Ce si cum gandesc tinerii din fostele republici aflate sub influenta sovietica

Vineri, 04 August 2017, ora 20:21
5910 citiri
Ce si cum gandesc tinerii din fostele republici aflate sub influenta sovietica
Foto: pixabay.com (Arhiva)

S-au nascut dupa destramarea Uniunii Sovietice, in tari independente si dornice de afirmare. Au trecut prin urgiile conflictelor si agresiuni din partea "fratelui mai mare rus", doar pentru ca parintii lor isi doreau libertate. Este vorba de noua generatia a tinerilor nascuti in fostele republici sovietice.

Caderea Cortinei de Fier si a celui mai mare imperiu totalitar din epoca contemporana a schimbat istoria, iar pe harta Europei au aparut noi state. Declarandu-si independenta de puterea de la Moscova, politicienii din fostele republici sovietice au incercat, timp de peste 25 de ani, sa construiasca o viata noua.

Fiind antrenati in lupta pentru libertate si influenta, ei par a nu fi observat ca intre timp, in aceste tari s-a format o noua generatie de tineri, cu o noua gandire, care actualmente s-a maturizat si a devenit deja un pilon pentru societate.

Acesti tineri nu au purtat cravate de pionier si insigne de comsomolist, nu au marsaluit in pas militaresc in piete de 1 Mai, nu au cantat cantece patriotice si nu au desenat pancarte cu indemnul "STOP NATO". Ei s-au nascut liberi, trecand prin dificultati economice de proportii, vazand cu ochii ororile conflictelor interne armate. Ei nu au stiut ce inseamna totalitarism sau gandire colectiva, ci invers au invatat ce este democratia si, spre deosebire de parintii lor, au mers peste hotare sa cucereasca lumea.

Cum gandesc acesti tineri? Ce cred ei despre viitorului tarilor unde s-au nascut? Cum vad ei rezolvarea eternrlor probleme interne si a celor de agresiune externa? La aceste si alte intrebari, Deutsche Welle a incercat sa afle raspunsul, in cadrul unui dialog realizat cu trei tineri din Republica Moldova, Georgia si Ucraina, care participa in aceste zile la o scoala de vara la Chisinau.

Tinerii moldoveni - intre migratie si lupte geo-politice

Daca in 1989 populatia Republicii Moldova numara 3,98 milioane de cetateni, conform ultimului Recensamant in tara au ramas sa mai traiasca circa 2,9 milioane, iar potrivit unor estimari independente cifra ar fi si mai mica. Lipsa locurilor de munca, saracia, dar si lipsa capacitatii clasei politice corupte, au generat un exod masiv al moldovenilor, care au decis sa plece in cautarea unui loc mai bun de trai.

Din cauza unui viitor incert, tinerii aleg si ei sa mearga la studii si la munca peste hotare. Potrivit mai multor experti, situatia s-a agravat si mai mult dupa ce din cauza politicienilor de la Chisinau, Republica Moldova s-a transformat din istoria de succes a Parteneriatului Estic intr-un elev repetent al acestuia.

Vasile Tarlev (21 ani) isi face studiile actualmente la Facultatea de Drept din Chisinau si, asemenea multor tineri, doreste sa plece sa faca un master in afara tarii, ca ulterior sa revina, poate, inapoi.

"Tinerii se tem de instabilitate politica deoarece la noi regimurile se schimb peste noapte. De asemenea, se tem ca nu se vor putea realiza aici, deoarece nu au un viitor in tara, fiind nevoiti sa paraseasca Moldova din motive economice. Eu nu exclud ca voi reveni acasa, deoarece eu cred ca Moldova merge pe o cale mult mai deschisa si aceasta este cea mai prospera perioada de la independenta incoace, iar actualmente este oportun sa investesti in tine si sa te dezvolti acasa.

Pe de alta parte, am foarte multi prieteni care sunt plecati si imi povestesc cat de greu este sa te realizezi intr-o alta tara. Actualmente sunt multe ramuri care se dezvolta la noi acasa, cum ar fi sfera IT, iar noi suntem una din putinele tari care implementeaza mecanisme in aceste domenii. Este nevoie de tineri inovativi, care sa lucreze aici", spune Vasile.

