea Druc, candidat si viitor presedint al Romaniei. O varianta interesanta, sa mai uitam de politrucii damboviteni, care, ca un rotisor de la gaini fripte, tot timpul raman intre ei.
Asa, poate ar fi o sansa istorica, a la Cuza, sa unim Moldova cu patria mama.
*transnistria lui moldoveanu, maxi, deleanu si altor extremisti postaci trebuie uitata, la fel ce apartine azi de ucraina.
** sunt realist. ideea imi place, dar nu cred ca partidele din RO renunta la ciolan, asa ca tot ei vor candida si vor castiga. nimic nou pe Dambovita, din pacate.

O intrebare pentru Conti

Ce ai scris ,este un citat din D.Cantemir ?Din ce scriere ??

Domnul Druc are calitatea de a nu se fi compromis

in politica damboviteana! Stiu ca a candidat chiar si la presedentie din partea unui partid, dar nu a reusit! Unirea va fi posibila prin integrarea Moldovei in UE, desfiintarea granitelor, intensificarea schimburilor, etc. Va fi o altfel de Unire decat cea din 1918. Asta e parerea mea si mi-o sustin.

@I Deleanu

Da, de ukraineni, dar stii cumva unde am gresit si care-i deosebirea dintre ukraineni si rusi? Sincer sa-ti spun pentru mine nu exista.

Eu, unul, cred - la fel ca dumneata ca haholii

sunt rusi kieveni, nimic altceva.

Dar am vrut sa atrag atentia altor cititori asupra realtatii: Dupa cum vezi, co-Kombatantul dumintale Ernst e de alt parere, e impotriva.

De aceea, e bine sa folosim termeni adecavati (fiindca nu toti cred ceea ce credem noi doi, Omiduta si Deleanu).

Deleanule, ce spui tu sustin si nationalistii...

...ucraineni. Dar ei spun ca ei - ucrainenii - sunt "adevaratii rusi" iar cei ce s-au proclamat ca atare sunt amestecuri slavizate de tot felul de componente asiatico-europene.
Eu personal ii consider pe rusi mostenitorii unei parti din imperiuli mongol al lui Gingis-Han. In orice caz, daca n-au mostenit tot imperiul, au mostenit in intregime apucaturile mongolilor.

Observ ca domu de deaspra mea moare de dragul tuTULOR

"ecovalorilor", dar daca eu, nebasistul vorbesc de lipsa Codrilor Cosminului si al pristanisilor Bugeacului (Basarabiei Vechi) sunt extremist!?

Nu cumva este si el extremist, acolo mai sus? Ori, altfel spus, cand minte, cand se preface, cand spune adevarul?

@A. Cantemir

Una nedescoperita inca.

Republica Moldova sa-l aleaga presedinte pe Basescu, ca sa vada

si ei cum e sa ai in fruntea statului ,un Diavol Plesuv.

 

@I Deleanu

Mai rar oameni asa stiuti ca noi!

Omi, bine le potrivesti de foarte multe ori - spre

deosebire de alti colegi forumisti,

In Damboviteana antica si dedemult: "Quod dei deo, quod Caesaris Caesari".

Ceea ce in damboviteana din prezentu actual ar fi aproximativ,

Render to Caesar the things that are Caesar’s, and to God the things that are God’s.

Interesant e

De prin 77 vreme de 16 ani am lucrat cu multi ucraineni veniti in Canada dupa razboi.Habar nu aveau de limba germana,dar spuneau ca EI SUNT NEMTI. Dovada ? simplu,suntem blonzi cu ochi albastri. Iar daca va uitati la nemti,putini din ei sunt asa.Dar asa se zice.

Hai sa ne punem noi In locul-lor, separati de Patria mama !

Sincer, mi-se rupe inima la ideea ca nu pot sa-mi vad rudele decat cu pasaport si viza. Lasand la o parete ca situatiia de fata NU a fost dorinta lor (adevarat caci nici a noastra) lnsa au si ei comunistii lor care lnca mai au puteri de decizii cu privire la viitorul lor. Sincer ai deplang si ma alatur suferintei lor.

 

Domnule Druc

Ramineti un om de bun simt,un adevarat Roman...iar acum mai mult ca niciodata,Romanii trebuie sa fie impreuna,pt ca vremurile sunt grele...indiferent unde se afla....

 

Foarte multa dreptate ai.

dar romaniinu sunt impreuna nici in Romania,ci sunt impartiti in tabere,la fel ca si in Basarabia.Daca ar da Dumnezeu(sau marii din Vest) o unificare,sa vezi atunci sabii ridicate intre frati.Sunt refugiat de 2 ori din cauza rusilor si odata dinn cauza comunistilor,si niste mushte betive i-mi spun comunist. Ma mir ca paduchii nu fac cerere si nu-i acuza pe oameni de discriminare si genocid.

Daca Basescu ar fi avut capacitatea sa-si desemnez

e Delfinul,

Nu stiu cati aplaudaci portocalii ar fi postat pro Mircea Druc!

Multi din compatriotii nostri sunt oportunisti, din nefericire.

In chestiunea Unirii cu Basarabia,

nu trebuie sa fim impartiti in tabere pro-Ponta si pro-Basescu. Trebuie sa fim doar romani si pro-unionisti. Sunt convins ca dupa revenirea Basarabiei la Patria-Mama vom gasi in cele din urma si solutia restituirii de catre Ucraina a Nordului Bucovinei, judetelor din sudul Basarabiei, Tinutului Herta si Insulei Serpilor.

 

Absolut de acord!

Avem nevoie de unire si nu de dezbinare!

Ramane o singura intrebare la care nu stie...

nimeni raspunsul.....
Are Romania destui bani sa isi permita UNIREA?????

cap de guma cu o nara&filmocii-amerloci.....

sa va spun unde se vede cel mai bine patriotismul vostru?in vilele tziganilor !!!!si se mai vede tot invartindu-te si vazand ca suntetzi din ce in ce mai putzini romani si din ce in ce mai multzi tzigani si alte natzionalitatzi.....!!!

Nu o vom gasi noi

O vor gasi altii mai mari,atunci cand vor avea nevopie de noi,sau vor dori sa pedepseasca pe altii.Iugoslavia a platit pentru doua greseli.

 

 

Mircea Druc presedinte!

Are toate calitatile si intruneste toate conditii;e pentru a deveni presedintele Romaniei la alegerile urmatoare. Ar fi pacat sa irosim ocazia de a avea un asemenea om in fruntea tarii!

 

O idee interesanta

la care cred ca ar adera o multime de romani!

Intr-adevar, o varianta buna

ar fi alegerea acestui mare patriot roman in functia de presedinte al Roamaniei!

Patrioti sunt

sunt multi,pana iau puterea.Prea multi ne-au tras pe sfoara.Ca sa ajungi prersedinte e bine sa urci niste trepte in care ssa-ti arati calitatile si realizarile nu dintr-odata ca "anticomunistii" nostri cu carnetul r4osu sub pat.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor