Cristian Diaconescu, despre declaratia ambasadorului SUA in R. Moldova: O eroare, o serie de ciudatenii

Luni, 29 August 2016, ora 17:40
6399 citiri
Cristian Diaconescu, despre declaratia ambasadorului SUA in R. Moldova: O eroare, o serie de ciudatenii
Foto: Arhiva Ziare.com

Declaratiile facute de ambasadorul SUA James Pettit, conform carora "Moldova nu este Romania", pentru ca "Moldova are propria sa istorie" sunt, pe fond, eronate si ascund o serie de ciudatenii pe care autoritatile de la Chisinau sunt chemate sa le verifice impreuna cu partenerul american, spune Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si fost consilier prezidential.

James Pettit, ambasadorul american la Chisinau, a starnit rumoare si vii reactii dupa ce a declarat, intr-un interviu, ca "Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica, cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova".

"Este ambasadorul SUA James Pettit o trambita a Moscovei?", a intrebat public fostul presedinte Traian Basescu, in timp ce deputatul Eugen Tomac l-a invitat pe James Pettit sa invete de la Hans G. Klemm, ambasadorul SUA in Romania.

Intrebat de Ziare.com daca declaratiile ambasadorului Pettit au fost doar o scapare sau acesta a vrut sa transmita public un anumit mesaj din partea Washingtonului, Cristian Diaconescu a spus ca nu poate face speculatii pe aceasta tema.

"Este seful unui oficiu diplomatic aflat la post intr-un stat extrem de important si extrem de experimentat din punct de vedere diplomatic. Chestiunea va trebui sa fie clarificata. In orice caz, fondul acestor declaratii mi se pare eronat. Desigur, intentia tine de relatia intre ambasador si statul in care este acreditat, dar ceea ce pare a fi eronat sunt conceptele pe care dl ambasador le-a pus in discutie.

In primul rand nu inteleg daca s-a referit la Republica Moldova sau la Moldova, pentru ca aceasta disociere, din punct de vedere istoric, cultural, este foarte importanta, de data aceasta pentru Romania.

In ceea ce priveste relatia oficiu diplomatic-Republica Moldova, cei de la Chisinau au toata responsabilitatea in a aprecia, dar a considera Moldova ca fiind o entitate separata, independenta, uitand modul in care a fost rupta aceasta zona a Europei de statul-mama, adica de Romania, dupa parerea mea reprezinta o eroare", ne-a declarat Cristian Diaconescu.

Transnistria, un teritoriu aflat sub ocupatie

In al doilea rand, nu trebuie sa uitam situatia Transnistriei, a mai subliniat fostul ministru de Externe.

"Asa cum bine stie partea americana, care a fost participant direct la negocierile prelungite fara sens, 5+2, nu se poate discuta despre o solutie, conform dreptului international, in legatura cu Transnistria atata vrem cat ea se afla sub ocupatie.

Nu trebuie uitat faptul ca 71 de primarii de acolo tin de comunitati in care majoritari sunt romani. Din acest punct de vedere sunt o serie de ciudatenii in aceste afirmatii, pe care autoritatile de la Chisinau sunt chemate sa le verifice impreuna cu partenerul american", a adaugat Cristian Diaconescu.

In acelasi timp, acesta a subliniat faptul ca nu crede ca se poate pune problema unei schimbari de politica externa.

"SUA raman un partener strategic si solid al Romaniei, iar parcursul european al Republicii Moldova, cu sprijinul Romaniei, este un concept agreat si bine primit la Bruxelles. Deci, modul in care ne raportam la aceasta problema este clar si este clar si din punctul de vedere al partenerilor nostri.

Permanent s-a solicitat Romaniei sa fie un promotor al procesului de apropiere a R.Moldova de valorile occidentale, ceea ce Romania a facut. Nu au existat niciun fel de obiectii din acest punct de vedere, dimpotriva. Pozitionarea Bruxelles-ului si a Bucurestiului in legatura cu R. Moldova a fost cat se poate de clara si cat se poate de bine inteleasa. De asta nu as putea sa spun in ce masura e vorba de un mesaj cu o anumita semnificatie", a mai comentat acesta.

Intrebat daca se poate face o legatura intre pozitiile exprimate tot mai apasat de unionisti si afirmatiile facute de ambasadorul american in acest moment, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale din Republica Moldova, Cristian Diaconescu a afirmat ca problema in cauza tine de politica interna a R.Moldova.

"Dar, sigur ca exista o varietate de abordari, o varietate de teme in discutia politica de la Chisinau, iar una dintre ele este apropierea de Romania. Dar, cel putin din cate cunosc eu, inclusiv din ceea ce colegii si prietenii multora dintre noi din R.Moldova au afirmat in repetate randuri, toate guvernele de pana acum de la Chisinau si toti presedintii au spus clar si categoric ca se asteapta ca Romania sa faca mult, tot mai mult in ceea ce priveste apropierea R.Moldova de Uniunea Europeana.

Prin acest gest si Chisinaul a inteles si isi doreste ca Romania sa fie aproape. In niciun moment vreun politician de la Chisinau nu a negat un astfel de proiect.

Dar nu stiu ce pozitii reflecta, intr-o forma sau alta, ceea ce a spus ambasadorul american in Republica Moldova", a adaugat Cristian Diaconescu.

Citeste si alte opinii despre unirea Romaniei cu Republica Moldova:

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#ambasador SUA Moldova Romania , #Moldova