Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Criza din R. Moldova: Ce se intampla?

Autor: Ana Ilie
Joi, 28 Ianuarie 2016, ora 20:45
5856 citiri
Criza din R. Moldova: Ce se intampla?
Foto: Guvernul R. Moldova

Unii sustin ca protestele de strada din R. Moldova apartin pro-rusilor care incearca sa rastoarne un guvern cu simpatii europene. Realitatea in cea mai saraca tara a Europei este insa mai complicata de atat.

Republica Moldova se confrunta, de fapt, cu o criza politica, explica BBC.

Romania ajuta Chisinaul cu bani sa iasa din criza, dar Ciolos pune si conditii

Tabara anti-guvernamentala solicita demisia Guvernului premierului Pavel Filip si alegeri parlamentare anticipate. Aceasta tabara este compusa din doua grupari pro-Moscova si una pro-europeana - miscarea Demnitate si Adevar, condusa de Andrei Nastase.

Cele trei grupuri au uitat ce le separa, cel putin temporar, si au acordat Guvernului timp pana joi sa vina cu o agenda pentru alegeri, altfel ameninta cu o campanie de nesupunere civica.

In centrul cererilor lor este dorinta unei schimbari masive: sa se inlocuiasca clasa politica, macinata de coruptie si cu membri controlati de oligarhi, scrie sursa citata.

Pozitia pro-europeana a Guvernului, sustin manifestantii, este un paravan care ascunde coruptia.

Criza din R.Moldova: Care e urmatoarea miscare a Rusiei?

Anul trecut, Moldova a fost zguduita de cel mai mare scandal din istoria sa - peste un miliard de euro au disparut din trei banci. Se suspecteaza ca banii au fost sifonati. Pierderea a pus presiune pe sistemul financiar, intrucat pierderea reprezinta cam 14% din PIB-ul tarii. Moneda nationala, leul moldovenesc, s-a depreciat abrupt.

Scandalul a dus la caderea mai multor capete: premierul Vlad Filat a fost arestat in legatura cu frauda bancara; succesorul sau, Valeriu Strelet, a pierdut un vot de incredere in octombrie; dupa mai multe incercari esuate de a numi un Guvern, Parlamentul a votat pentru premierul Pavel Filip si Guvernul sau.

Situatia de la Chisinau, explicata de ambasadorul moldovean: Unii joaca rugby, altii fac balet. Al cui e noul Guvern?

Investirea noului Guvern a dus la un nou val de manie. Votul din Parlament a sarit peste unele etape si ar fi incalcat procedura fireasca: deputatii au fost convocati cu cateva ore inainte de vot, iar Filip a fost investit la miezul noptii, in secret.

Protestatarii au patruns in Parlament si peste 20.000 au iesit in strada in week-end pentru a cere demisia sa imediata.

Exista unele nemultumiri si cu privire la mediul din care provine Filip. Criticii vorbesc despre relatiile acestuia cu cel mai bogat om al tarii, Vladimir Plahotniuc, despre care se crede ca este "papusarul" din spatele scenei politice si care ar fi principalul responsabil pentru coruptia politica.

Alegerile anticipate nu sunt o solutie pentru R. Moldova - presedintele Parlamentului

"Moldova este un 'stat captiv' si Plahotniuc este simbolul acestui rau", spune Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice din Chisinau. "Un 'stat captiv' este acela unde structurile cheie ale statului nu actioneaza in baza legii si Constitutiei, ci sunt sub controlul unei persoane", explica el.

Plahotniuc neaga ca ar fi papusa. La randul sau, Filip a declarat pentru BBC ca respinge orice sugestie ca nu ar fi independent politic.

Membrii Guvernului sau spun ca, dimpotriva, protestatarii destabilizeaza tara si isi vad numai de propriile agende publice. Filip crede ca alegerile anticipate ar arunca tara intr-o criza economica si mai adanca.

Unii observatori vad in aceste proteste mana Moscovei, continua sursa citata.

Mii de moldoveni au iesit in strada la Chisinau: Ultimatum pentru alegeri anticipate (Video)

Oricare ar fi natura politicienilor moldoveni si opozitiei de la Chisinau, nu se poate nega ca furia si nemultumirea sunt in crestere in randul populatiei.

"Vrem un Guvern onest, pentru pensii decente, unde oamenii nu sunt deceptionati si li se fura banii", a explicat Liubov Suvorova, care incerca sa vanda cateva vechituri langa gara din Chisinau.

"Vrem schimbari - dar nu credem ca protestele vor schimba ceva", explica aceasta.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Moldova protetse Guvern, #Moldova Plahotniuc Guvern , #Moldova