Ce se poate intampla in Moldova daca Guvernul Strelet cade azi

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 10:31
2828 citiri
Ce se poate intampla in Moldova daca Guvernul Strelet cade azi
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul de la Chisinau condus de premierul liberal-democrat Valeriu Strelet va fi demis, iar partidele proeuropene vor forma o noua alianta de guvernare din care va face parte si grupul lui Iurie Leanca.

Acesta este unul dintre scenariile fericite care s-ar putea contura in cazul demiterii cabinetului Strelet, dupa cum apreciaza unii analisti de la Chisinau, citati de agentia IPN.

Anatol Taranu, directorul Centrului de analiza si consultanta Politicon, considera ca Partidul Liberal Democrat (PLDM), una din cele trei formatiuni componente ale actualei coalitii aflate la putere, va ramane la guvernare, desi nu se va mai afla pe prima pozitie.

Deutsche Welle: Republica Moldova, aproape de "careul banditesc" al anilor '90

"Guvernul Strelet va fi demis. In cadrul aliantei va mai participa inca o formatiune, cea a Partidului Popular European din Moldova (PPEM, al lui Iurie Leanca - n.red). Aceasta inseamna ca PLDM va fi impins de pe prima pozitie, iar acest loc va fi ocupat de catre PD (Partidul Democrat, al lui Marian Lupu - n.red) ", a afirmat Anatol Taranu.

Avocatul Pavel Midrigan considera de asemenea ca echipa lui Valeriu Strelet nu mai are sanse. "Este clar ca Guvernul Strelet nu mai este. Ori este demis, ori pleaca singur. Venirea lui Leanca in coalitia de guvernare ar insemna destramarea PLDM, o buna parte din deputati ar putea adera la formatiunea lui Leanca. Dar este clar ca grupul lui Leanca va fi un satelit al PD", a declarat juristul.

Zi cruciala la Chisinau: Ce sanse mai are Strelet sa ramana premier

Sergiu Ostaf, directorul Centrului Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), este de parere ca, in urma demisiei Guvernului Strelet, ar putea avea loc o resetare a clasei politice aflate la guvernare.

"Nu exista persoana care nu poate fi schimbata. Fiecare partid ar trebui sa faca un pas inapoi si sa lase din ambitii. Eu cred ca vom avea o noua alianta proeuropeana. Este foarte important sa se dea dovada de maturitate politica", a declarat Ostaf, conform agentiei mentionate.

Guvernul de la Chisinau risca sa cada: Moldova se afunda si mai mult in criza

Parlamentul de la Chisinau urmeaza sa dezbata joi o motiune de cenzura initiata de opozitia socialista si comunista impotriva Guvernului Strelet, in care actualul premier este acuzat, intre altele, de complicitate la actele de coruptie prin sprijinul acordat fostului sau sef de partid Vlad Filat, arestat sub acuzatii de luare de mita si trafic de influenta.

Motiunea a fost semnata de 42 de parlamentari comunisti si socialisti. Pentru ca Guvernul sa fie demis sunt necesare 51 de voturi. Potrivit expertilor, voturile lipsa ar putea fi veni din randul democratilor care au lasat sa se inteleaga ca si-ar putea retrage sustinerea pentru guvernul condus de Valeriu Strelet.

Guvernul Strelet, investit la 30 iulie cu sustinerea unei coalitii majoritare proeuropene, este al treilea executiv pe care Republica Moldova l-a avut in acest an dupa cabinetele conduse de Iurie Leanca si Chiril Gaburici.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Guvern Moldova cade, #Guvern Moldova pica, #Guvern Moldova scenarii , #Moldova
Comentarii