Cine si de ce vrea sa "arda" Moldova?

Luni, 24 Iulie 2017, ora 20:17
5112 citiri
Cine si de ce vrea sa "arda" Moldova?

Evenimentele care au loc in Republica Moldova tradeaza un scenariu rusesc prin care se urmareste migrarea puterii politice de la PDM si Vlad Plahotniuc catre PSRM si pro-rusul Igor Dodon.

Cel care, aparent, are acum rol de "coordonator" in politica moldoveneasca pare sa fi acceptat acest targ in schimbul unor garantii personale de securitate, de care ar urma sa beneficieze dupa alegerile parlamentare din 2018.

Avertismentele si conditionalitatile institutiilor europene si americane nu mai functioneaza in Republica Moldova. Autoritatile pretins "pro-europene" au schimbat sistemul electoral contrar avertismentelor mai multor inalti oficiali europeni si americani si contrar avizului negativ al Comisiei de la Venetia.

Nici sistarea finantarii externe nu-i mai sperie pe guvernanti. Ei au o solutie provizorie care va mentine economia tarii pe linia de plutire pana la sfarsitul anului 2017 - imprumuturi de la bancile comerciale locale.

Ce urmeaza dupa declaratiile dure ale UE si SUA?

Trecerea la sistemul electoral mixt contrar recomandarilor Comisiei de la Venetia a generat critici extrem de dure din partea inaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Federica Mogherini, comisarului pentru Politica de Vecinatate si Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, din partea Partidului Popular European, cel mai influent partid politic la nivel european, precum si din partea mai multor europarlamentari.

Acestia au atentionat ca Republica Moldova ar putea rata ajutorul financiar de 100 milioane de euro din partea UE din cauza sfidarii recomandarilor Comisiei de la Venetia. Inclusiv Ambasada SUA din Republica Moldova s-a declarat dezamagita de decizia guvernantilor moldoveni de a schimba sistemul electoral.

"Revizuirea Codului electoral pune la indoiala obiectivul declarat al Guvernului privind un viitor european si democratic pentru cetatenii Republicii Moldova", a comentat Ambasada SUA din Chisinau.

Deocamdata, prietenii externi ai Republicii Moldova au formulat doar declaratii critice in legatura cu ceea ce s-a intamplat la Chisinau. Reactiile practice vor veni dupa ce Serviciul de Actiune Externa si Comisia Europeana vor analiza controversata lege votata de deputatii moldoveni.

Nu este exclus, in opinia unor europarlamentari, sa fie sistata nu doar finantarea, ci sa fie revazut inclusiv acordul de liberalizare a regimului de vize de care beneficiaza in prezent Republica Moldova.

Solutia scumpa a guvernarii in cazul in care UE amana sau suspenda finantarea

Potrivit unor experti locali, guvernantii pretins "pro-europeni" de la Chisinau, controlati de oligarhul Vlad Plahotniuc, lider PDM, ar urmari sa forteze UE la decizii dure in raport cu Republica Moldova, pentru a spori repulsia alegatorilor moldoveni fata de UE. Aceasta ar creste sansele electorale ale PSRM la alegerile parlamentare din 2018.

"Toate aceste derapaje ale autoritatilor moldovene sunt regizate. Neglijarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, cunoscand care vor fi consecintele, o poate admite doar un personaj care are ce pierde daca s-ar conforma rigorilor europene", a comentat pentru DW fostul ministru al Finantelor din Republica Moldova, Veaceslav Negruta.

Potrivit lui, exista indicii care arata ca autoritatile moldovene au anticipat anumite decizii contrare recomandarilor internationale in masura sa conduca la amanarea finantarii externe - au modelat cu buna stiinta situatii care sa izoleze international Republica Moldova: "Guvernarea a operat amendamente la Legea bugetului pentru 2017, creandu-si, pe hartie, un spatiu legal de manevra - de a imprumuta bani de la bancile comerciale locale. Suma rezervei de lichiditati la care poate apela guvernarea este de 2 miliarde de lei moldovenesti, exact echivalentul a 100 milioane de euro promisi de UE".

Daca banii de la UE nu vor veni, Guvernul va contracta aceasta suma de la bancile comerciale, a precizat fostul ministru de finante.

"Aceste resurse, dintre care peste 500 milioane lei deja au fost contractate de Guvern in primele 5 luni, sunt costisitoare pentru buget si sunt necesare resurse bugetare pentru deservirea acestor credite. In plus, bancile de la care traditional se imprumuta Guvernul in ultimii 2 ani sunt banci cu probleme neclarificate de transparenta si management, aflandu-se sub supravegherea speciala a BNM si fiind obiecte de interes special in cadrul programului cu FMI", a precizat Negruta.

