Chifu: Cetatenii R.Moldova ar putea circula fara vize in UE de la 1 ianuarie 2014

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 11:25
1724 citiri
Chifu: Cetatenii R.Moldova ar putea circula fara vize in UE de la 1 ianuarie 2014
Foto: Arhiva

Iulian Chifu, consilier pentru politica externa al presedintelui Traian Basescu, afirma ca libera circulatie a cetatenilor R.Moldova in UE ar putea incepe chiar de la 1 ianuarie 2014, daca exista vointa politica.

"Liberalizarea vizelor este rezultatul indeplinirii unei foi de parcurs si al emiterii Declaratiei de libera circulatie a Uniunii Europene. Deci e necesar ca, in viitorul Consiliu JAI, in viitorul Consiliu Afaceri Externe si intr-un viitor Consiliul European aceasta constatare sa se transpuna in decizia politica a statelor membre si in documentul juridic aferent.

Nu m-as hazarda in prognoze, dar exista posibilitatea, in varianta optimista, ca acest pas sa fie facut pana la Consiliul European de iarna, din luna decembrie, ceea ce ar insemna libera circulatie de la 1 ianuarie 2014. Daca nu, e o chestiune de luni pana la adoptarea ei", a declarat acesta intr-un interviu acordat pentru Timpul, in conditiile in care presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anuntat vineri ca Republica Moldova respecta cerintele stabilite pentru liberalizarea vizelor.

Iulian Chifu subliniaza in interviul citat faptul ca "Romania a sprijinit intotdeauna drumul european al Republicii Moldova prin fapte, prin sprijin financiar, prin transfer de expertiza, prin pregatirea functionarilor si a personalului, prin consiliere, dar si politic, la nivelul Uniunii Europene".

"Personal, cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa ofere cat mai curand o perspectiva de integrare europeana Republicii Moldova", a mai punctat acesta.

Intrebat daca poate fi utilizata Transnistria de catre Federatia Rusa drept instrument pentru a impiedica apropierea de UE a Chisinaului, consilierul prezidential a reamintit ca Federatia Rusa "a recunoscut independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea statului Republica Moldova" si "o afirma cu toate ocaziile prin reprezentantii sai legali", in ciuda faptului ca exista si politicieni cu functii importante sau grupuri de interese "care nu se pot obisnui ca realitatea existentei unor state independente pe teritoriul fostei URSS".

"Faptul ca Moscova are politici proprii ce implica regiunea separatista este o realitate. Dar Federatia Rusa este integrata in comunitatea internationala si are interes sa-si pastreze pozitia si prestigiul, nu sa si-l risipeasca in confruntari neclare cu alte state independente, fie si la nivelul dirijarii opiniei publice. Sa nu uitam ca se pregatesc Olimpiada de iarna de la Soci, un campionat mondial de fotbal in Federatia Rusa, evenimente sportive care celebreaza pacea, armonia, spiritul de fair play si competitie loiala.

Sunt si alte proiecte politice majore ce implica Federatia Rusa, astfel ca nu cred ca Moscova isi doreste sa iasa din randul statelor care respecta regulile internationale si suveranitatea altor state. De altfel, razboiul ruso-georgian din august 2008 cred ca a fost un eveniment nefericit, cu numeroase lectii invatate si la Moscova, iar nimeni nu pune sub semnul intrebarii rafinamentul si calitatea diplomatiei ruse, cu un grad mare de sofisticare si capabila sa struneasca eventualii politicieni mai infierbantati sau dornici de functii obtinute rapid pe seama nerespectarii regulilor internationale de comportament intre state", a mai declarat Iulian Chifu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iulian Chifu vize Moldova, #Iulian Chifu Transnistria Rusia , #Moldova