Cum vede un candidat la Primaria Chisinau viitorul Moldovei si relatiile cu Romania - Interviu

Joi, 02 Iunie 2011, ora 12:57
3202 citiri
Cum vede un candidat la Primaria Chisinau viitorul Moldovei si relatiile cu Romania - Interviu
Foto: Ziare.com

"Prin actiunea mea politica nu fac altceva decat sa ofer locuitorilor Chisinaului sansa de a alege, nu de a fi dusi la vot", a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul prim-vicepresedinte PLDM, Mihai Godea, care candideaza ca independent, duminica, la functia de primar al capitalei Republicii Moldova.

Mihai Godea ne-a mai vorbit despre sansele pe care le are ca sa castige fotoliul de primar, despre campania electorala, contracandidati, dar si despre relatiile dintre Romania si vecina sa de la est.

Fostul vicepresedinte PLDM este de parere ca Republica Moldova si Romania sunt conectate organic, fie ca unora le place sau nu.

Cat despre batalia electorala de duminica, Mihai Godea a marturisit ca isi doreste sa intre in turul doi cu Dorin Chirtoaca, pentru ca astfel dezbaterea ar iesi din cadrul luptei "ideologice", fara comunism, anticomunsim, fara referinte nationale romani/moldoveni.

Godea a marturisit ca a decis sa candideze independent, parasind PLDM, pentru ca a ajuns sa se simta ca in romanele lui Orwell.

Sloganul campaniei dvs. este "Dincolo de jocurile politice avem nevoie de oameni competenti". Care sunt atuurile care va recomanda pentru functia de edil-sef al Chisinaului si in ce fel va vor ajuta acestea sa faceti din Capitala un oras european?

Primul atu - nu sunt legat de un partid politic. Stiti, probabil, ca in acest moment clasa politica moldoveneasca este puternic polarizata. Ca si primar independent am sanse mult mai mari sa conving Consiliul municipal sa aprobe proiectele mele, deoarece reusitele mele nu vor insemna pierderi de puncte electorale pentru partidele lor.

In plus, vin dupa o cariera de care sunt multumit in sectorul nonguvernamental, ca director al Centrului CONTACT, cel mai mare centru de asistenta pentru organizatiile neguvernamentale din Republica Moldova.

Am adus multe fonduri nerambursabile in Republica Moldova, iar mare parte din acesti bani au fost directionati catre dezvoltarea sectorului civil. Am ajutat alte organizatii sa aduca fonduri pentru reparatii de scoli si spitale in multe sate si orase. Va pot spune ca bani sunt disponibili pentru Chisinau. Tine doar de capacitatea Chisinaului de a accesa aceste fonduri.

Circula o vorba in presa moldoveana conform careia cel care iese primar la Chisinau are mari sanse la presedintie. Candidatura dvs. este o incercare de pozitionare politica?

Daca imi permiteti, eu unul as pune totusi boii inaintea carului, apropo de vorbe intelepte. Candidez pentru functia de primar al Chisinaului si intentionez sa aduc rezultate care sa multumeasca pe cei care m-au votat. Daca discutam de pozitionare politica, singura mentiune pe care mi-as permite-o este ca, practic, candidatura mea salveaza cetateanul de la umilinta de a fi fortat sa voteze "corect".

Alegatorilor nemultumiti de actualul primar - liberalul Dorin Chirtoaca, li se propunea o singura candidatura majora - comunistul Igor Dodon. Desigur, asta daca facem exceptie de candidatii veniti pe acelasi esichier de stanga.

Ce se intampla cu electoratul de dreapta care e nemultumit de Dorin Chirtoaca? Il impingem cinic in situatia in care ori voteaza cu Dorin Chirtoaca si isi inghite nemultumirile, ori voteaza cu Igor Dodon si accepta comunismul si moldovenismul agresiv al acestuia? Prin actiunea mea politica, nu fac altceva decat sa ofer locuitorilor Chisinaului sansa de a alege, nu de a fi dusi la vot.

Sondajul IPP indica faptul ca 0% dintre repondenti au de gand sa voteze un candidat independent. Ce procent va propuneti sa obtineti la scrutin?

Cu siguranta mai mare decat cel indicat de IPP, nu-i asa? Serios vorbind, sondajul IPP nu a inclus si candidatura mea in chestionarele pentru repondenti.

Nu as interpreta rauvoitor eroarea aceasta de procedura. Eu m-am lansat oficial in campanie pe 16 mai. Ei au inceput chestionarile pe 4 mai. Poate nu au avut timp si nici mare interes sa schimbe asa multe chestionare. Dar, in orice caz, in ceea ce ma priveste, studiul lor sociologic este practic irelevant.

Cu care dintre contracandidati credeti ca ati putea intra in turul doi?

Cu Dorin Chirtoaca. Cel putin asa mi-as dori. Pentru ca astfel dezbaterea in turul doi ar iesi din cadrul luptei "ideologice". Fara comunism, anticomunsim, fara referinte nationale romani/moldoveni etc. Am putea lasa aceste subiecte la o parte si am discuta despre ce viitor avem de oferit Chisinaului.

Sunt, desigur, sanse mari ca totusi Igor Dodon sa treaca in turul doi. Si atunci... va fi exact asa cum nu as vrea sa fie. Va trebui sa ignoram problemele gropilor din Chisinau pentru a-i explica domnului Dodon daca iubesc ori nu Moldova.

Cum va explicati campania "murdara" care a avut loc? Care este de fapt miza?