Potrivit lui, chiar daca, in 2017, guvernarea ar putea recurge la aceste resurse scumpe, contractate neclar de la cine, pentru a-si onora angajamentele financiare, aceste finantari sunt nesustenabile si pentru anii urmatori. Aceasta inseamna ca inclusiv anul 2018 (an electoral) ramane descoperit financiar.

Situatia ar putea degenera si mai mult. Izolarea Republicii Moldova, ca urmare a deciziilor politice nechibzuite adoptate de autoritati (trecerea la sistemul electoral mixt), ar putea duce, in 2017, la blocaje in ceea ce priveste finantarea din partea FMI si BM.

"De rand cu UE, sunt si alti parteneri ingrijorati de lipsa unor realizari convenite. Este vorba de FMI. Respectiv, in toamna, Moldova ar putea avea mari dificultati in a fi evaluata pozitiv de catre FMI. Avand in vedere faptul ca principalele cancelarii occidentale s-au expus negativ asupra unor decizii politice ale Chisinaului, FMI si Banca Mondiala ar putea sista programele lor pentru Republica Moldova, mai ales ca, intr-un an electoral, intarzierea reformelor asumate si populismele sunt inevitabile", sustine Veaceslav Negruta.

Potrivit lui, daca FMI opreste programul, devine problematica debursarea altor transe angajate si de alti parteneri de dezvoltare, inclusiv a treia transa din creditul romanesc de 150 milioane de euro. Incertitudinea debursarii celei de a treia transe vine si pe fundalul dezechilibrului financiar generat de guvernarea de la Bucuresti, sustine Negruta.

Igor Dodon: "Vom gasi solutii in Uniunea Eurasiatica"

Intrebat de jurnalistii rusi cum se va descurca Moldova in cazul in care UE va sista finantarea, presedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat ca "Republica Moldova se poate descurca si fara banii UE".

El a facut referire la perioada 2001-2009, atunci cand el facea parte din echipa guvernarii comuniste, iar finantarea externa a fost inghetata: "Sunt convins ca putem face bani si de sine statator. Putem produce anumite marfuri solicitate pe piata Uniunii Economice Eurasiatice. Sa stam in genunchi in fata Occidentului, iar paralel sa primim de la ei conditionari dure - majorarea varstei de pensionare sau admiterea casatoriilor intre persoanele de acelasi sex? Pentru ce ne trebuie asta? Vom gasit iesire din aceasta situatie", a declarat Dodon.

Potrivit lui, moldovenii si-au pierdut increderea in UE, deoarece oficialii europeni ar fi sustinut, incepand cu 2009, o guvernare corupta in Moldova.

Igor Dodon si-a transformat retorica pro-rusa in lozinca electorala. Desi dupa victoria in alegerile din noiembrie 2016 a spus ca va fi "presedintele tuturor", acesta divizeaza si antagonizeaza societatea prin fapte, nu doar prin declaratii.

Igor Dodon, care este si comandant suprem al Fortelor Armate ale Republicii Moldova, a anuntat ca va participa saptamana aceasta la manifestarile programate la Tiraspol cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la desfasurarea "operatiunii de mentinere a pacii" in stanga Nistrului si ca intentioneaza sa acorde, cu acest prilej, distinctii de stat atat militarilor moldoveni, cat si pacificatorilor rusi si militarilor transnistreni.

Aceasta in conditiile in care "armata transnistreana" este o structura ilegala: "Pentru prima data in 25 de ani de la razboiul transnistrean eu planific sa particip la manifestari comune in Transnistria. Presedintele Moldovei niciodata nu a participat la asemenea evenimente. Mai mult, eu planific sa decorez militarii moldoveni, pe cei transnistreni, daca vor dori, si pacificatorii rusi cu distinctii de stat ale Republicii Moldova", a spus Dodon.

Pana la aceasta ora, nici un deputat din Parlamentul de la Chisinau nu a cerut suspendarea presedintelui pentru aceste declaratii. Anterior, liberalii au incercat sa initieze procedura de suspendare a lui Dodon pentru faptul ca a depus flori, impreuna cu seful gruparii separatiste de la Tiraspol, la monumentul cazacilor din Tighina, in ianuarie 2017. Initiativa s-a impotmolit, insa, in "vointa politica" a majoritatii parlamentare controlate de PDM.

Vitalie Calugareanu, Deutsche Welle

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Dodon Republica Moldova , #Moldova