Ziare.com

Alegerile locale din Republica Moldova vor avea loc pe 5 iunie

Joi, 31 Martie 2011, ora 21:54

   

Alegerile locale din Republica Moldova vor avea loc pe 5 iunie
Parlamentul Republicii Moldova a stabilit, joi, data alegerilor locale pentru 5 iunie. Deputatii au luat aceasta decizie la solicitarea Partidului Liberal, desi pe agenda parlamentului nu figura acest subiect.

Partidul Comunistilor, de opozitie, propusese ca alegerile sa aiba loc la 19 iunie, dar aceasta varianta nu a fost acceptata. Ei au motivat prin faptul ca membrii Comisiei Electorale Centrale nu vor reusi sa intreprinda toate pregatirile de rigoare, fapt ce ar putea provoca plangeri sau chiar fraude.

Potrivit Codului electoral, campania electorala incepe cu 60 de zile inainte de data alegerilor, de cand pot fi depuse candidaturile si listele de candidati pentru functiile de primari si consilieri locali. Principala batalie se va da pentru primaria municipiului Chisinau, capitala Republicii Moldova si cel mai mare oras din tara, unde este concentrata si cea mai mare parte a economiei. De asemenea, va conta mult si cum va arata viitorul consiliu municipal.

Deocamdata, este cunoscut sigur un singur candidat - actualul primar, liberalul Dorin Chirtoaca (32 ani), care a castigat in mod surprinzator alegerile din 2007, invingandu-l in turul doi pe candidatul comunistilor, considerat favorit.

Chiar daca popularitatea sa pare sa fi scazut in ultimul timp, pe de o parte din cauza unor insuccese in administratia orasului, pe de alta din cauza aparitiei intre timp a noi politicieni, Chirtoaca ramane unul dintre favoriti.

Inca nu se cunoaste cu exactitate care vor fi candidaturile Partidului Comunistilor si ale Partidului Liberal-Democrat, formatiuni care se bucura de o popularitate importanta in Chisinau (40% comunistii si 28% liberal-democratii la ultimele alegeri parlamentare).

Cea mai vehiculata candidatura a comunistilor este deputatul Igor Dodon (35 ani), fost ministru al economiei si prim-vicepremier in guvernul Greceanii (2008-2009).

Nici liberal-democratii nu au anuntat oficial pe cine vor sustine la primaria Chisinaului, dar presa vehiculeaza numele lui Victor Bodiu, fost ministru de stat, in prezent secretar executiv al guvernului, considerat unul dintre paropiatii premierului si liderului PLDM. O alta candidatura din partea PLDM ar putea fi Serafim Urecheanu (61 ani) lider al Aliantei Moldova Noastra, formatiune care a decis recent sa fuzioneze cu PLDM. El a fost primar la Chisinau in perioada 1994-2005.

Rezultatele alegerilor locale sunt menite sa contureze pozitiile partidelor in teritoriu, in plus sunt importante si in contextul unor posibile noi alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc peste aproximativ un an, daca nici actualul parlament de la Chisinau nu va reusi sa-l aleaga pe presedintele tarii.

Alegerile locale vor constitui si o piatra de incercare pentru Alianta pentru Integrare Europeana, coalitia de guvernare, ale carei partide componente vor trebui sa concureze intre ele pentru rezultate cat mai bune in teritoriu, dar, in acelasi timp, sa respecte anumite limite pentru a nu pune in pericol functionarea Aliantei. In special, acest lucru va fi greu in competitia pentru Chisinau.

Precedentele alegeri locale din Republica Moldova au avut loc la 3 iunie 2007.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1225 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

NU NE INTERESEAZA !!!!!!

!!!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor