Chisinaul asteapta un raspuns "foarte clar" al Rusiei la cererea privind independenta Transnistriei

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 19:51
3029 citiri
Chisinaul asteapta un raspuns "foarte clar" al Rusiei la cererea privind independenta Transnistriei
Foto: rferl.org

Guvernul Republicii Moldova inca asteapta o reactie "foarte clara" din partea Rusiei la recenta solicitare a regimului separatist de la Tiraspol in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene, a declarat ministrul de Externe Natalia Gherman, intr-un interviu pentru Radio Free Europe.

Ministrul Natalia Gherman a mai afirmat ca autoritatile de la Chisinau "au luat nota" in legatura cu declaratiile presedintelui Vladimir Putin, care a apreciat, joi, in dialogul televizat cu cetatenii rusi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Sefa diplomatiei de la Chisinau a indemnat, de asemenea, toate partile sa evite declaratiile sau actiunile unilaterale, care ar putea ameninta procesul de negocieri in vederea solutinarii conflictului transnistrean.

Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat miercuri, in unanimitate, o solicitare catre Duma de Stat, Consiliul Federatiei si presedintele Vladimir Putin in vederea recunoasterii independentei regiunii transnistrene si alipirii la Rusia. Solicitarea a fost transmisa, de asemenea, ONU si OSCE.

Transnistria ii cere lui Putin sa-i recunoasca independenta - primul pas pentru alipirea la Rusia

Premierul Iurie Leanca a calificat solicitarea regimului separatist de la Tiraspol "o sfidare directa fata de integritatea teritoriala a Republicii Moldova" si a cerut Rusiei sa vina "cu o reactie prompta, in deplina conformitate cu normele si principiile dreptului international".

Puurtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ulterior ca presedintele Vladimir Putin a fost informat in legatura cu solicitarea Tiraspolului privind recunoasterea independentei Transnistriei, insa nu a fost fixat un termen pentru analizarea acestei cereri.

Basescu: Moldova nu poate intra in UE cu conflictul inghetat Transnistria

Presedintele Vladimir Putin a declarat, joi, ca "locuitorii din regiunea transnistreana ar trebui sa aiba dreptul sa-si decida propria soarta".

Pe de alta parte, presedintele Dumei de Stat, Serghei Nariskin, a reconfirmat, joi, intr-o intalnire cu presedintele Parlamentului de la Chisinau, Igor Corman, pozitia Rusiei privind solutionarea conflictului transnistrean in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldovei.

La randul sau, Ministerul ucrainean de Externe s-a declarat ingrijorat in legatura cu demersul regimului de la Tiraspol si a atras atentia ca regiunea transnistreana pune la indoiala procesul pasnic de solutionare a conflictului transnistrean, dar si integritatea teritoriala a Republicii Moldova.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Moldova Transnistria Rusia, #Natalia Gherman raspuns Rusia Transnistria, #Natalia Gherman Transnistria , #Moldova