Criza politica din R. Modova: Tulburarea e departe de a se fi incheiat

Autor: Ana Ilie
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 22:33
3835 citiri
Criza politica din R. Modova: Tulburarea e departe de a se fi incheiat
Foto: Guvernul Moldovei

Dupa aproape doua luni si jumatate de incertitudine politica, R. Moldova are un nou Guvern, condus de fostul ministru al Tehnologiilor Informatice si Comunicatiilor, Pavel Filip.

Guvernul lui Filip este al treilea din februarie 2015 incoace. 57 de parlamentari au votat pentru el, din 101. Poate parea ca s-a incheiat criza politica. Insa mai multi factori indica faptul ca R. Moldova va suferi de turbulente pentru luni bune de-acum incolo, argumenteaza Stanislav Secrieru, cercetator la PISM (Polish Institute of International Affairs) pe Rusia si Moldova, cu un doctorat la SNSPA in Bucuresti.

Cercetatorul arata ca, pentru a forma o coalitie, Partidul Democrat a fost nevoit sa canibalizeze doua alte partide importante, PLDM si Comunistii. Condus de liderul informal Vlad Plahotniuc, PD a folosit diverse metode pentru a obtine cele 57 de voturi pentru a trece Guvernul. Aceste metode nu sunt insa calea pentru a construi o coalitie durabila.

Haos la Chisinau: Recomandarile Rusiei pentru Occident

Efectul neintentionat al formarii acestei coalitii este o scadere si mai mare a sustinerii publice fata de partidele implicate. In speranta de a racola nemultumitii, socialistii si partidele din afara Parlamentului - Patridul Nostru si DA - sporesc presiunea publica pe noul Guvern. Expertul apreciaza ca daca protestele devin din nou violente este foarte probabil ca parlamentarii sa isi retraga rand pe rand sustinerea acordata noului Executiv. Mai mult, se vor indrepta spre proiectele politice in ascensiune, in plina manifestare a traseismului politic.

Tensiunile continua la Chisinau: Protestatarii raman in strada pana pica Guvernul

In al doilea rand, argumenteaza Secrieru, felul in care Guvernul Filip a fost instalat dezvaluie mai degraba vulnerabilitatile acestuia si ale coalitiei.

Guvernul Filip si-a inceput mandatul cu un deficit urias de legitimitate - sedinta pentru votul de investitura a fost anuntata cu doua ore inainte, intreaga procedura a durat 30 de minute, ministrii au fost investiti in secret, la miezul noptii, pe fondul protestelor violente de strada.

Pentru a supravietui, acest Guvern trebuie sa obtina legitimitate sau sa impuna respectul de maniera mai brutala. Niciuna din aceste optiuni nu este insa favorabila durabilitatii Executivului. Pentru a avea o sansa la legitimitate, Guvernul Filip trebuie sa initieze reforme dureroase pentru a stabiliza economia si o lupta anti-coruptie, insa reformele economice nu sunt populare iar oamenii tind sa le conteste, mai ales venind din directia unui guvern nelegitim. Mai mult, o campanie anti-coruptie ar putea sfarama coalitia din interior.

Presedintele R.Moldova, aproape de o suspendare? Timofti: Sunt gata sa mor!

Nici reprimarea, deschisa sau secreta, a adversarilor, nu este o optiune. In timpul protestelor de saptamana aceasta mai multe televiziuni nu au putut transmite. Represiunea nu face insa decat sa exacerbeze conflictul si sa destabilizeze si mai mult situatia, caz in care donatorii internationali nu vor dori sa ajute financiar Guvernul.

Chisinaul fierbe: Timofi il respinge iar pe Plahotniuc

In fine, scrie Secrieru, mandatul presedintelui Timofti expira in martie. Respins de doua ori pentru sefia Guvernului de catre Timofti, Plahotniuc s-ar orienta acum spre presedintie. El are nevoie de 61 de voturi in Parlament pentru a obtine sefia statului moldovean. Nu este imposibil, insa omul de aafceri are cea mais cazuta rata de popularitate printre politicienii moldoveni - 2%. O eventuala alegere a sa in martie nu va face decat sa adanceasca criza.

Peste toate acestea se suprapun conditiile economice si meteo - pe masura ce vremea se incalzeste si veniturile scad - inflatia a fost de 13% in 2015 - se vor inmulti vocile contestatare la adresa Guvernului. Planurile PD de a conduce Moldova timp de trei ani de-acum incolo nu numai ca nu sunt in acord cu opinia publica, dar sunt si de natura sa prelungeasca criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Moldova criza politica, #Moldova consecinte Guvern Filip , #Moldova