200.000 de semnaturi pentru a aduce Basarabia acasa Interviu

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 13:22
7006 citiri
200.000 de semnaturi pentru a aduce Basarabia acasa Interviu
Foto:basarabia-acasa.ro

Platforma Civica Actiunea 2012 invita 200.000 de romani sa semneze o initiativa cetateneasca menita sa ii apropie si mai mult pe romanii de pe ambele maluri ale Prutului. Peste 1.000 de voluntari vor incerca in urmatoarele 4 luni sa adune semnaturile necesare in cadrul campaniei "Aducem Basarabia acasa".

Campania a fost lansata duminica si porneste de la ideea ca "unirea Romaniei cu Republica Moldova se face treptat, prin legi", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Cele peste peste 30 de ONG-uri cuprinse in cadrul Platformei Civice Actiunea 2012 cer, printre altele, "facilitarea procesului de obtinere a vizelor, o institutie pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova in subordinea primului ministru si asistarea de catre un birou special in cadrul procesului de integrare a studentilor basarabeni in mediul socio-cultural din Romania".

"Aducerea Basarabiei acasa este o preocupare care vine de jos, dinspre popor si va fi preluata de catre parlamentari din intreg spectrul politic. Tinem neaparat sa colectam aceste semnaturi pentru a arata fratilor basarabeni ca noi nu i-am uitat niciodata", a declarat Mihai Nicolae, unul dintre autorii initiativei.

Lansarea campaniei a coincis cu implinirea a patru ani de la revoltele anti-comuniste din aprilie 2009 de la Chisinau, cand "zeci de mii de tineri au iesit in strada cu drapele romanesti, cerand reunirea cu Patria-Mama", explica initiatorii.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Iulia Modiga, purtatorul de cuvant al Actiunii 2012, a prezentat pe scurt cateva dintre obiectivele urmarite de aceasta platforma civica si a oferit cateva detalii legate de initiativa civica abia lansata.

Cand a fost constituita Platform civica Actiunea 2012?

Actiunea 2012 este o initiativa constituita la 17 aprilie 2011. Practic, pana in 2011 nu exista o forta care sa coaguleze toate organizatiile non-guvernamentale care militau pentru unirea celor doua state romanesti. Astfel incat am reusit, la 17 aprilie, sa unificam acest fragment de societate civila, preocupata de situatia romanilor de peste Prut, precum si de cea a romanilor de aici, intr-un sens comun.

30 de ONG-uri avem in componenta, de pe ambele maluri ale Prutului, dar si din Statele Unite, Elvetia si Franta. Deci, practic, preocuparea depaseste granitele celor doua state romanesti.

Ce alte initiative ati mai avut?

Ele sunt foarte multe, de la expozitie de fotografie legata de cetatile noastre, cetatile de la Nistru, la proiectii de film documentar - "Basarabenii stabiliti in Romania" a fost unul dintre ele - sau la marsurile unioniste care ne-au adus cea mai mare vizibilitate in presa. Marsul de anul trecut, din 16 septembrie, a adunat 10.000 de persoane la Chisinau, care au solicitat unificarea, iar cel din octombrie - 3.000 de persoane la Bucuresti.

De asemenea, am avut scoala "Lider pentru Unire", o scoala care isi propune sa ofere training-uri, workshop-uri, cursuri celor care isi doresc sa fie lideri in comunitatile lor. Avem scoli de cultura si afirmare romaneasca, cate 2-3 editii pe an, in mai multe orase, atat in Romania, la Bucuresti, Busteni, dar si in Republica Moldova. La Soroca am avut aceasta scoala.

Sunt foarte multe initiative, lansari de carte si altele. Le puteti gasi pe site-ul nostru Actiunea 2012.

Ce personalitati s-au raliat demersului dvs?

Domnul Mircea Druc face parte din Platforma civica prin Consiliul Reintregirii Nationale. De asemenea, avem printre membri avocati, oameni cunoscuti, iar anul trecut am realizat niste filmulete ca sprijin pentru anumite actiuni ale noastre, in cadrul carora au adresat mesaje Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Cornel Ilie, Directia 5 si multi altii. Sunt si analisti politici, sunt diversi oameni chiar si din zona politica.