Una din problemele pe care le vad majoritatea tinerilor din tara este lipsa unui viitor sigur, care este accentuata de luptele interne politice interminabile. In cadrul protestelor din 2009, tinerii au participat masiv la actiuni care au dus la caderea regimului comunist condus de Vladimir Voronin, iar multi din ei au sperat ca se va produce o schimbare. Dar, clasa politica noua, ajunsa la guvernare, a dezamagit asteptarile tinerilor, iar aceasta a dus la polarizarea noii generatii.

"Parerile tinerilor din R. Moldova se rezuma doar la extreme - ori sa continue relatiile cu Federatia Rusa ori sa se mearga spre integrarea in UE. Eu am o parere deosibita. Eu cred ca noi trebuie sa ne gandim la binele Moldovei, sa fim mai patrioti, iar eu as vedea R. Moldova ca o tara independenta, probabil integrata, dar cu un caracter asemenea Elvetiei sau Austriei. Noi putem realiza aceasta deoarece avem actualmente tot suportul partenerilor externi si putem deveni o tara independenta, fara a ne arunca in extreme.

Factorul extern are putere asupra R. Moldova deoarece factorul intern nu actioneaza asa cum ar trebui. De exemplu, exista efectul rusesc care isi atinge scopul deoarece tinerii de la noi nu se pot decide si fiind usor manipulati, aceste idei se impun in societatea noastra. Este o problema a culturii noastre, care este legata de extreme. Noi trebuie sa urmarim logica Poloniei, care beneficiaza atat de avantajele UE, cat si de relatiile pe care le are cu Federatia Rusa. Este o relatie bazata pe echilibru pe care trebuie sa o acceptam si noi", a declarat in exclusivitate pentru DW, Vasile Tarlev.

Tinerii ucraineni macinati de razboi si agresiune

Spre deosebire de tinerii din R. Moldova, care nu isi amintesc atat de bine conflictul transnistrean, cei ucraineni au avut de trait o adevarata drama in ultimii ani. Anexarea Crimeei si conflictul armat, care continua in regiunea Donbas, au marcat puternic constiinta tinerilor. La aceasta se adauga si aceleasi probleme pe care le au si semenii lor moldoveni, legate de lipsa unor perspective, de coruptie si incapacitatea clasei politice de a gestiona situatia. In pofida acestor probleme, tinerii din Ucraina raman totusi optimisti si spera ca lucrurile vor reveni la normal.

Anton Dubinskyi (25 ani) vine din Kiev si, asemenea multor tineri din Ucraina, a mers peste hotare sa isi faca studiile si a reusit chiar sa isi gaseasca un job la Bruxelles. El sustine ca principala problema a tinerilor ucraineni tine de lipsa unor reale sanse de a se afirma, din cauza interesele meschine ale clasei politice actuale.

"Pentru tinerii din Ucraina nu este o perioada prea buna. Continua asa zisul exod al creierelor din tara, iar tinerii nu sunt gata sa isi puna viata pe altarul lucrului la stat, pentru a relansa procesele din tara. Oamenii pleaca masiv, in mod special in tarile vecine, care fac parte din Grupul de la Visegrad si incearca acolo sa-si construiasca viata. Pe da alta parte, dupa revoltele de pe Maidan si izbucnirea razboiului din estul tarii, foarte mult s-a consolidat autoconstiinta nationala in randul tinerilor.

Astfel, daca e sa vorbim de perspective pe termen scurt, atunci pot spune ca daca aceasta elita a tinerilor va ramane in Ucraina, atunci sunt sanse de relansare a sistemului de stat. Pentru aceasta noi avem nevoie de ajutor din afara, deoarece in interior exista anumite forte, oligarhice, pe care nu le intereseaza soarta tarii. Daca e sa vorbesc despre perspectivele pe termen lung, atunci acestea depind mult de cele pe termen scurt, iar noi trebuie sa ne reformam urgent si sa ne transformam intr-un "tigru" al Europei de Est", spune tanarul.

