Criza din R.Moldova: Care e urmatoarea miscare a Rusiei?

Autor: Ana Ilie
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 12:27
8568 citiri
Criza din R.Moldova: Care e urmatoarea miscare a Rusiei?
Foto: Guvernul R. Moldova

In conditiile in care criza politica din Republica Moldova pare sa escaladeze, analistii rusi iau in considerare felul in care ar trebui sa reactioneze Moscova, mai ales avand in vedere ca protestele la adresa Guvernului nou-instalat la Chisinau au fost caracterizate drept "pro-ruse".

Portalul rus Sputnik publica o ampla analiza pe situatia din R. Moldova si apreciaza ca manifestarile din Chisinau au scos in strada, saptamana trecuta, cam 100.000 de persoane.

Protestele sunt organizate de Partidul Socialist (eurosceptic) si Partidul Nostru (de stanga, populist), al omului de afaceri Renato Usatii, precum si de Platforma Demnitate si Adevar, pro-UE, si solicita dizolvarea Parlamentului si alegeri anticipate.

Situatia de la Chisinau, explicata de ambasadorul moldovean: Unii joaca rugby, altii fac balet. Al cui e noul Guvern?

Publicatia rusa explica faptul ca actuala criza a inceput in 2015, cand s-a descoperit ca peste un miliard de dolari, cam 15% din PIB-ul tarii, a disparut din trei banci moldovenesti in 2014.

Pana acum, raspunsul Kremlinului la evolutiile din R. Moldova nu a existat, in afara de o critica adresata Chisinaului pentru ca a refuzat intrarea catorva jurnalisti rusi in tara saptamana trecuta.

Este limpede ca Moscova, scrie analiza citata, urmareste evolutiile din R.Moldova cu mare atentie, nu in ultimul rand pentru ca protestele pot duce la o schimbare a orientarii geopolitice a tarii.

Alegerile anticipate nu sunt o solutie pentru R. Moldova - presedintele Parlamentului

Jurnalistul si analistul politic Gevorg Mirzaian explica exact care e miza in R. Moldova: Pana acum "coalitia de guvernare nu a cedat solicitarilor demonstrantilor. Si nu numai pentru ca, potrivit sondajelor, ar pierde puterea. Potrivit acelorasi sondaje, daca ar avea loc alegeri anticipate, Moldova si-ar schimba orientarea de politica externa.

Avand in vedere nemultumirea populatiei cu privire la munca Guvernului de dreapta orientat spre Europa si Romania, moldovenii ar putea vota pentru reprezentantii stangii, care sunt considerati pro-rusi si care incearca sa dezvolte legaturi politice si economice cu Moscova".

"Tocmai din acest motiv UE si SUA sunt impotriva alegerilor anticipate" si pozitia Moscovei "nu a fost inca hotarata. Nu e nimic straniu, daca intelegem detaliile situatiei si geografia", explica Mirzaian.

Mii de moldoveni au iesit in strada la Chisinau: Ultimatum pentru alegeri anticipate (Video)

Analistul spune ca situatia ii aminteste de intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial de partea aliatilor, ceea ce a dus la slabirea pozitiei Rusiei pe Frontul de Est.

"Da, venirea la putere a fortelor pro-ruse sau conditionat pro-ruse in Moldova ar fi si o lovitura de relatii publice. Oficialii si diplomatii rusi ar putea sa vorbeasca despre o tara care a trait toate 'placerile' integrarii europene si a decis sa se reorienteze catre calea batatorita deja spre Moscova si catre pietele rusesti", mai spune acesta.

Moldova are guvern nou investit secret, in miez de noapte. Prima reactie oficiala de la Bucuresti

Mai mult, victoria acestor partide "ar ajuta Kremlinul sa dezamorseze criza transnistreana. Trebuie sa mentionam ca in zilele noastre, in pofida aranjamentelor existente, autoritatile moldovene au impus o blocada a republicii nerecunoscute, nu numai impiedicand comertul, ci si nelasand cetatenii cu pasapoarte rusesti sa intre pe teritoriul sau".

Pe de alta parte, arata analistul, "se ridica intrebarea ce ar putea sa faca Rusia" ca sa ajute Moldova. In definitiv, tara este prinsa intre Ucraina si Romania, si reactia primei la fortele pro-ruse de la Chisinau nu este dificil de ghicit - o inasprire a relatiilor si blocadei econmice a Moldovei dinspre est.

"In ceea ce priveste Romania, si aici sunt posibile cateva scenarii negative. Este putin probabil ca UE va inchide pur si simplu ochii cu privire la intoarcerea demonstrativa a Moldovei in orbita Rusiei si, folosindu-se de o deteriorare a situatiei socio-economice, va incerca sa convinga moldovenii ca au facut alegerea gresita", mai spune acesta.

Drept rezultat al acestor actiuni, "Moscova, care are deja mainile ocupate, va trebui sa analizeze toate optiunile pentru sustinerea unui guvern pro-rus in Chisinau". In definitiv, cu cat coalitia de guvernare pro-UE continua sa se discrediteze prin scandaluri de coruptie si politica socio-economica, cu atat va deveni mai puternica opozitia pro-rusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova proteste reactie Rusia, #Moldova Rusia schimbare Guvern , #Moldova