Ce inseamna schimbarile electorale din R. Moldova: Poti ajunge in Parlament cu un singur vot. Candidatii incomozi vor fi eliminati

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 19:01
7105 citiri
Ce inseamna schimbarile electorale din R. Moldova: Poti ajunge in Parlament cu un singur vot. Candidatii incomozi vor fi eliminati
Foto: Facebook / Sergiu Tofilat

Schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova, votata joi de Parlament si contestata la nivel european, contine o serie de prevederi controversate si ii ofera parghii mult mai mari lui Vladimir Plahotniuc sa elimine candidatii incomozi, explica Sergiu Tofilat (foto), presedinte al comunitatii WatchDog.MD, cenzor la Centrul ASPE si realizator al emisiunii cu profil economic WatchDog.

Votul dat joi in Parlamentul de la Chisinau a fost aspru criticat de liderii opozitiei si de reprezentanti ai societatii civile, scotand in strada nemultumitii ca in ciuda avertismentelor UE si a recomandarilor Comisiei de la Venetia, Parlamentul de la Chisinau si presedintele Igor Dodon au schimbat sistemul electoral.

Astfel, de acum inainte, 51 deputati vor fi alesi uninominal, iar ceilalti 50 pe liste de partid. Sistemul "mixt" si noile reguli de joc electoral au determinat PPE sa ceara stoparea finantarii Republicii Moldova de catre UE.

Invitat de Ziare.com sa explice limpede care sunt temerile contestatarilor, Sergiu Tofilat a facut o scurta trecere in revista.

Poti ajunge in Parlamentul de la Chisinau cu un singur vot

"In primul rand, alegerea deputatilor va avea loc intr-un singur tur, fara prag de prezenta la vot. Deci, poate deveni deputat si candidatul care a acumulat 1 vot! Apoi, va invinge candidatul care a obtinut majoritatea simpla. Deci daca sunt, sa zicem, cativa candidati relativ egali ca sustinere, fiecare cu cate 19-20%, poate invinge unul care ia 21%. Asta nu inseamna ca el e reprezentativ.

Spre exemplu, primarii si presedintele sunt alesi in 2 tururi, invingatorul ia majoritatea absoluta de voturi (minim 50% +1) ", a explicat Sergiu Tofilat.

Pe de alta parte, exista mari nemultumiri si cu privire la proceduri.

"Inregistrarea candidatilor nu va mai fi la Comisia Electorala Centrala (CEC), ci la consiliile de circumscriptie, adica acele consilii locale care sunt controlate majoritar de Partidul Democrat (condus de Vladimir Plahotniuc, n.red.). Vor fi create bariere artificiale pentru inregistrarea candidatilor incomozi guvernarii", a anticipat acesta.

Totodata, "examinarea contestatiilor privind excluderea candidatilor se va efectua nu la Curtea de Apel Chisinau, sub vizorul presei, ci la judecatoriile raionale. Acestea sunt controlate in totalitate de Plahotniuc/Partidul Democrat si au fost utilizate in Laundromatul rusesc ('spalatoria de bani', in care banii murdari din Rusia erau legalizati in judecatoriile raionale din Moldova) pentru legalizarea a peste 20 miliarde de dolari SUA".

Apoi, mai spune Sergiu Tofilat, nu trebuie trecut cu vederea faptul ca toti candidatii vor trebui sa prezinte un certificat de integritate eliberat de ANI (Agentia Nationala de Integritate), iarasi controlata de Plahotniuc, sustine el.

"Inca o bariera si un instrument de excludere a candidatilor incomozi", puncteaza Sergiu Tofilat.

"Concluzia este ca noul sistem "mixt" ofera parghii mult mai mari lui Vlad Plahotniuc sa excluda din cursa candidatii incomozi si sa controleze procesul in fiecare circumscriptie.

Cum spuneam, daca in acest moment inregistrarea candidatilor si examinarea contestatiilor are loc la Chisinau, sub vizorul camerelor, uneori cu prezenta oficialilor de la ambasade, acum tot procesul va fi mutat in raioane. Deci, practic va fi imposibil de monitorizat", mai spune el.

Intrebat cand ar putea avea loc primul scrutin organizat dupa noile reguli, acesta a reamintit ca mandatul actualului Parlament expira in noiembrie 2018.

"Dar, ne putem trezi cu anticipate", mai ales ca "opozitia nu prea are echipe in acest moment".

"De asta si spun ca celor de la guvernare le-ar conveni sa faca anticipate", a completat el.

Presa, controlata tot de Plahotniuc

La toate cele de mai sus se adauga si lupta inechitabila intre cele doua tabere in mass-media.

"Cu presa, la fel, stam prost. Cam 70-80% din audiovizual e controlat de Plahotniuc (4 canale TV cu acoperire nationala). Mai este socialistul Dodon cu doua canale TV.4.

Piata de publicitate e practic integral sub Plaha, business-ul e presat sa nu dea reclama pe canalele independente.

Din presa independenta fac parte JurnalTV si TV8, finantate de UE, si mai exista si cea de limba rusa: newsmaker.md, omg.md.

Mai este si presa online: Unimedia.info, Ziarul de Garda, Anticoruptie.md, Ziarul National si alte vreo cateva surse de opozitie", a enumerat presedintele WatchDog.MD.

Taierea finantarii externe, o solutie?

Intrebat care ar fi solutiile pentru reechilibrarea situatiei si daca taierea finantarii din partea UE si a Romaniei ar fi una dintre ele, Sergiu Tofilat a apreciat ca taierea banilor "nu e un subiect simplu".

"Cert este ca sub actualul regim autoritar, R. Moldova nu e sustenabila fara injectii financiare din exterior. Iar Rusia tot nu prea le poate oferi finantare, pentru ca nu are de unde.

Prin urmare, asistenta financiara din exterior ar putea fi conditionata puternic. In plus, e necesara monitorizarea respectarii acestor conditionalitati si o reactie dura la orice incalcari/tergiversari.

Cam asta e unica parghie la moment, fiindca actuala 'guvernare' este efectiv o gasca de hoti care au acaparat toate institutiile puterii de stat", a declarat Sergiu Tofilat.

Romania, prieten sau complice?

Acesta a facut si un scurt comentariu cu privire la pozitia premierului roman Mihai Tudose, prezent vineri la Chisinau, care a declarat, conform Agerpres, ca schimbarea sistemului de alegeri in Republica Moldova este un drept al Parlamentului acestei tari, iar mesajul transmis la Bruxelles a ajuns "intors complet", fiind doar o "distorsionare a realitatii de cei neprieteni".

"Dl Tudose ar fi bine sa-si aminteasca de experienta nefericita a Romaniei in privinta sistemului electoral. Cu siguranta nu a fost in interesul cetatenilor simpli, ci al 'baronilor locali'. Il invitam pe dumnealui la o masa rotunda, unde sa-i explicam dedesubturile care stau in spatele copertei de sistem 'mixt', aprobat la Chisinau.

Sa sustii initiativa cuiva de la Chisinau care a capturat toata puterea de stat in Republica Moldova nu este o neglijenta, mai curand este complicitate la terorizarea poporului", a sustinut Sergiu Tofilat.

Citeste si raportul intocmit de Transparency International Moldova privind schimbarea sistemului electoral si urmareste dezbaterea care a avut loc pe aceasta tema:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#sistem electoral mixt Moldova, #Dodon Plahotniuc sistem electoral, #Tudose Chisinau , #Moldova
Comentarii