Totodata, ca si tinerii de la Chisinau, cei din Ucraina se confrunta actualmente cu un val puternic de presiune din partea Federatiei Ruse, care vrea sa tina sub influenta sa Kievul, polarizand si divizand societatea ucraineana.

"In Kiev, de unde vin eu, frica de Rusia e putin atenuata, deoarece linia frontului se afla destul de departe, iar oamenii nu simt adevaratele pericole. Dar, in fiecare zi acolo mor oameni, tineri la fel ca mine, care au mers acolo sa lupte benevol. Astfel, pentru generatia mea multi ani va ramane aceasta frica si ura fata de Rusia. Daca e sa vorbim de perspective, atunci eu nu cred ca cineva va astepta sa ne dezvoltam in 20-30 de ani, ca sa devenim parte a UE.

Pe de alta parte, noi nu stim daca si partenerii europeni sunt gata sa ne primeasca actualmente, deoarece ei au problemele lor interne, iar fara o reformare, noi suntem si mai putin atractivi. Daca e sa revin la problematica conflictului, atunci parerea mea, care poate sa nu corespunda cu a multor ucraineni, este ca daca noi avem probleme care reprezinta o povara pentru tara, vorbesc de actualele teritorii ocupate, iar renuntarea la acestea va fi o conditie de a intra in UE, atunci noi vom trebui sa recunoastem independenta lor. Nimeni nu ne va interzice sa mai facem referendumuri de reunificare in teritoriile ocupate din Crimeea sau Donetk, ulterior cand noi o sa traim mai bine", a declarat pentru DW, Anton Dubinskyi.

Tinerii din Georgia - patriotism si nadejde in NATO

Macinata la fel ca si alte tari din Parteneriatul Estic de conflicte interne, sustinute de regimul de la Kremlin, Georgia trece si ea printr-o perioada de reformare accelerata. In pofida acestor probleme, tinerii din Caucaz sunt plini de speranta si de incredere ca tara lor este pe drumul cel drept, iar viitorul ei este doar in marea familie europeana.

Zviad Adzinbaia (25 ani) s-a nascut in Abhazia, care dupa conflictul din anii '90 a devenit o regine controlata de regimul separatist si care, asemenea Transnistriei, isi declara apartenenta fata de Rusia. Tanarul spune ca a fost ultima data in orasul natal in 2012, deoarece se teme sa mearga acolo, unde e casa parinteasca. Zviad isi face studiile actualmente in SUA si spune ca tinerii georgieni au astazi foarte multe oportunitati de a studia in afara, dar trebuie sa se intoarca acasa pentru a dezvolta si a unifica tara.

"La varsta de doi ani mi-am pierdut casa si aceasta mi-a determinat viitorul. Astfel, m-am mutat in capitala Georgiei, iar de acolo am mers peste hotare, unde studiez diplomatia si securitatea statului. Personal, la fel ca si multi dintre colegii mei, lucram intens pentru a face mai sigura tara noastra si pentru a o reunifica. Tinerii nostri gandesc actualmente mai global, ei au o orientare pro vestica. Acesta e scopul tinerilor, deoarece si in prezent ne confruntam cu pericolul rusesc, care isi accentueaza influenta in tara prin prezenta serviciilor secrete. Totodata, dupa aprobarea regimului liberalizat de vize, tinerii tot mai mult isi vad viitorul in UE.

De asemenea, faptul ca Rusia controleaza actualmente 20% din teritoriul tarii reprezinta un pericol nu numai pentru securitatea Georgiei, dar si a Europei. Agresiunea tarii este un impediment pentru dezvoltarea economica, educationala si a altor aspecte sociale ale tarii mele. Eu cred ca tara mea trebuie sa faca multe lucruri ca sa devina membra a NATO, astfel ca Georgia sa demonstreze ca nu ii este frica de inamici. Eu sper ca aceasta triada - Georgia, Moldova si Ucraina - sa devina tari de succes si mult mai independente in fata pericolelor externe", a conchis tanarul georgian.

Simion Ciochina, Chisinau

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tineri Moldova Georgia Ucraina , #Moldova
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Doamne ajuta ! Daca se impotrivesc tinerii rusiei lui putin avem
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1