Chirtoaca le cere bani primarilor romani: Infratirile dintre orase ar trebui sa insemne si alocari bugetare

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 15:00
2747 citiri
Chirtoaca le cere bani primarilor romani: Infratirile dintre orase ar trebui sa insemne si alocari bugetare
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca le-a cerut, duminica, edililor din Romania sprijin financiar pentru comunitatile locale din Republica Moldova, precizand ca acest lucru le-ar da incredere sa sutina directia pro-europeana a statului vecin.

"Adresez un apel catre colegii de peste Prut si catre toti colegii europeni: in cazul in care vor avea loc infratiri sau sunt deja infratiri atunci aceste infratiri ar trebui cumva si bugetate in bugetele locale din Romania. (...)

Daca acest lucru s-ar intampla in fiecare an cu un plus de 10, 20, 50, 100 de mii de euro la nivelul fiecarei localitati atunci ar avea loc efectul picaturii chinezesti, oamenii, comunitatea locala ar vedea ca ceva bun se intampla in jurul gospodariei lor si asta le-ar da incredere sa sutina directia proeuropeana a Republicii Moldova", a declarat, duminica, primarul Chisinaului, la conferinta Reperezentantilor Comunitatilor Locale din Romania si Republica Moldova desfasurata la Palatul Parlamentului, relateaza News.ro.

Romania ajuta Chisinaul cu bani sa iasa din criza, dar Ciolos pune si conditii

Edilul a precizat ca multe milioane de euro au ajuns in Republica Moldova in ultimii ani, dar "s-au oprit la nivelul Guvernelor"

"Oamenii n-au vazut din asta rezultate, au considerat ca banii s-au furat si de aici chiar si o dezamagire vizavi de ajutorul primit din partea UE. In cazul in care cu bani mult mai mici s-ar face investitii la nivelul fiecarei localitati, impactul ar fi incomparabil mai mare", a punctat Chirtoaca.

Frontiera sa devina istorie

El a declarat ca ar fi bine ca frontiera de la Prut sa devina istorie si a subliniat faptul ca Republica Moldova "este la o mare rascruce".

"Atunci cand fortele pro-europene sunt intr-o dificultate fara precedent, iar fotele radicale proruse cresc ca pe drojdie, cel putin sustinerea lor, pretind ei si asa arta si in sondaje, ceea ce inseamna ca la urmatoarele alegeri parlamemtare ne paste un pericol foarte mare. Credibilitatea autoritatilor centrale este undeva la nivelul firului de iarba din pacate", a aratat Chirtoaca.

La randul sau, primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, a spus ca romanii si moldovenii au acelasi sange, aceeasi limba, sunt parte a aceluiasi popor, dar acum sunt doua tari.

"Si eu cred ca, in timp, vom putea ajunge sa reparam nedreptatile istoriei. Insa, pentru ca Unirea sa devina posibila, trebuie sa o construim zi de zi. Noi, primarii, trebuie sa lucram in fiecare zi in favoarea Unirii. La noi in comunitate trebuie sa le explicam sau sa le reamintim oamenilor ca avem acelasi sange, suntem acelasi popor. Sunt sigur ca oamenii din generatia mea vor vedea cum granita de peste Prut devine istorie", a sustinut Sava.

Romania ajuta Republica Moldova cu faina, malai, conserve si pacura (Video)

De asemenea, Ludovic Orban, vicepresedintele Camerei Deputatilor a spus ca autoritatile romane, cat si cele moldovene au facut prea putine demersuri pentru unirea celor doua tari.

"In 26 de ani autoritatile centrale atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Republicii Moldova au facut prea putin pentru obiectivul nostru comun. Pentru mine 1 Decembrie nu este intreg fara 27 martie, atunci cand Sfatul Tarii din Basarabia a decis unirea cu Romania. In 2018 sarbatorim Centenarul Unirii. Poate il sarbatorim impreuna!", a declarat Orban.

Unul dintre obiectivele evenimentului organizat de asociatia unionista "Actiunea 2012" a fost infratirea localitatilor din Romania si Republica Moldova pentru stabilirea unor actiuni commune pentru dezvoltare in domeniile economic, educational, cultural si sportiv.

Aproximativ 1.000 de primari de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit, duminica, la Palatul Parlamentului in cadrul Conferintei Reprezentantilor Comunitatilor Locale din Romania si Republica Moldova si au votat eliminarea granitelor birocratice intre cele doua state.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Chirtoaca bani primari, #bani primari Moldova , #Moldova