Am avut anul trecut o campanie "Pact pentru Basarabia", care prevedea apropierea decisiva intre cele doua maluri ale Prutului, in care i-am sunat pe toti cei 2.300 de candidati la Parlamentul Romaniei. Au semnat 667 de candidati, dintre care 103 au ajuns parlamentari. Intre ei sunt Catalin Croitoru, Ovidiu Iane, Eugen Tomac, Remus Cernea, dar lista este mai lunga, o gasiti pe site-ul nostru pactbasarabia.ro. Avem din toate partidele politice oameni care ne-au sprijinit.

Aceasta noua initiativa ce presupune?

Un sondaj efectuat anul trecut, conform caruia 87,26% din populatia Romaniei actuale isi doreste unificarea cu Basarabia, ne-a determinat pe noi sa inaintam o initiativa cetateneasca. Aceasta doreste sa ofere drepturile firesti cetatenilor Republicii Moldova in Romania, respectiv apropierea decisiva intre Romania si Republica Moldova.

Initiativa cetateneasca are nevoie de 100.000 de semnaturi, dar noi ne propunem sa strangem 200.000 de semnaturi, ca sa fim siguri ca reusim sa fie validat numarul necesar pentru a ajunge in Parlament.

Ati redactat deja propunerea legislativa?

Sigur ca da, ea este pe site-ul nostru. Odata cu campania am lansat si site-ul basarabia-acasa.ro. Pe prima pagina veti gasi toate detaliile acestei initiative legislative.

Initiativa se adreseaza romanilor din Romania. Dar opinia celor din Republica Moldova o cunoasteti? S-ar putea ca acolo sa nu se doreasca ceea ce sustineti, daca sondajele arata altceva?

Sondajele nu arata altceva pentru ca nu s-a realizat un sondaj in acest sens. A existat unul prin anii '90. Iar acolo foarte usor se manipuleaza sondajele in functie de cei care se afla la putere. Dar noi urmeaza anul acesta sa cerem realizarea unui sondaj asemanator cu cel de anul trecut din Romania, pentru a vedea care este procentajul unionistilor pe celalalt mal al Prutului.

Noi banuim ca procentul se ridica undeva la 25%.

Nu e mult prea putin?

Dimpotriva, sa stiti. Dupa 200 de ani de ocupatie ruseasca acest lucru este chiar uluitor. Este uluitor ca oamenii acestia folosesc limba romana, ca se identifica drept romani si ca isi doresc unirea.

Care sunt pasii urmatori, dupa strangerea semnaturilor? Caror parlamentari o sa va adresati ca sa sustina in Parlament aceasta initiativa cetateneasca?

Este o campanie de anduranta. Exista doua formule, inclusiv aceea de inaintare a legii prin parlamentari, intr-adevar. Dar 200.000 de semnaturi ar valida initiativa noastra cetateneasca si toti parlamentarii ar trebui sa fie sensibili si sa sustina apropierea de Basarabia.

Si bineinteles ca noi contam pe sprijinul celor 103 parlamentari care au semnat Pactul pentru Basarabia. Ne bizuim pe faptul ca acestia isi vor asuma concret ceea ce au semnat anul trecut.

Pe de alta parte, ati vazut ca situatia politica la Chisinau este extrem de tensionata, iar contextul european si international este unul foarte complicat. Rusia s-a pronuntat de mai multe ori impotriva acestei idei si a acuzat explicit Romania ca urmareste unirea cu Republica Moldova. Nu va sperie aceste avertismente?

Nu ne sperie pentru ca a existat o reunificare chiar in inima Europei, cea a celor doua Germanii. Nu s-ar incalca nici suveranitatea sau independenta Republicii Moldova si nici tratatele internationale. Ar fi o unificare fireasca si efectiv ar trebui sa ne preocupe mai mult ceea ce dorim noi romanii mai degraba decat ce probleme ar putea sa puna vecinii nostri.

Pentru ca stiti cum se spune "Cainii latra, dar caravana trece".

Rusia, practic, scrie pe saptamana circa 70 de pagini despre noi in mod constant, nu doar cand au loc evenimente majore. Asta este datoria lor, isi fac datoria. Avem si noi datoria noastra si ar trebui sa ne preocupe mai mult datoria noastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#initiativa unire Basarabia, #Actiunea 2012 unire, #pact pentru Basarabia, #unire Romania Moldova , #Moldova