Depinde. Adica metode murdare s-au folosit in fiecare campanie pana acum. Miza este ca de obicei discreditarea unuia dintre candidati. In campania asta s-au remarcat copierea (clonarea) a 2 publicatii - Timpul si Ziarul de Garda, pentru a lansa prin intermediul lor acuzatii unor candidati. Practic, dupa tot scandalul iesit, nu vad sa fi folosit nimanui. O miza o fi existat initial, dar la moment cred ca miza principala este pentru candidatul care a comandat aceste procedee, sa iasa basma curata.

Daca veti castiga alegerile, va propuneti sa faceti un parteneriat mai strans cu autoritatile locale de la Bucuresti?

Desigur, este necesar sa invatam din experienta unei capitale europene precum Bucurestiul. Si aici din pacate nu ma refer la a invata numai din reusite. Se poate invata si din greselile facute in administrarea Bucurestiului, la fel, ca si din succesele sale.

54% dintre locuitorii din Chisinau utilizeaza zilnic Internetul si au acces la informatie la prima mana. Cum credeti ca accesul la informatie le schimba optiunea de vot?

Cred ca in bine. Dar nu in masura in care unii se asteapta. Pentru ca Internetul nu mai este demult un mediu complet liber deschis celor aflati in cautarea adevarului. Nu stiu daca a fost vreodata. Dar este cert ca acest mediu de comunicare si-a demonstrat eficienta, iar in masura in care a aparut un nou instrument de comunicare, s-au gasit si politicieni care sa il transforme in instrument de manipulare.

Iar o publicatie online este la fel de usor de cumparat, intimidat ca si o publicatie tiparita. Si deja nu vorbim doar in teorie, exista suficiente exemple si la Chisinau si, sunt sigur, ca aveti cazuri si la Bucuresti.

Sondajul IPP arata ca doar 2% dintre locuitorii din Chisinau sunt multumiti de felul in care traiesc. Ce masuri veti lua, daca veti castiga alegerile, pentru a imbunatati calitatea vietii in Capitala?

Pentru a avea bani, ei trebuie cumva produsi. E un truism aproape deranjant de simplu. Ori asta este o prioritate a platformei mele. Primaria nu trebuie sa fie "o gaura" in buget, dar trebuie sa aduca chiar bani. Spre exemplu, exista un portofoliu de proprietati imens pe care il detine Chisinaul, iar taxa pe chirie spre exemplu este de 10 ori sub pretul pietei. Sigur ca vor avea de pierdut cei care prin relatii "speciale" se folosesc de aceste proprietati.

Ati parasit PLDM dupa ce ati lansat acuzatii dure. De ce ati ales sa dati acest semnal negativ?

Nu am ales eu daca semnalul va fi pozitiv ori negativ. Eu am fost sincer. Chiar daca uneori "nepermis" de sincer. Ma numar cu mandrie printre fondatorii PLDM si spun asta pentru ca alaturi de mine au stat oameni de o certa valoare atunci cand am lansat acest partid. Multi dintre ei au parasit PLDM cand, ca si mine, au inteles ca locul lor nu mai poate fi acolo. Altii au ramas. La moment chiar sunt foarte multi oameni capabili si cu bune intentii in PLDM.

Ajuns insa in punctul critic, cand intelegi ca de fapt servesti doar pentru legitimarea unor interese inguste, am ales sa trag un semnal de alarma. Orice discutie critica in partid ajunsese sa fie interpretata ca subminare a liderului, a idealului. Incepeam sa ma simt ca in romanele lui Orwell.

Am ales, deci, mesajul cel mai clar pe care il puteam da. Prin demisia mea publica si detasarea mea fata de actiunile propriului partid pe care l-am si fondat, de altfel. Speram, procedand astfel, ca macar acum sa inteleaga fostii colegi ca nu ii critic pentru ca am ceva "interes" impotriva lor. Ca nu santajez pentru functii mai "rentabile". Ca intr-adevar cred in ceea ce spun.

Credeti ca am fost scutit de acuzatii? Absolut deloc. Am fost chiar numit "oportunist". Dincolo de faptul ca ma intristeaza astfel de atacuri, ma si amuza.

Ma bucur, insa, ca plecarea mea a produs un dezghet resimtit la toate nivelurile in partid. Primul ministru Filat reuseste in ultimul timp sa comunice cu deputatii, liderii organizatiilor teritoriale si chiar cu liderii locali.

Eu, personal, nu pot decat sa il felicit pentru aceasta ameliorare a atitudinii sale si sa sper ca gestul meu nu a fost zadarnic. Cred, de altfel, ca e singura cale sa isi salveze partidul si sa-l consolideze. Dar mai stiu ca acest dezghet nu va dura mult.

Ca fost prim-vicepresedinte ne puteti spune cum vedeti relatiile dintre Republica Moldova si Romania?

As face precizarea "fost prim-vicepresedinte al PLDM". Iar din aceasta postura de "fost" nu cred ca opiniile mele vizavi de acest subiect ar fi foarte relevante. Avem deja destui "fosti" care sunt foarte generosi cu opiniile lor din aceasta postura.

Daca discut din prisma politicianului independent, postura in care ma aflu acum, Republica Moldova si Romania sunt conectate organic. Fie ca unora le place, fie ca unora nu. Acest fapt nu e subiect de decizie politica, e un fapt istoric si etnologic. Misiunea noastra este sa administram aceste legaturi in modul cel mai responsabil.

Sa oferim libertatea de autoidentificare a fiecarui cetatean si mai ales sa ne preocupam de bunastarea cetatenilor nostri in primul rand. Avem de partea noastra intregul suport al comunitatii europene si suficiente exemple de bune practici din tari membre ale UE. Mai ramane doar sa muncim impreuna.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#interviu Mihai Godea, #candidat primaria Chisinau , #Moldova