Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 21:33
9413 citiri
Ce fel de Moldova e fara Putna? -Interviu cu Mircea Druc
Foto:inprofunzime.md

Republica Moldova este o realitate incontestabila, dar "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta, spune fostul premier si deputat moldovean Mircea Druc, care se intreaba ce fel de Moldova poate fi aceea fara Putna sau Hotin si fara "celelalte simboluri eternizate in cronici".

"Nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau", marturiseste Mircea Druc intr-un interviu acordat Ziare.com in care afirma ca in prezent, "barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice".

Care a fost momentul in care s-a ratat unirea?

In august 1991, la Moscova am avut parte de un puci. Imperiul s-a dezagregat. La Chisinau, la 27 august, parlamentul a votat independenta. Romania, in aceeasi zi, a recunoscut noul stat - Republica Moldova.

M-am pronuntat atunci public, mi-am exprimat temerea: "In curand se va produce uzurparea! Tot mai des instigatorii, constienti, inconstienti, vor spune si vor scrie pur si simplu 'Moldova'".

Uzurpatorii post-sovietici isi dau seama perfect de situatie, reanimeaza abordarea imperiala si submineaza aspiratiile noastre legitime. Grecia, intr-o situatie oarecum asemanatoare cu a Romaniei, a luat din timp masuri de siguranta. Nu a recunoscut nicio Macedonie, nimic. A obtinut ca la ONU sa fie inscrisa ca "Fosta Republica Iugoslava Macedonia".

Citeste si Unirea cu Basarabia putea fi facuta - Interviu cu Mircea Druc

Din pacate, asta este situatia actuala, nu mai putem intoarce istoria - Republica Moldova este un stat suveran si independent...

Da, Republica Moldova este o realitate incontestabila. Dar notiunea "Moldova" reprezinta o cu totul alta esenta. Ne putem permite denumirea Moldova de Vest, ca parte componenta a Romaniei moderne, si Moldova de Est care, dupa 1812, a fost botezata de catre administratia imperiala "Gubernia Basarabia".

A urmat apoi dezmembrarea Basarabiei, in 1940, in urma invaziei Imperiului Sovietic. Sase judete romanesti incomplete au fost atribuite RSSM, infiintata ad-hoc. Iar trei judete din sudul si nordul Basarabiei, precum si o parte din nordul Moldovei, ocupata de Imperiul austro-ungar la 1775, au fost incorporate arbitrar in componenta Ucrainei. De Moldova de Est apartin si unele teritorii de peste Nistru.

Tot acest spatiu geografic si istoric se cuvine luat in calcul, cand, ostentativ, pronuntam cuvantul "Moldova".

(...) Prin Moldova eu ma aflu destul de des. La Suceava si Iasi, capitale istorice ale Moldovei medievale. Ajung pe la Botosani, Galati. Merg, de fapt, in toate judetele Moldovei din dreapta Prutului. Am o mare multumire cand stau in casa unor moldoveni de omenie, pe malul Moldovei. Cu picioarele in apa raului, admir frumusetea naturii si... polemizez, in gand, cu feluriti "moldovenisti" si "statalisti": "Pardon, onorati compatrioti de croiala bolsevica! Sunteti niste uzurpatori! Unde e Moldova noastra? Doar la Balti, la Chisinau pe Bac? Dar aici, unde ma aflu acum, nu este Moldova?"

Ce fel de Moldova fara Putna? Fara Hotin, Boian si Vatra Dornei? Fara Reni si Mamaliga? Unde sunt simbolurile Moldovei, eternizate in cronici, in opera clasicilor?

Destinul m-a purtat prin diverse tari. Acum locuiesc in tara mea, Romania. Sunt cetatean de onoare al orasului american Miami si al orasului romanesc Busteni. Cand ma intreaba cineva care-i orasul meu iubit, raspund, fara ezitare: Cernauti, desigur.

Fiecare om are un "oras natal". Ma bucur cand fetele mele zic: "Tata, iti amintesti, la noi la Cernauti, era...". Ceva, o particica din suflet, mi-a ramas la Leningrad. Si despre Chisinau, Bucuresti, Moscova, Rio de Janeiro, Brasilia? Despre fiecare oras in care am locuit as putea discuta aparte. Afirm insa, cu tarie: nici ratiunea, nici sufletul nu vor admite vreodata ca "la Cernauti, in Nordul Bucovinei, n-as fi la mine acasa". In acelasi timp, am avut atatea lucruri de facut si la Chisinau, in Basarabia mea.

Ne aflam in prezent intr-o situatie mai favorabila unirii decat cea din 1990 sau dimpotriva?

In 1990, aveam o singura speranta si o singura certitudine. Speranta ca Imperiul Sovietic se va destrama. Dar nu stiam, nimeni nu stia, ca visul generatiei mele va deveni realitate peste un an. Si certitudinea? Prima unda seismica a spulberat "lagarul socialist" si a permis unificarea Germaniei. A urmat a doua unda seismica si a disparut Imperiul, care, in 1940 ne-a rapit Basarabia si Nordul Bucovinei.

In prezent, barierele in calea Unirii, comparativ cu 1990, sunt mai multe, insa mai putin rezistente decat cele sovietice.

Componenta cea mai vulnerabila atunci era Bucurestiul: evenimentele de la Targu Mures, mineriadele, dezindustrializarea galopanta, privatizarea frauduloasa si pericolul scenariului iugoslav.

Astazi, destinele Unirii depind in mod preponderent de vointa elitelor de la Chisinau si Bucuresti. Acutizarea "luptei de clasa" si politicianismul din Romania, precum si mafia economica din Basarabia si Transnistria reprezinta obstacole serioase.

Unirea cu Romania - o solutie viabila. Chiar daca nu place patriotilor moldoveni.

Ca si unionist, cum priviti proiectul intrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana?

Republica Moldova, asa saraca si corupta cum este, poate, totusi, intra in Uniunea Europeana. Depinde de vointa ferma a elitelor, de capacitatea decizionala a liderilor politici de la Chisinau si Tiraspol. Adversarii sunt numerosi, stimulati din exterior.

La ce adversari va referiti?

Dupa doua decenii, internationalistii s-au regenerat pe tot cuprinsul diparutei Uniuni Sovietice. Acum ei formeaza o mare casta de politologi. Unii provin direct din randurile fostilor exegeti in catehismul sovietic. Specialisti in stiintele sociale: istoria PCUS, bazele marxism-leninismului, comunismul stiintific, ateismul stiintific.

Acesti profesionisti reciclati inunda acum mass-media. Au portaluri, site-uri, bloguri si continua sa propage tipul de colonialism sovietic. "Expertii" in cauza ne servesc politica de rusificare a Kremlinului, drept rezolvare ideala a problemei nationale, ca un proces firesc de "globalizare". Multi dintre ei cer ostentativ reabilitarea abordarii marxiste sau leniniste a natiunii. Altii vor o revenire la metodele staliniste, in general, precum si la renasterea Imperiului. Fie tarist, fie comunist, fie neoliberal sau ortodox-pravoslavnic, dar imperiu sa fie.

Apoi, nu mai avem de a face cu Internationala proletara, ca dupa invazia din 1940. Nu comisarii cu steluta rosie in frunte, nu sacerdotii statului-partid ne baga in paradis. Astazi suntem in situatia din 1812, cand armatele tarilor ne eliberau de sub jugul otoman. Astazi clerul Rusiei olgarhice, extrem de numeros si opulent, vrea mintea si sufletul basarabenilor. Biserica Ortodoxa Rusa (BOR) a declansat suprema batalie pentru renasterea Imperiului rus. Armatele in sutane aurite au intrat deja, cu toate armele din dotare, in scena politica a Rusiei. Atunci, 1940, Armata Rosie refacea Imperiul tarilor.

Acum BOR fortifica frontierele geopolitice ale Uniunii Vamale, viitorul Imperiu ortodox-pravoslavnic. Ofensiva asupra Ucrainei si Basarabiei are drept obiectiv torpilarea cursului proeuropean al acestor doua state pravoslavnice.

BOR asalteaza Transnistria, bastionul imperialismului rus in zona Marii Neagre. A dispus recent constructia a cinci noi biserici in zona. Depozitele sovietice de armament si pacificatorii Moscovei vor fi de mare ajutor. Separatistiii de la Tiraspol someaza, agita, santaseza Kievul si Chisinaul: "Renuntati la vectorul european!". Infiltrarea comandourilor clericale ruse e simtita peste tot in spatiul ex-sovietic. Cand se ocupa insa de Basarabia, Nordul Bucovinei si Transnistria acestea isi coordoneaza actiunile cu pravoslanicii ucraineni.

Si daca proiectul aderarii la UE va esua, ce sperante aveti pentru Republica Moldova?

Personal, in proiectul "Republica Independenta Moldova" nu am investit nici o speranta. De aceea nu incerc sentimente de frustrare. Pe rusofonii "statalisti" si "moldovenisti" ii intreb retoric: ar putea regiunea Vologda (de la raul Vologda) sa existe ca stat aparte? Dar fostul Cnezat Novgorod, care e mai vechi decat Moscovia, s-ar putea uni cu Estonia? Asa, din simple interese mercantile, pentru a se integra, la o adica, in Uniunea Europeana? E posibila revenirea la situatia de la inceputul anilor 20 ai secolului trecut: proiecte de constituire, in Siberia si Extremul Orient, a unor state separate de Rusia?

In principiu, totul e posibil. Important e sa doresti cu ardoare. Insa, esenta problemei consta in cu totul altceva. Merita sa croiesti un stat din "trei judete si o stana", vorba regretatei Leonida Lari? Face sa crezi in viitorul unui stat din stanga Nistrului cu o populatie de cinci sute de mii de oameni? Da, merita, daca obiectivul, urmarit de artizanii statuletului respectiv, consta in cimentarea birocratiei, care naste coruptie si duce, in final, la o degenerare cumplita.

Asadar, nu pot considera drept Patrie cele sase judete incomplete din perioada interbelica, decretate stat independent, cu centrul la Chisinau. Nici cele cinci raioane sovietice din stanga Nistrului, cu centrul administrativ la Tiraspol, care s-au proclamat "republica moldoveneasca". Si nici cele 20 de sate din sudul Basarabiei, cu centrul la Comrat, si avand pretentia nostima de "republica gagauza".

In conditiile secolului XXI, sa-i impui unui european un atare "patriotism de catun" este din cale afara de putin si injust. De aceea nici uneia din cele trei pretinse republici nu pot sa-i jur credinta de cetatean.

Patria pentru mine inseamna ecosistemul mostenit. Notiunea de Patrie include cinci ecovalori - Carpati, Nistru, Tisa, Dunare si Marea Neagra. Nu-mi pot imagina o Patrie fara cota parte din aceste cinci comori ale Naturii.

Si, binecuvantata fie ziua cand am depus actele, solicitand sa-mi fi restabilita cetatania romana, obtinuta prin nastere. Cetatanie la care nu am renuntat si nu voi renunta niciodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Mircea Druc unire Moldova, #Moldova unire Romania, #Republica Moldova Uniunea Europeana , #Moldova
Comentarii